خانه / اخبار مهم روز / چهره‌های سیاسی و مدنی بر تحریم انتخابات نمایشی تاکید کردند

چهره‌های سیاسی و مدنی بر تحریم انتخابات نمایشی تاکید کردند

شماری از چهره‌های مدنی، دادخواهان و زندانیان سیاسی کنونی و سابق بر ضرورت تحریم انتخابات نمایشی پافشاری کردند. پیام‌ سپیده قلیان و امیرسالار داودی، از زندان و در آستانه برگزاری دور دوم انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری منتشر شد. فرهاد میثمی، احتمال رای دادن در دور دوم را تکذیب کرد.

دور نخست انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری طبق آمارهای اعلام شده از سوی حکومت با مشارکت نکردن ۶۰ درصد ایرانیان واجد شرایط رای دادن، روز هشتم تیر برگزار شد و این رقابت میان مسعود پزشکیان و سعید جلیلی، به دور دوم کشیده شد.

پیام‌هایی از زندان درباره مرحله دوم

محمد نوری‌زاد، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین بر ضرورت تحریم انتخابات تاکید کرد.

نوری‌زاد که پس از چند هفته اجازه ملاقات با خانواده خود را یافته بود، در ارتباط با انتخابات به آن‌ها گفت: «مردم ما هیولای جمهوری اسلامی را به خود واگذارند و صندوق‌های رای را بر کله همین اهریمن و هیولای سرطانی بکوبند.»

امیرسالار داودی، وکیل محبوس در زندان اوین، پنج‌شنبه ۱۴ تیر در نامه‌ای از زندان، انتخابات را «انتصابات» خواند و گفت در آن شرکت نکرده و نخواهد کرد.

این وکیل دادگستری زندانی، هم‌اکنون پنجمین سال از دوران محکومیت ۱۰ ساله خود را در زندان اوین می‌گذراند، در پیام خود تاکید کرد: «نظام جمهوری اسلامی تا به امروز نشان داد خطی به جز دروغ و فریب‌کاری را طی نمی‌کند.»

داودی از بزنگاهی گفت که میان «به اصطلاح روشنفکران و داعیه‌داران تغییرات بنیادین، میان انتخاب کردن و نکردن جدل افتاده است» و ادامه داد: «من راهی را خواهم رفت که از ابتدا به دلیلش حکم گرفتم و محبوسم و آن چیزی نیست جز تغییر کل نظام و حاکمیت با تکیه بر قدرت مردم.»

سپیده قلیان، یکی دیگر از زندانیان سیاسی با انتشار پیامی از اوین، «رای ندادن» را در شرایط کنونی، «نوعی از مقاومت مدنی» خواند که به نبود مکانیسم‌های دموکراتیک اعتراض می‌کند.

او شرکت در انتخابات نمایشی جمهوری اسلامی را فرصتی برای حکومت دانست تا تصاویر مشارکت را به عنوان «چهره‌ای از مشروعیت جعلی خود» به ویژه در مجامع بین‌المللی به نمایش بگذارد.

این زندانی سیاسی تاکید کرد جمهوری اسلامی پس از سرکوب‌های شدید و خونین مانند آن‌چه در جنبش «زن، زندگی، آزادی» گذشت، به دنبال مشروعیت جهانی است و برای همین پیام مهم تحریم‌کنندگان به جامعه جهانی درباره وضعیت اسف‌بار سیاسی و اجتماعی ایران، اهمیت ویژه‌ای دارد.

قلیان پیام خود را با امید به «سرنگونی جمهوری اسلامی» تمام کرد.

اعتراض چهره‌های مدنی و فعالان سیاسی

۱۱۰ معلم با اعلام حمایت از بیانیه اسماعیل عبدی و عزیز قاسم‌زاده، فعالان صنفی معلمان و زندانیان سیاسی پیشین، در خصوص تحریم انتخابات گفتند: «انتخابات زمین بازی فعالان صنفی و مدنی نیست.»

این معلمان تاکید کردند صرف‌نظر از نتیجه انتخابات «حق ‌پی‌گیری مطالبات بر حق و قانونی‌مان را با تاکید بر همبستگی صنفی همچنان برای خود محفوظ می‌دانیم.»

محمود بهشتی لنگرودی، فعال صنفی معلمان و زندانی سیاسی پیشین هم اعلام کرد که در دور دوم انتخابات نیز شرکت نخواهد کرد.

محمدرضا فقیهی، وکیل دادگستری و زندانی سیاسی پیشین هم با تاکید بر تحریم انتخابات گفت رییس‌جمهوری همواره نقش «کارمند بیت رهبری» را ایفا کرده است.

فقیهی با اشاره به این‌که حضور در انتخابات برای تعیین چنین رییس‌جمهوری، «امری عبث، غیرمنطقی و بی‌فایده» است، گفت است: «با گفتن یک “نه” آشکار، شرکت در این نمایش مضحک را تحریم کنیم.»

جعفر پناهی، فیلم‌ساز ایرانی و زندانی سیاسی سابق نیز پنج‌شنبه ۱۴ تیر در اینستاگرام خود با اشاره به این‌که تحریم انتخابات از سوی دست‌کم ۶۰ درصد مردم «شکستی تاریخی» است، نوشته این اتفاق، نظام را با «وحشت عدم مشروعیت» روبه‌رو کرده است.

