خانه / اخبار مهم روز / چهار کشور محور مبارزه با تروریسم: لجبازی قطر نشان دهنده ارتباطش با گروه‌های تروریستی است

چهار کشور محور مبارزه با تروریسم: لجبازی قطر نشان دهنده ارتباطش با گروه‌های تروریستی است

سعودی، امارات، بحرین و مصر،

چهار کشور سعودی، امارات، بحرین و مصر، جمعه 7 ژوئیه، بیانیه مشترکی درباره پاسخ قطر به فهرست خواسته‌هایی که به این کشور ارائه داده بودند، منتشر کردند. این بیانیه پس از آن صادر می‌شود که چهار کشور، پاسخ قطر را از شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح امیر کویت دریافت کردند.

در بیانیه مشترکی که چهار کشور منتشر کردند، آمده است که «لجبازی قطر نشان از میزان ارتباطش با گروه‌های تروریستی دارد». این بیانیه تاکید کرده که «دولت قطر تلاش‌های دیپماتیک برای حل و فصل بحران را به شکست کشاند».

این بیانیه افزوده که قطر با به شکست کشاندن تلاش‌های کویت، بحران را به نقطه صفر باز گرداند و لجبازی‌اش تاکیدی است بر ادامه سیاست‌هایش در بر هم زدن امنیت و ثبات منطقه. همچنین در دادن فهرست خواسته‌ها با هدف به شکست کشاندن تلاش‌های قطر صورت گرفت.

چهار کشور ضمن محکوم کردن عدم احترام به تلاش‌های کویت برای حل و فصل بحران، افزودند که قطر، عرف‌های دیپلماتیک را به سخره گرفت و به نقش میانجی احترام نگذاشت، همچنین اهمیتی به ضرب‌الاجلی که چهار کشور تعیین کردند، نداد.

چهار کشور تاکید کردند که «تمام اقدام‌ها و تدابیر سیاسی، اقتصادی و حقوقی را در شکل و زمان مناسب برای حفاظت از حقوق، امنیت و ثبات و حمایت از منافع خود در قبال سیاست‌های ستیزه جویانه قطر، اتخاذ خواهند کرد».

این بیانیه افزوده است که خوساته‌های 13 گانه از قطر پس از پاسخ منفی دوحه، لغو شده به شمار می‌آید.

چهار کشورد تاکید کردند که هدف از خواسته‌هایشان از قطر «مبرازه با تروریسم و جلوگیری از ارائه بستری برای آن و همچنین حمایت مالی از آن بود». آن‌ها افزودند که اقدامات صورت گرفته علیه قطر، «با هدف اصلاح روش این کشور» اتخاذ شده است.

این بیانیه یادآور شده است که سیاست‌های دولت قطر، تلاش دارد تا منظومه همکاری خلیجی و امنیت عربی را از میان ببرد و امنیت عربی و جهانی را متزلزل کند. بنا بر این بیانیه، سیاست‌های دولت قطر با میثاق‌نامه اتحادیه عرب در تضاد است.

بیانیه به این مساله اشاره کرده که سیاست‌های دوحه، حقوق حاکمیتی کشورهای خلیج را نقض می‌کند و دوحه نتایج کنفرانس اسلامی که در ریاض برگزار شد را زیر پا گذاشت.

7 کشور عربی و در راس آن‌ها سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر، تمام روابط خود را با قطر قطع کرده‌اند. این کشورها در بیانیه‌های جداگانه‌ای، قطر را به پشیتبانی از تروریسم متهم کردند.

سعودی، امارات، بحرین و مصر، فهرستی از 13 درخواست از قطر را ارائه داده بودند که کویت به عنوان میانجی در بحران این کشور، تسلیم مقام‌های دوحه کرده بود.

برای اجرای این خواسته‌ها ضرب‌الاجلی 10 روزه تعیین شده که روز 3 ژوئیه پایان یافت و طی این مدت، قطر پاسخ‌های خود به فهرست درخواست‌ها را تسلیم کویت کرد.

سامح شکری وزیر امور خارجه مصر چهارشنبه 5 ژوئیه، با قرائت بیانیه چهار کشور عربی محور مبارزه با تروریسم، تاکید کرد که موضع چهار کشور، برپایه قوانین و میثاق‌نامه‌های بین‌المللی است و پاسخ قطر به خواسته‌های مطرح شده، منفی و بی محتوا بود.

