رهبران کشورهای گروه هفت روز جمعه ۱۴ ژوئن به جمهوری اسلامی نسبت به گسترش برنامه غنیسازی اورانیوم این کشور هشدار دادند. آنها تاکید کردند که تهران “هیچ توجیه غیرنظامی قابل باوری” برای توسعه برنامه اتمی خود ندارد.بر اساس گزارش رسانهها، بررسی مسئله توسعه برنامه غنیسازی جمهوری اسلامی یکی از موضوعات اصلی نشست فعلی سران گروه هفت در ایتالیا بوده است.
خبرگزاری اسوشیتدپرس روز جمعه ۲۵ خرداد گزارش داد که رهبران گروه ۷ گفتهاند «هیچ توجیه غیرنظامی معتبری» برای این میزان غنیسازی اورانیوم در ایران وجود ندارد.
این بیانیه که قرار است در پایان اجلاس رهبران این گروه در ایتالیا صادر شود، تصریح میکند اراده این کشورها آن است که ایران «هرگز نباید به سلاح هستهای دست یابد یا آن را توسعه دهد».
این هشدار در حالی صادر میشود که خبرگزاری رویترز روز ۲۴ خرداد به نقل از یک گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر داد که ایران به سرعت سانتریفوژهای دیگری را در واکنش به قطعنامه شورای حکام، در تاسیسات فردو نصب کرده است.سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در واکنش به این گزارش در همان روز اعلام کرد که این نشان میدهد که «ایران قصد دارد به گسترش برنامه هستهای خود به روشهایی ادامه دهد که هدف صلحآمیز معتبری ندارد.»
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی چهارشنبه هفته گذشته قطعنامه پیشنهادی سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان علیه برنامه هستهای ایران را تصویب کرد که در آن از ایران خواسته شد به پرسشهای بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره موارد مشکوک در برنامه هستهای خود پاسخ بدهد و در تصمیمی که برای ممانعت از فعالیت بازرسان مجرب آژانس گرفته است، تجدید نظر کند.
رهبران گروه ۷ همچنین در بخش دیگری از بیانیه خود میگویند اگر ایران موشکهای بالستیک و تکنولوژی مرتبط با آن را به روسیه منتقل کند، آمادگی دارند «سریع و هماهنگشده» عمل کنند که شامل «اقدامات جدید و مهمی خواهد بود.»
پیشنویس این بیانیه همچنین میگوید درصورتی که ایران «فعالیتهای مخرب و اقدامات بیثباتکننده خود در خاورمیانه را کنار نگذارد» آماده وضع تحریمهای جدید علیه تهران هستند.
جمهوری اسلامی علاوه بر آن که یکی از حامیان اصلی گروه افراطی حماس است و رهبرانش بارها یورش ۱۵ مهر سال گذشته این گروه به خاک اسرائیل را ستایش کردهاند، طی ماههای اخیر با استفاده از سایر گروههای نیابتی خود حملاتی علیه اسرائیل و نیروهای کشورهای غربی تدارک دیده است.
بهعلاوه، در فروردین ماه امسال و به دنبال حمله منسوب به اسرائیل به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق که به کشته شدن چند فرمانده ارشد سپاه پاسداران منجر شد، ایران در اقدامی بیسابقه صدها موشک و پهپاد به سمت اسرائیل شلیک کرد که اغلب آنها توسط پدافند هوایی اسرائیل و متحدانش سرنگون شدند.
در روزهای اخیر نیز حزبالله لبنان، از مهمترین گروههای نیابتی جمهوری اسلامی شلیک موشک و راکت به سمت خاک اسرائیل را تشدید کرده که بیم وقوع جنگی گسترده بین اسرائیل و این گروه را افزایش داده است.
رهبران هفت کشور صنعتی در بخش دیگری از بیانیه خود خطاب به مسئولان جمهوری اسلامی گفتهاند به «بازداشت ناعادلانه و خودسرانه» ازجمله زندانی کردن شهروندان خارجی و دوتابعیتی پایان دهد.
آنها همجنین «آزار غیرقابل قبول» شهروندان ایران توسط حکومت ایران را محکوم کردهاند.
این بیانیه در حالی منتشر خواهد شد که لویی آرنو، شهروند فرانسوی زندانی در ایران که سال گذشته به اتهامات امنیتی به پنج سال حبس محکوم شده بود، روز پنجشنبه پس از آزادی از زندان، به پاریس بازگشت.
این شهروند فرانسوی که به اتهام شرکت در تظاهراتی به خاطر مرگ مهسا امینی بازداشت شده بود، پس از گذراندن نزدیک به دو سال در زندان اوین، با میانجیگری عمان آزاد شد.
تعدادی دیگر از این شهروندان خارجی با میانجیگری کشورهای دیگر آزاد شدهاند، اما تعدادی از آنها هنوز در ایران زندانیاند و تحلیلگران میگویند مقامهای ایران از سیاست «گروگانگیری» شهروندان خارجی برای امتیاز گرفتن از غرب بهره میبرد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز ۲۴ خرداد گفت که در تماس با سرپرست وزارت خارجه ایران خواستار آزادی شهروندان اروپایی زندانی در ایران شده است.
سسیل کوهلر، ژاک پاریس، و شهروندی به نام «الیویه» از جمله سه شهروند فرانسوی هستند که در ایران در زندان به سر میبرند.