
تازهترین گزارش بانک مرکزی ایران از تحولات معاملات بازار مسکن در شهر تهران که روز یکشنبه ۱۱ شهریور منتشر شده است، نشان میدهد که میانگین قیمت هر متر خانه در تهران به بیش از ۸۷ میلیون تومان رسیده است.
با ادامه روند رکود تورمی در بازار مسکن، بانک مرکزی از افزایش قیمت خرید خانه در تهران به متری ۸۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان طی تیرماه خبر داد. این گزارش در عینحال افزود که خرید و فروش مِلک در پایتخت، نسبت به ماه قبل از آن، بیش از هشت درصد کمتر شده است.
بر اساس این گزارش که روز یکشنبه ۱۱ شهریور منتشر شد، متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معاملهشده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران ۸۷ میلیون و ۴۶۰ هزار تومان بود که حاکی از افزایش ۱.۸ درصدی نسبت به ماه خرداد است.
هشتم مرداد امسال خبرگزاری ایسنا در گزارشی نوشته بود از آذرماه ۱۳۹۶ تاکنون، قیمت مسکن در تهران هزار و ۵۹۰ درصد رشد داشته و از میانگین ۵.۰۹ میلیون تومان به ۸۵.۹ میلیون تومان رسیده است.
بر اساس آمار بانک مرکزی، در تیرماه امسال ۳.۶ هزار واحد مسکونی در پایتخت خرید و فروش شد که نسبت به خرداد ۸.۱ درصد کمتر بود.
این گزارش با بررسی آپارتمانهای معامله شده بر اساس عمر بنا، نوشت واحدهای «تا پنج سال ساخت» با سهم ۲۶.۶ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند.
مرکز آمار ایران اواخر مهر سال ١۴٠٢ و پس از هشت ماه حبس و سانسور دادهها، از ثبت رکورد تورم سالانه ۸۴ درصدی مسکن پایتخت در شهریور خبر داد.
روزنامه دنیای اقتصاد روز یکشنبه یازدهم شهریور در گزارشی با عنوان «سقوط پرچمدارها در بازار مسکن»، از سقوط تاریخی سهم آپارتمانهای نوساز از بازار معاملات سال جاری یاد کرد.
این روزنامه یادآوری کرد نوسازها که یک دهه پیش، نزدیک به ۶۰ درصد فروش مسکن در بازار املاک تهران را در اختیار داشتند و سهمشان در اواسط دهه ۹۰ به حدود ۵۳ درصد رسید اما اکنون عملا از صحنه بازار خرید و فروش ملک محو شدهاند.
بر اساس این گزارش، تعداد فایلهای فروش آپارتمانهای نوساز کلید نخورده به قدری کاهش پیدا کرده که در برخی محلهها، شمار آنها کمتر از تعداد انگشتان دست است. در مقابل اما فایلهای ۲۰ سال ساخت و بیشتر، در حجم قابلتوجهی وجود دارد.
دنیای اقتصاد، نبود فایل نوساز را در بازار فروش ناشی از دو عامل «رکود ساخت مسکن در پنج سال گذشته» و «خودداری گروهی از سازندهها در عرضه واحدهای از قبل ساختهشده به بازار» تا زمان طبیعی شدن شرایط ساختوساز دانست.
بر اساس این گزارش، سازندهها زمانی اقدام به فروش کلیدنخوردههای خود میکنند که با منابع حاصل از فروش بتوانند، پروژه جدید تعریف کنند اما در شرایط فعلی و با توجه به تورم زمین و تورم ساخت و رکود خرید مسکن، این شرایط برای آنها فراهم نیست.
فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوهسازان کشور اول شهریور امسال گفته بود «کف هزینه» ساخت مسکن در شهر تهران با در نظر گرفتن قیمت زمین و حذف هزینههای جانبی مانند صدور مجوز، دستکم برای هر متر ۶۸ میلیون تومان است.
او تاکید کرده بود سقف تولید «زیر ۴۰۰ هزار واحد در سال» است و نتایج بررسیهای میدانی حاکی از «کاهش تولید نسبت به سال گذشته» هستند.
