کشتی روسی “حامل موشک‌های بالستیک ایران” در خزر مشاهده شد

شبکه سی‌ان‌ان تصاویر ماهواره‌ای از کشتی روسی “پورت اولیا ۳” را منتشر کرده که پس از ترک بندر امیرآباد به مقصد بندر استراخان فرستنده خود را خاموش کرده است. این کشتی مظنون به حمل موشک‌های بالستیک ایران به روسیه است.

تصاویر ماهواره‌ای که با شبکه سی‌ان‌ان به اشتراک گذاشته شده نشان می‌دهند که یک کشتی باری روسی، مظنون به حمل موشک‌های بالستیک ایران برای جنگ مسکو علیه اوکراین است. این کشتی هفته پیش در بندر آستراخان روسیه در حاشیه دریای خزر مشاهده شده است.این تصاویر ۱۴ شهریور سال جاری در بندر اولیا در آستراخانِ روسیه ثبت شده است. سیستم ردیابی این کشتی باری نشان می‌دهد که آخرین بار ۸ شهریور در بندر امیرآبادِ ایران پهلو گرفته بوده و پس از آن سیستم ردیابی خود را خاموش کرده بود.

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده سه‌شنبه ۲۰شهریور اعلام کرد وزارت دفاع روسی برای حمل موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد از ایران به روسیه از کشتی پورت اولیا ۳استفاده کرده است.

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده با اعلام این‌که «اوایل سپتامبر ۲۰۲۴، روسیه اولین محموله موشک‌های بالستیک کوتاه‌بردرا از ایران دریافت کرد» خبر داد که این وزارتخانه تحریم‌هایی علیه کشتی پورت اولیا ۳ و همچنین سایر کشتی‌ها و چندین فرد ایرانی اعمال کرد.

رابطه نظامی ایران و روسیه پس از آغاز تهاجم به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ نزدیک‌تر شده است. ایران هزاران پهپاد تهاجمی «شاهد» به روسیه تحویل داده و به گفته مقامات آمریکایی، یک کارخانه پهپاد نیز در روسیه ساخته است.

نهاد “آکسار تکنولوجیز” کشتی موسوم به “پورت اولیا ۳” را با تصاویر ماهواره‌ای که در ۴ سپتامبر در بندر اولیا در آستراخان گرفته شده، شناسایی کرده است. بر اساس اطلاعات ردیابی کشتی، این کشتی پیش از این در تاریخ ۲۹ اوت در بندر امیرآباد ایران بوده و پس از مدتی فرستنده خود را خاموش کرده است.بر اساس ارزیابی وزارت خزانه‌داری آمریکا، وزارت دفاع روسیه «از کشتی “پورت اولیا ۳” برای انتقال موشک‌های بالستیک برد کوتاه (CRBM) از ایران به روسیه استفاده کرده است».

به گزارش سی‌ان‌ان، وزارت خزانه‌داری دیروز سه‌شنبه ۱۰ سپتامبر (۲۰ شهریور) با اعلام تحریم کشتی “پورت اولیا ۳” به همراه سایر کشتی‌ها و چند فرد ایرانی، گفته است: «اوایل سپتامبر ۲۰۲۴، روسیه اولین محموله موشک‌های بالستیک برد کوتاه را از ایران دریافت کرده است.»

سی‌ان‌ان آخر هفته گذشته گزارش داد که ایران اخیرا موشک‌های بالستیک کوتاه برد را برای استفاده در جنگ علیه اوکراین به روسیه منتقل کرده و این به معنای گسترش قابل توجه دامنه حمایت ایران از روسیه است.

روابط نظامی جمهوری اسلامی و روسیه از زمان آغاز حمله به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ نزدیک‌تر شده است. ایران هزاران پهپاد تهاجمی “شاهد” را به روسیه تحویل داده و به گفته مقامات آمریکایی، یک کارخانه تولید پهپاد نیز در روسیه ساخته است.این تصاویر ماهواره‌ای یک روز پس از آن منتشر شد که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز سه‌شنبه ۱۰ سپتامبر (۲۰ شهریور) در لندن گفت که ایالات متحده بر این باور است ارتش روسیه محموله‌هایی از موشک‌های بالستیک فتح-۳۶۰ ایرانی را دریافت کرده است و “احتمالاً ظرف چند هفته از آنها در اوکراین علیه اوکراینی‌ها استفاده خواهد کرد”.

موشک فتح-۳۶۰ تا ۷۵ مایل (۱۲۰ کیلومتر) برد دارد و می‌تواند محموله‌ای به وزن ۳۳۰ پوند (۱۵۰ کیلوگرم) را حمل کند. اگرچه این موشک محموله‌ای کمتر از بسیاری از بمب‌های هوایی روسیه است، اما برای هدف قرار دادن مواضع خط مقدم اوکراین از فاصله قابل توجهی مفید است و به عنوان یک موشک بالستیک رهگیری آن بسیار دشوارتر است.

بنا به ارزیابی موسسه مطالعات جنگ (ISW)، «نیروهای روسیه احتمالاً از موشک‌های عرضه‌شده توسط ایران برای هدف قرار دادن زیرساخت‌های انرژی، نظامی و غیرنظامی اوکراین در ماه‌های آینده استفاده خواهند کرد».
بر اساس برآورد موسسه مطالعات جنگ، یک اندیشکده مستقر در واشنگتن، «نیروهای روسیه احتمالا در ماه‌های آینده از موشک‌های ارائه‌شده از ایران برای هدف‌گیری زیرساخت‌های انرژی، نظامی و غیرنظامی اوکراین استفاده خواهند کرد.»

به گفته این اندیشکده، ایران قبلا سلاح‌هایی را از بندرهای امیرآباد و انزلی در دریای خزر به آستراخان در روسیه منتقل کرده است.

گزارش‌ها نشان می‌دهد کشتی پورت اولیا ۳ در سال جاری چندین بار به این دو بندر ایرانی سفر کرده است و از ۶ سپتامبر هم این کشتی، بندر آستراخان را مجددا ترک کرده و به سفر دیگری رفته است.عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، ارسال موشک‌های بالستیک از سوی کشورش به روسیه را تکذیب کرده و در پستی در شبکه اجتماعی اکس نوشته است: «یک‌ بار دیگر آمریکا و اروپا بر اساس اطلاعات غلط و منطق معیوب عمل کردند ⁃ایران به روسیه موشک‌های بالستیک ارسال نکرده است. تمام.»