بنا به اعلام مقامهای ارشد آمریکایی دولت جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده، چهارشنبه 9 اسفند فرمانی اجرایی را با هدف حفاظت از اطلاعات شخصی آمریکاییها از طریق محدود کردن انتقال آن به چین، روسیه، ایران و سایر کشورها به دلایل مرتبط با امنیت ملی صادر کرد.
این مقامات آمریکایی به خبرگزاری «رویترز» گفتهاند که این دستور، انتقال انبوه اطلاعات جغرافیایی، بیومتریک، بهداشتی و مالی شهروندان آمریکایی توسط دلالان فروش دادهها و سایرین را به برخی از کشورهای «نگرانکننده» مشخص، محدود میکند.
این مقامات آگاه در ادامه افزودند که این فرمان اجرایی بایدن همچنین انتقال هرگونه اطلاعات مربوط به کارمندان دولت آمریکا به این کشورها را که شامل کره شمالی، کوبا و ونزوئلا نیز میشود، ممنوع میکند.
آنها افزودند: «چین و روسیه دادههای شخصی حساس آمریکاییها را از دلالان فروش داده خریداری میکنند» و از آن «برای انجام انواع فعالیتهای مذموم مانند فعالیتهای مخرب سایبری، جاسوسی و باجگیری» استفاده میکنند.
این مقامات توضیح دادند، «خرید دادهها از دلالان داده در حال حاضر در ایالات متحده قانونی است. این نشان دهنده نقص در روشهای حفاظت از امنیت ملی ما است.»
آنها گفتند دستوری که چهارشنبه [نهم اسفند] از سوی دولت بایدن صادر شد، با هدف بستن این حفرههای امنیتی است.
این فرمان اجرایی آخرین تلاش ایالات متحده برای متوقف کردن جریان انتقال دادههای شخصی آمریکاییها به چین است که سالها با آن در جنگ تجاری و فناوری درگیر است.
کنگره ایالات متحده در حال بررسی قانونی است که آژانسهای فدرال را از قرارداد با گروه چینی BGI و Wuxi AppTech به عنوان بخشی از تلاشها برای جلوگیری از دسترسی پکن به دادههای ژنتیکی و اطلاعات سلامت شخصی آمریکاییها منع میکند.این فرمان اجرایی به وزارت دادگستری و دیگر آژانسهای فدرال اجازه میدهد تا اقداماتی را برای جلوگیری از انتقال گسترده اطلاعات شخصی آمریکاییها به آنچه کاخ سفید «کشورهای مورد نگرانی» میخواند، انجام دهند.
به گفته کاخ سفید، کشورهای دارای کشورهای مورد نگرانی ایالات متحده شامل چین، روسیه، کرهشمالی ، ایران ، کوبا و ونزوئلا میشوند.
با این حال واشینگتن بیش از همه نگران پکن است که با شبکه اجتماعی تیکتاک است که بیش از ۱۵۰ میلیون کاربر آمریکایی را به خود جلب کردهاست .
کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید روز چهارشنبه در پاسخ به این سوال که آیا دولت جو بایدن در مورد تیک تاک نگران سرقت دادههای حساس است یا خیر، پاسخ داد: «ما نگرانیهایی داریم، به همین دلیل فرمان اجرایی را صادر کردیم.»مقامات ارشد دولت بایدن در گفتوگو با خبرنگاران تاکید کردند که هدف این است که این کار را بدون تاثیرگذاری منفی بر روی تجارت مشروع پیرامون دادهها انجام دهند.
این فرمان اجرایی، بیومتریک ، سوابق بهداشتی ، امور مالی و موقعیت جغرافیایی شهروندان آمریکا را در بر میگیرد.
این فرمان اجرایی دلالان دادههای تجاری را هدف قرار دادهاست؛ شرکتهایی که پشت پرده در تلاشند تا اطلاعات شخصی افراد را به طور غیرقانونی انتقال دهند یا به دیگر کشورها بفروشند.
همزمان با این فرمان اجرایی از سوی عالیترین مقام آمریکایی، کنگره آمریکا نیز در صدد وضع قوانین جدید در جهت منع بخشهای دولتی و تجاری برای فروش اطلاعات به چند شرکت و نهاد عمده تجارت چین است.