دهم اردیبهشت امسال بیتالله ستاریان، کارشناس مسکن در مصاحبهای گفته بود ایران سالانه به یک میلیون مسکن نیاز دارد اما تنها ۲۰۰ هزار خانه ساخته میشود.
این در حالیست که ابراهیم رئیسی، رییس دولت سیزدهم در دوران کارزار انتخاباتی خود وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن را داده بود.
علاوه بر خرید مسکن، بررسی پیامهای شهروندان در رسانههای اجتماعی حاکی از آن است کرایه خانه تبدیل به یکی از مهمترین دغدغههای اقتصادی ایرانیان شده است.بر اساس گزارش اخیر بانک مرکزی ایران از تحولات بازار مسکن در تهران، در تیر ماه سال جاری متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران به ۸۷ میلیون و ۴٠٠ هزار تومان رسیده است که حاکی از افزایش ۱.۸ درصدی نسبت به ماه قبل از آن است.
بنا بر آمار بانک مرکزی، همچنین در تیر ماه سال سال جاری، تعداد آپارتمانهای مسکونی معامله شده در شهر تهران به ۳.۶ هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به خرداد ۸.۱ درصد کاهش یافته است.
این گزارش با بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده در تیر ماه سال جاری در شهر تهران به تفکیک عمر بنا، نوشته است که واحدهای تا ۵ سال ساخت با سهم ۲۶.۶ درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند.
گزارش «تحولات معاملات بازار مسکن شهر تهران در تیر ماه سال ۱۴۰۳» که برگرفته از آمارهای خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات ایران است، توسط اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی تهیه و منتشر شده است.
سقوط تاریخی سهم آپارتمانهای نوساز از بازار معاملات مسکن
همزمان، روزنامه دنیای اقتصاد با انتشار گزارشی در روز یکشنبه با عنوان «سقوط پرچمدارها در بازار مسکن»، به سقوط تاریخی سهم آپارتمانهای نوساز از بازار معاملات مسکن در سال جاری پرداخته و نوشته است که آپارتمانهای نوساز عملاً از صحنۀ بازار خرید و فروش ملک حذف شدهاند.
بر اساس این گزارش، آپارتمانهای نوساز که یک دهه پیش، نزدیک به ۶۰ درصد فروش مسکن در بازار املاک تهران را در اختیار داشتند، در حال حاضر ۲۷.۵ درصد معاملات ملک را تشکیل میدهند. در حال حاضر «نبود فایل نوساز» در بازار فروش ناشی از «رکود ساخت مسکن در پنج سال گذشته» به دلیل تورم زمین و رکود خرید مسکن است که به شکل تدریجی اثر آن در کمبود فایل فروش خودنمایی میکند.
از سوی دیگر، تقاضای حداقلی خرید آپارتمان بهخاطر «اختلاف چشمگیر قیمت نوساز و قدیمیساز» و نیز «فراوانی نسبی واحدهای سالخورده» به سمت این گروه سنی آپارتمان روی آورده است.
براساس آمار رسمی، سهم واحدهای ٢۰ سال ساخت به بالا از کل معاملات مسکن شهر تهران از ۵ درصد در زمان قبل از عصر جهش قیمت مسکن، به ٢١ درصد در سال ۱۴٠۱ رسید و اکنون، این سهم به ٢۴ درصد افزایش یافته است که این هم «صعود تاریخی وزن قدیمیسازها» در کنار «سقوط تاریخی وزن نوسازها» به حساب میآید.
بنا به گزارش «دنیایاقتصاد»، مطابق وضعیت موجود فایلها میانگین قیمت پیشنهادی هر مترمربع آپارتمان نوساز کلیدنخورده در مناطق ٢٢ گانه شهر تهران و محلههای منتخب، ۹۵میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است.
این در حالی است که میانگین قیمت پیشنهادی قدیمیسازها نیز در حال حاضر در بازار مسکن شهر تهران مترمربعی ۷١ میلیون تومان برآورد میشود. به این ترتیب، فاصله بین سطح قیمت نوساز و قدیمیساز بیشتر از ٣٠ درصد است که خود عاملی برای میل تقاضا به خرید واحدهای با عمربنای ٢۰ تا ٢۵ سال محسوب میشود.