اتحادیه اروپا روز جمعه ۲۶ ژانویه اعلام کرد که نسبت به طرح اتهامهایی مبنی بر دست داشتن کارکنان آژانس امدادرسانی و کمک به آوارگان فلسطینی در حملات حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر «به شدت نگران» است.
رئیس آژانس امدادرسانی و کاریابی ملل متحد برای پناهندگان فلسطینی، موسوم به «اونروا» پیشتر از صدور دستور تحقیق درباره اتهاماتی مبنی بر دست داشتن اعضایش در حمله ۷ اکتبر حماس خبر داده بود. بر اساس اعلام اونروا، ۱۲ نفر از اعضای این آژانس اخراج شدهاند.
در همین زمینه، کمیسیون اروپا و جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه مشترکی خواستار شفافیت و بررسی فوری این اتهامها توسط اونروا شدند.بر اساس بیانیه وزارت خارجه آمریکا، ۱۲ کارمند اونروا در این پرونده متهم هستند. این وزارتخانه همچنین اعلام کرد که کمک مالی این کشور به این نهاد سازمان ملل را تا زمان انجام تحقیقات به طور موقت به حالت تعلیق درمیآورد.
فیلیپه لازارینی، رئیس اونروا روز جمعه گفت که کارکنان مظنون را به منظور «محافظت از توانایی آژانس برای ارائه کمکهای بشردوستانه» به نوار غزه فوراً اخراج کرده است.
بنا به گفته آقای لازارینی، مقامهای اسرائیل اطلاعات دخالت احتمالی چند کارمند این سازمان در حملات حماس را در اختیار اونروا قرار دادهاند.
به گفته سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد، آنتونیو گوترش از این خبر «وحشتزده» شده است.
مقامهای اجرایی اتحادیه اروپا هم گامهای بعدی این اتحادیه در خصوص این موضوع را به پس از بررسیها موکول کردند.
پرداختهای اتحادیه اروپا به عنوان کمکهای توسعهای به سرزمینهای فلسطینی به دلیل حملات ۷ اکتبر حماس به حالت تعلیق درآمدند. این تصمیم برای اطمینان یافتن از اینکه هیچ وجهی از اتحادیه اروپا به طور ناخواسته به دست حماس، نرسیده، گرفته شده است.تعهدات با ارزش ۳۳۱ میلیون یورو مورد بررسی قرار گرفتند و هیچ انحرافی از اعتبارات به گروههای تروریستی یافت نشد، موضوعی که باعث بهرهمندی دوباره از کمکهای توسعهای شد.
اتحادیه اروپا بزرگترین اهداکننده کمکهای توسعهای به سرزمینهای فلسطینی است و بخش قابل توجهی از این کمکها از طریق اونروا ارسال میشود.
از سال ۲۰۲۱ تا سال ۲۰۲۳، کمک اتحادیه اروپا به بودجه اونروا بالغ بر ۲۸۱ میلیون یورو بوده است.
آمریکا کمکهای مالی به آنروا را قطع کرد
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، ایالات متحده آمریکا ارسال کمکهای مالی به آژانس امدادرسانی سازمان ملل متحد برای فلسطینیها “آنروا” را به طور موقت لغو کرده است.
گفته شده است که این اقدام در واکنش به اتهامات مربوط به همکاری برخی از کارکنان این نهاد با گروه تروریستی حماس در حملات به اسرائیل در ۷ اکتبر بوده است.
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه در این زمینه گفت: «وزارت امور خارجه ارسال کمکهای مالی به آنروا را به طور موقت قطع کرده است. ما این اتهامات و اقداماتی را که سازمان ملل برای رسیدگی به آنها انجام میدهد را بررسی میکنیم.»
سازمان جهانی بهداشت اتهام “همکاری با حماس” را رد کرد
سازمان جهانی بهداشت (WHO) اتهام مقامات اسرائیل مبنی بر همکاری این سازمان با گروه تروریستی حماس را رد کرد.
اسرائیل اخیرا خبر داده بود که سازمان بهداشت جهانی مدارک و شواهد مربوط به استفاده نظامی شبهنظامیان اسلامگرای افراطی حماس از بیمارستانها در نوار غزه را نادیده میگیرد.
تدروس آدهانوم گبریسوس، رئیس سازمان جهانی بهداشت روز پنجشنبه ۲۵ ژانویه در نشست هیئترئیسه سازمان جهانی بهداشت گفت که “ابزار چنین اتهاماتی میتواند کارکنان WHO را در معرض خطر قرار دهد.”
رئیس سازمان جهانی بهداشت همچنین تاکید کرد که WHO به عنوان یک نهاد سازمان ملل متحد “بیطرف است و برای سلامت و رفاه همه مردم تلاش میکند.”