وزرای خارجه اتحادیه اروپا بر سر گسترش تحریمها بر صنایع پهپادی و موشکی ایران به توافق رسیدند. قرار است مسئول سیاست خارجی اتحادیه فهرستی مشخص از این تحریمها آماده کند. تشدید تحریمها پیامد حمله ایران به اسرائیل است.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، امروز دوشنبه، سوم اردیبهشت، با تصمیم مشترک ۲۷ وزیر خارجه این اتحادیه مأموریت یافت تا پیشنهادات مشخصی را برای تشدید تحریم ایران تهیه و ارائه کند.
این تحریمها باید ناظر بر محدودسازی تجارت با ایران باشند، به گونهای که این کشور در ساخت و توسعه پهپادها و موشکهای خود با مشکل روبهرو شود. علاوه بر این باید تحریم متوجه اشخاص، نهادها و شرکتهایی شود که در تولید پهپادها و موشکها و نیز ارسال آنها برای نیروهای شبهنظامی متحد جمهوری اسلامی در منطقه مشارکت دارند.
توافق اولیه بر سر تشدید تحریمهای ایران هفته پیش در پی بالا گرفتن تنش میان ایران و اسرائیل صورت گرفت.
به گفته آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان، در حاشیه اجلاس وزاری خارجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ: «مسئله بر سر این است که همه امکانات تحریمی برای ممانعت از حمله ایران و متحدانش به اسرائیل به کار گرفته شود.»
بورل خود نیز به خبرنگاران گفت که تحریمهای پیشنهادی، ممانعت از انتقال قطعات مورد نیاز برای تولید پهپاد و موشک در ایران و تحویل آنها به “گروههای نیابتی ایران” را شامل میشود.
او با اشاره به توافق قبلی اتحادیه اروپا بر سر تحریم پهپادی و موشکی ایران در ارتباط با همکاری این کشور با روسیه در جنگ با اوکراین، گفت که حالا حوزه تحریمها علیه جمهوری اسلامی باید بر اساس تصمیم جدید به کل منطقه خاورمیانه و دریای سرخ گسترش یابد.
بعد از حمله ایران به اسرائیل در روز ۲۵ اردیبهشت که در جریان آن بیش از ۳۰۰ پرتابه از جهتهای مختلف به سوی این کشور شلیک شد، اتحادیه اروپا درباره رشته تحریمهایی برای گسترش محدودیت تولید پهیادهای ایران و نیز ایجاد دشواری در ساخت موشک از سوی این کشور به توافق رسید.
عدم توافق بر سر گذاشتن نام سپاه پاسداران در فهرست تروریستی
برآورد میشود که ایران دارای بزرگترین و متنوعترین زرادخانه موشکی در منطقه خاورمیانه است، با بیش از سه هزار موشک که تا ۲۰۰۰ کیلومتر برد دارند. در هفته گذشته پایگاهی در اصفهان مورد حمله موشکی قرار گرفت که به اسرائیل نسبت داده شد. برخی گزارشها حاکی از این است که محل مورد حمله مرکز تحقیق و توسعه و انبار موشکی ایران بوده است. برخی رسانهها اما آن را مرکز دفاع ضدهوایی برای مراقبت از تاسیسات هستهای مستقر در اصفهان ذکر کردهاند.
گرچه بخش عمده تولید موشکی و پهپادی ایران بومی است، ولی این کشور مثل گذشته به قطعات و اجزایی از خارج نیز نیازمند است. در همین رابطه جمهوری اسلامی در سالهای گذشته شبکهای پیچیده از خرید و فروش این قطعات ایجاد کرده است که از طریق آن میتواند به کالاهایی فنی دست یابد که دارای استفاده دوگانه، هم برای مصارف غیرنظامی و هم کاربرد در عرصه نظامی، هستند. با کمک این شبکه پیچیده ایران تحریمهای بینالمللی را دور میزند. تصمیمات جدید در اروپا و آمریکا ناظر بر دشوارساختن این دور زدنهاست.
بخشی از موشکها و پهپادهای ساخت ایران برای شبهنظامیان متحد جمهوری اسلامی در منطقه، مثل حوثیها، حماس و حزبالله لبنان ارسال میشود که همگی وجه مشترکشان دشمنی با اسرائیل است.
حمله روز۲۵ فروردین به اسرائیل از درون یا از طریق یمن، لبنان و عراق صورت گرفت و باعث شد که غرب در حالتی از هشدار قرار گیرد و ممانعت از گسترش تنش در منطقه به موضوعی محوری تلاشها و رایزنیها بدل شود.
در جلسه وزرای خا رجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ بهرغم توافق بر سر گسترش تحریم موشکی و پهپادی ایران در مورد قراردادن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی توافقی به دست نیامد. این خواست پس از سرکوب خیزش “زن زندگی آزادی” در ایران موسوم به “جنبش مهسا” گهگاه در سطح اتحادیه اروپا مطرح شده است.