این هنرمند منتقد همچنین با اشاره به تلاش حکومت برای بالا بردن آمار مشارکت در دور دوم انتخابات، گفت در چنین حالتی، جمهوری اسلامی فرصتی به دست می‌آورد تا با تجدید قوا و تقویت ساختارهای سرکوبش، با فشار بر مردم از طریق تحمیل سبک زندگی و «تحمیق افکار متحجرانه خود» در تار و پود جامعه، بر قدرتش بیفزاید.

پناهی شرکت نکردن در انتخابات را «ساده‌ترین و کم‌هزینه‌ترین» شکل از بروز مخالفت مدنی شهروندان با سیاست‌های حکومت و راهی برای «تحقق آرمان‌های دمکراسی‌خواهانه» توصیف کرد.

فرهاد میثمی، فعال مدنی و زندانی سیاسی پیشین، شامگاه چهارشنبه ۱۳ تیر با انتشار پستی در اینستاگرام، با «سراسر کذب» خواندن خبر شرکتش در انتخابات، نوشت: «من خود زنده و قادر به ابراز نظر و موضع هستم و نیاز به وکیل و وصی در چنین امر خطیری ندارم.»

واکنش میثمی به انتشار خبری درباره شرکتش در انتخابات ریاست‌جمهوری از سوی شماری از فعالان سیاسی اصلاح‌طلب مانند محمدرضا جلایی‌پور بود.

این فعال مدنی از این موضوع ابراز تاسف کرد و از منتشرکنندگان این «خبر مطلقا کذب» خواست فورا برای تکذیب و اصلاح آن اقدام کنند.

هم‌زمان، ابوالفضل قدیانی، زندانی سیاسی پیشین پیامی منتشر کرد و گفت: «من در مرحله دوم این نمایش انتخاباتی نیز بر تحریم اصرار می‌ورزم.»

او تاکید کرد: «گره‌گشای کار این مرز و بوم، تغییر نظام استبداد دینی حاکم بر ایران به نظام جمهوری دموکراتیک سکولار با ایستادگی از طریق مقاومت مدنی و سیاسی است.»

مطهره گونه‌ای، دانشجوی تبعیدی و از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری هم با تاکید بر این‌که رای نمی‌دهد، در ایکس نوشت: «چون برای فردای بهتر، خط قرمز من کرامت انسانی و دفاع از حقوق شهروندی است نه منویات رهبری و مشی جمهوری اسلامی.»

او خطاب به مسعود پزشکیان، نماینده اصلاح‌طلبان گفت: «ای کاش خط قرمزتان، نه سیاست‌های مستبدانه نظام و رهبری، که کرامت انسانی بود.»

گونه‌ای تاکید کرد «فردای روشن» را مردمی می‌سازند که دیگر «دل در گروی این حکومت» ندارند.

گونه‌ای که دبیر سیاسی پیشین انجمن اسلامی دانشگاه تهران است چهارشنبه ۱۳ تیر و ساعاتی پیش از انتشار این نامه سرگشاده، اعلام کرد به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام به نفع رسانه‌های ضد انقلاب» به یک سال حبس تعزیری محکوم شده است.

اعتراض دامنه‌دار خانواده‌های دادخواه

شماری از خانواده‌های دادخواه و شهروندان هم در رسانه‌های اجتماعی بر تحریم انتخابات ریاست‌جمهوری در دور دوم مانند دور نخست آن تاکید کردند.

دایه شریفه، مادر رامین حسین‌پناهی، زندانی سیاسی اعدام شده اعلام کرد: «ما مردم متحد می‌توانیم بر دیکتاتور غلبه کنیم، بین ما و این جنایتکاران دریای از خون است. ما به جلادان فرزندان‌مان رای نخواهیم داد.»

این مادر دادخواه تاکید کرد: «در جمهوری اسلامی، هر رای یعنی یک گلوله برای شلیک به سینه فرزندانمان.»

البرز صادقی، از خانواده‌های دادخواه سرنگونی هواپیمای اوکراینی در ایکس نوشت: «جلیلی و همفکرانش هواپیمای عزیزمان را موشک‌باران کردند، پزشکیان و همفکرانش دنبال علاج جنایت سپاه تروریستی پاسداران؛ کدام را انتخاب کنیم؟»

صادقی با استفاده از هشتگ «رای بی رای»، نوشت: «میان ما و شما دریایی خون فاصله است. نه به اصل حکومت تروریستی.»

امجد امینی، پدر مهسا ژینا امینی در یک استوری اینستاگرامی نوشت که او و خانواده‌اش مبلغ هیچ کاندیدای خاصی نیستند و به «تحقق عدالت در آینده» امید چندانی ندارند.

هنگامه چوبین، مادر آرتین رحمانی، نوجوان کشته‌شده هم در شبکه ایکس نوشت: «این شکاف عمیقی که بین ملت و حکومت به‌ وجود آمده با این مناظرات مسخره و شعارهای پوشالی کاندیداها پر شدنی نیست.»

آرتین رحمانی، نوجوان ۱۷ ساله‌ای بود که در جریان خیزش انقلابی با شلیک مستقیم نیروهای امنیتی در ایذه کشته شد.

در هفته‌های گذشته ده‌ها تن از اعضای خانواده‌های شهروندانی که در طی بیش از چهار دهه اخیر به دست جمهوری اسلامی کشته شدند با انتشار مطالبی، انتخابات ریاست‌جمهوری را سیرک و نمایش خوانده و گفته‌اند در آن مشارکت نخواهند کر