متن بیانیه:

به پیوست بیانیه‌ای که 5 ژوئیه 2017 منتشر شد، پادشاهی عربی سعودی، کشور امارات متحده عربی، پادشاهی مصر و جمهوری عربی مصر تاکید می‌کنند که لجبازی قطر و مخالفتش با خواسته‌هایی که چهار کشور ارائه دادند، نشان دهنده میزان ارتباطش با گروه‌های تروریستی و ادامه سیاست‌هایش در خرابکاری و بر هم زدن امنیت و ثبات در خلیج و منطقه است. قطر به عمد به منافع ملت‌های عربی از جمله شهروندان قطری، آسیب می‌زند. چهار کشور تاکید می‌کنند که دولت قطر تمام تلاش خود را برای به شکست کشاندن همه تلاش‌های دیپلماتیک برای حل بحران، به کار برد، مساله‌ای که لجبازی این دولت و مخالفتش با هرگونه راه‌حلی را نمایان می‌کند. این مساله نشان می‌دهد که این قطر در پی ادامه سیاست‌های برهم زننده ثبات و امنیت منطقه است که با آرزوها و منافع مردم قطر، تضاد دارد. چهار کشور از شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح امیر کویت به خاطر تلاش‌هایش برای حل بحران با دولت قطر، کمال تقدیر و تشکر را دارند، تلاش‌هایی که به خاطر اصرار او بر وحدت صف خلیجی و عربی صورت گرفت. همچنین چهار کشور بی درایتی و بی احترامی به ارزش‌های دیپماتیک که دولت قطر در قبال تلاش‌های کویت از خود نشان داد را محکوم می‌کنند به گونه‌ای که با هدف شکست تلاش‌های کویت و باز گرداندن بحران به نقطه صفر، اقدام به درز دادن فهرست خواسته‌ها کرد. این نشان دهنده بی ارزش شمردن آشکار تمام اعراف دیپلماتیک است که برپایه آن باید ضمن احترام به نقش میانجی، پاسخ‌ها در چارچوب‌های مشخص شده داده شود و نه از راه رسانه‌ها. چهار کشور تاکید می‌کنند خواسته‌های توجیه پذیری که ارائه شده، نتیجه سیاست‌های ستیزه جویانه قطر و شکست پی در پی تعهداتش به ویژه توافق ریاض بود که قطر آن را در سال 2013 امضا کرد و ساز و کار اجراییش در سال 2014 را نیز پذیرفت.

چهار کشور همچنین شگفتی شدید خود را از در فهرست خواسته‌های مشروع و منطقی از سوی دولت قطر ابراز می‌کنند؛ خواسته‎هایی که هدف از آن‌ها مبارزه با تروریسم، جلوگیری از میزبانی آن و کمک مالی به آن و نبرد با تندروی با تمام چهره‌هایش بود تا بتوان امنیت عربی و بین‌المللی را حفظ کرد. از این رو بار دیگر بر آن‌چه که در بند دوازهم فهرست خواسته آمده تاکید می‌کنند که می‌گوید: «باید تمام این خواسته‌ها ظرف 10 روز پذیرفته شوند و در غیر این صورت ملغی به شمار می‌آیند». پس تمام تدابیر و اقدام‌های سیاسی، اقتصادی و حقوقی با شکل و در زمانی که مناسب دیده شود اتخاذ خواهد شد تا حقوق، امنیت و ثبات خود را حفظ کرده و از منافع خود در قبال سیاست‌های ستیزه‌جویانه قطر حمایت کنند. چهار کشور تاکید می‌کنند که مردم قطر بخشی اصلی از منظومه خلیجی و عربی هستند و اقدام‌های چهار کشور، دولت قطر را هدف قرار گرفته‌اند تا مسیر خود را تصحیح کرده و دیگر در پی از هم فرو پاشاندن منظومه شورای همکاری خلیجی و امنیت عربی و جهانی نباشد و ثبات کشورهای منطقه را با دخالت در امور داخلی‌شان، بر هم نزند؛ مساله‌ای که نقض صریح حقوق حاکمیتی به شمار می‌آید که قانون بین‌المللی بر پایه قانون اساسی کشورهای عربی شورای همکاری خلیج، میثاقنامه اتحادیه عربی، میثاقنامه سازمان همکاری اسلامی، میثاقنامه سازمان ملل متحد و عرف‌های بین‌المللی تضمین کرده است. این نقض از راه دخالت قطر در امور داخلی کشورهای منطقه، بی هم زدن امنیت و ثباتشان با هدف نشر آشوب و ویرانی، بر هم زدن امنیت داخلی‌شان و حمایتش از گروه‌هایی که در فهرست گروه‌های تروریست هستند صورت می‌گیرد. همه این‌ها نقض قانون بین‌المللی به شمار می‌آید که بر ضرورت همکاری نزدیک در مبارزه با تروریسم، اجرای توافقنامه‌های منطقه و بین‌المللی ذی ربط و نتایج نشست سران اسلامی-آمریکایی که با حضور 55 کشور اسلامی و آمریکا برگزار شد، در آن دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده کشورش را نمایندگی کرد و همه حاضران از جمله دولت قطر با آن موافقت کردند، تاکید دارد.

یدگاه
Join the conversation