ابوالحسن مهدوی، امام جمعه موقت اصفهان در خطبههای نماز جمعه ۲۵ آبان در این شهر ضمن اشاره به دیدار اخیر اعضای «مجلس خبرگان رهبری» با علی خامنهای، رهبر ایران اعلام کرد که کمیسیونی «محرمانه» متشکل از اعضای این مجلس، ۳ نفر را برای گزینه رهبری پس از درگذشت آقای خامنهای «شناسایی و اولویتبندی» کردهاند.
امام جمعه اصفهان اعلام کرد که «خبرگان رهبری در کمیسیونی محرمانه، سه نفر را [برای گزینه رهبری پس از علی خامنهای] شناسایی و اولویتبندی کردهاند.»
وی بدون اشاره به زمان تعیین این افراد تصریح کرد که «امر [تعیین جانشین رهبری] وظیفه اصلی خبرگان است و موضوع جدیدی نیست.»
ابوالحسن مهدوی اظهار داشت که «دشمنان در فضای مجازی» از سخنان آقای خامنهای در دیدار اخیر با اعضای مجلس خبرگان در تاریخ ۱۸ آبان «سوءاستفاده» میکنند.
به گفته امام جمعه اصفهان، رهبر ایران در آن دیدار گفته بود که اعضای مجلس خبرگان «باید شخص مناسبی را به منظور [جانشینی] شناسایی کنند.» وی در ادامه افزود که آقای خامنهای این سخن را از دوره سوم خبرگان رهبری «همواره در هر جلسهای» تکرار کرده است.
د
پس از حمله ارتش اسرائیل به بیروت در اواخر ماه سپتامبر که منجر به کشته شدند حسن نصر الله، دبیرکل و تعدادی از فرماندهان ارشد حزب الله لبنان شد، خبرگزاری رویترز، به نقل از دو منبع آگاه اعلام کرد که علی خامنهای، رهبر ایران «تحت تدابیر شدید امنیتی» به «یک مکان امن» منتقل شده است.
با این حال آقای خامنهای در حالی که همچنان انتظار میرفت اسرائیل در پاسخ به حمله موشکی سپاه پاسداران، دست به اقدامی تلافیجویانه بزند، پس از ۵ سال در نماز جمعه تهران در مصلی حاضر شد.
در سالهای اخیر شایعاتی پیرامون وضع جسمی و بیماری رهبر ۸۵ ساله ایران منتشر شده بود. با این حال، امام جمعه اصفهان روز جمعه اعلام کرد که «به لطف الهی رهبر انقلاب در سلامتی کامل به سر میبرند.»
۳ گزینه احتمالی چه کسانی هستند؟
در حالی که امام جمعه اصفهان به طور مشخص در مورد گزینههای تعیین شده اشارهای نکرد، اما در سالها و ماههای اخیر گمانهزنیهایی در این خصوص وجود داشته است.
مرگ ناگهانی ابراهیم رئیسی در سانحه سقوط بالگرد، به عنوان یکی از گزینههای اصلی جانشینی علی خامنهای، گمانهزنیها بر سر این که چه کسی رهبر آینده جمهوری اسلامی خواهد بود را به میان آورد.
«مجتبی خامنهای»، فرزند رهبر کنونی ایران بارها نامش بعنوان یکی از گزینههای احتمالی جانشینی علی خامنهای مطرح بوده است. وی تاکنون مقام انتصابی یا انتخابی پراهمیتی نداشته و مواضعش برای توده مردم شفاف نیست. با این حال، محمود محمدی عراقی، از اعضای مجلس خبرگان رهبری در ماه فوریه تاکید کرد که علی خامنهای حتی با بررسی فرزندانش به عنوان نامزدهای جانشینی مخالفت کرده است.
برخی رسانهها نیز از شخصی به نام «محمد مهدی میرباقری» به عنوان یکی دیگر از گزینههای جانشینی علی خامنهای، یاد کردهاند. محمد مهدی میرباقری از روحانیون ارشد جمهوری اسلامی است که از سال ۱۳۹۴ تاکنون عضو مجلس خبرگان رهبری بوده است.
عدهای از هواداران نظام جمهوری اسلامی این روحانی ۶۳ ساله را به عنوان یکی از «نظریهپردازان انقلاب اسلامی» یاد میکنند. لقبی که پیش از این اغلب برای مرتضی مطهری و محمد تقی مصباح یزدی به کار میرفت.
در این بین، والاستریت ژورنال در ماه اوت در گزارشی نام کسی را به میان آورده که تاکنون از توجهها پنهان بوده است.
وال استریت ژورنال «علیرضا اعرافی»، نایب رئیس ۶۷ ساله مجلس خبرگان رهبری را به عنوان یکی دیگر از گزینههای جانشینی علی خامنهای معرفی میکند. آقای اعرافی از سال ۱۳۹۸ منصوب آقای خامنهای در شورای نگهبان و از ۱۷ اسفند ۱۴۰۰ نماینده تهران در مجلس خبرگان رهبری است.