خانه / مقالات / کارناوالی شدن محرم در ایران :محمدباقر تاج‌الدین

کارناوالی شدن محرم در ایران :محمدباقر تاج‌الدین

.

سیستم صوتی قوی‌تر بیارین، طبل‌های بزرگ‌تر بیارین، صحنه‌ها را بهتر بیارایین، نوشیدنی‌ها و خوراکی‌های بیشتر و خوش مزه تر بیارین!!!

کارناوالی شدن محرم در ایران

نگاهی به وضعیت این روزهای خیابان‌ها و میدان‌های شهرهای ایران و اعمال و رفتاری که هنگام شب‌ها تا دیر وقت صورت می‌گیرد ما را به این نتیجه می‌رساند که عزاداری محرم در ایران کاملا به کارناوالی بزرگ تبدیل شده است. تمام عرصه‌های عمومی شهرها و حتی برخی روستاها در تسخیر هیأت‌ها درآمده و بدون توجه به حقوق شهروندان هر کاری دل‌شان بخواهد انجام می‌دهند…

برای مثال بیشتر خیابان‌ها را تسخیر کرده و یا حتی برخی خیابان‌ها و کوچه‌ها را بسته و موانع فراوان برای رفت و آمد شهروندان ایجاد کرده‌اند…!! صدای طبل‌ها و شیپورها و سنج‌ها و بلندگو‌های گوش‌خراش و بلکه گوش کر کن تا نیمه‌های شب خواب را  از چشمان بسیاری ربوده‌اند!! ماشین‌سواری و موتورسواری و دور دور کردن‌های طولانی مدت با ویراژها و صداهای گوش خراش که مزاحمت‌های جدی برای مردم ایجاد کرده‌اند…!!

میلیون‌ها و بلکه میلیاردها تومان هزینه‌های عجیب و غریب که اگر خرج فقرا و محرومین جامعه می‌شد بدون تردید امروز این همه فقر و محرومیت را شاهد نبودیم…

فلان بازاری یا به قول امروزی‌ها بچه مایه‌دار مثلا ۵۰۰میلیون تومان برای فلان هیأت می‌پردازد اما اگر به همین آدم گفته شود تعدادی فقرا در فلان استان نیازمند تهیه ابتدایی‌ترین ملزومات اولیۀ زندگی‌شان هستند کار درخوری نمی‌کنند…!! بماند که برخی هیأت‌ها در برخی مناطق تهران میلیاردها تومان برای  روضه‌خوان‌ها و مداحان خاص و طبل و سنج و شیپور و سرنا هزینه می‌کنند که بسیار عجیب و غیرقابل باور است…!!

تأسف‌بار این که بسیاری از این هیأت‌ها و جلسات نوعی مسابقۀ پر رنگ و لعاب‌تر برگزار کردن مجالس خود را در پیش گرفته‌اند که تو گویی هر چقدر بتوانند ظواهر قضیه را بهتر حفظ کنند انگار برندۀ این مسابقه محسوب می‌شوند…!!

اگر عاشورا و قیام امام حسین آن‌گونه که گفته می‌شود برای مبارزه با ستم و بی‌عدالتی و حق‌کشی بوده است الان این چنین کارناوال‌هایی کدام‌یک از این فلسفه‌های قیام مورد نظر را تأمین می‌کنند؟! کدام‌یک از پیام های مورد نظر را القاء می‌کنند؟! در واقع همان‌گونه که دینداری ایرانیان بسیار دچار تحول شده است، عزاداری این ماه هم به شدت دچار چنین تحولی شده به‌گونه‌ای که بدل به کارناوال شده است!! به دیگر سخن تحول اساسی در دینداری ایرانیان حالا در برگزاری مراسم این ماه نیز اثرگذاری کاملا عینی و محسوس گذاشته است به‌گونه‌ای که نسل‌های جدید آن را در قالب‌های زیست جهان‌های جدید تجربه  و اجرا می‌کنند! به‌نظر می‌رسد که این روند دیگر غیرقابل برگشت و تعدیل هم باشد چون نیروهای اجتماعی و حاکمیتی را خواسته و ناخواسته پشت سر خودش دارد و هر سال می‌بینیم که بر رنگ و لعابش نیز افزوده می‌شود…!!

می‌ماند این نکتۀ بسیار مهم که راه‌اندازی چنین کارناوال‌هایی در سطح شهر حقیقتاً سبب مزاحمت‌های جدی‌ای برای بسیاری از شهروندان به‌ویژه همسایه‌های ساکن در کنار آن‌ها شده است که نوعی لجام گسیختگی را نیز با خودش دارد!! آن دسته از افراد و گروه‌هایی که داعیۀ امر به معروف و نهی از منکر را داشته و دارند چرا اکنون اقدام درخوری برای اصلاح این وضعیت نگران کننده انجام نمی‌دهند؟! و این‌که چرا فقط امر به معروف و نهی از منکر  را در حجاب خلاصه کرده‌اند؟! اگر می‌گویند که امام حسین برای احیای امر به معروف و نهی از منکر قیام کرده پس چرا این جماعت اکنون اقدام مناسبی برای جلوگیری از این روند معیوبی که گسترش یافته است نمی‌کنند؟! تا ساعت یک و دو بامداد بر طبل و سنج کوبیدن اسمش عزاداری است و پیروی از امام حسین…؟!! تمام خیابان‌ها و کوچه‌ها را به تسخیر درآوردن اسمش مبارزه با ستم و بی‌عدالتی است…؟!!