نواف سلام، نخست وزیر جدید لبنان، ساعات اولیه چهارشنبه 26 دی رایزنیهای غیرالزامآور پارلمانی را برای تشکیل دولت آغاز کرد.
سلام این رایزنیها غیرالزامآور را به مدت دو روز در مجلس نمایندگان لبنان انجام میدهد، به طوری که امروز با فراکسیونهای پارلمانی دیدار و فردا با نمایندگان مستقل ملاقات خواهد کرد.
نخستوزیر جدید لبنان رایزنیهای خود را پس از عدم حضور نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان که معترض بود با دیدار از الیاس بو صعب، معاون رئیس پارلمان، آغاز کرد. به نظر میرسید که عدم حضور بری و فراکسیون وی (توسعه و آزادی) و فراکسیون حزبالله (وفای مقاومت) در این رایزنیهای پارلمانی قطعی است.
پس از این دیدار، بو صعب گفت که «ارتباط بین بری و سلام برقرار است و من اطمینان دارم که جهتگیری صحیح برای حل بحران در حال پیشرفت است.»
او افزود: «نیاز است که برخی مسائل بیشتر روشن شود و ما فرصت خواهیم داد. نخستوزیر لبنان از همه طرفها استقبال میکند و با همه در ارتباط است، و قصد ندارد کسی را از گردونه خارج کند، اما مسئولیتی برای تغییر دارد و در عین حال تعادل را حفظ خواهد کرد.»
قاسم هاشم، عضو فراکسیون «توسعه و آزادی» وابسته به جنبش امل که ریاست آن را نبیه بری بر عهده دارد، امروز (چهارشنبه) در اظهارنظری گفت که فراکسیونهای «توسعه و آزادی» و «وفای مقاومت» در رایزنیهای غیرالزامآور پارلمانی شرکت نخواهند کرد، «اما این به معنای تحریم دولت و نواف سلام، نخستوزیر لبنان نیست.»
هاشم اشاره کرد که «موضع این دو فراکسیون یک موضع سیاسی اصولی است تا اعتراض خود را نسبت به مشکلی که در توافق بر سر انتصاب پیش آمده، ثبت کنند. اما این دو فراکسیون با سایر گروهها همکاری خواهند کرد تا لبنان را از بحرانهایش بیرون بیاورند و در کنار آرزوها و امیدهای لبنانیها قرار گیرند.»
نخستوزیر جدید لبنان از سوی جوزیف عون، رئیس جمهوری این کشور ماموریت یافته تا تشکیل کابینه دهد.
نواف سلام سهشنبه تأکید کرد که او «او اهل به حاشیهراندن و حذف نیست، بلکه به وحدت و مشارکت ملی فرامیخواند».
سلام همچنین از «ضرورت تلاش برای اعمال حاکمیت دولت لبنان بر تمام اراضی کشور» صحبت کرد و از دولت خواست تا «برنامهای جامع را برای پایهگذاری اقتصادی پررونق و تأمین فرصتهای شغلی برای نسلهای آینده تدوین کند.»
جوزیف عون، رئیس جمهوری لبنان، دوشنبه، پس از پایان رایزنیهای پارلمانی الزامآور برای تعیین نخستوزیر، قاضی، نواف سلام را پس از آنکه 84 رأی موافق از آرای 128 نماینده پارلمان لبنان را به دست آورد، برای تشکیل کابینه جدید مأمور کرد. ریاست جمهوری لبنان و همچنین کاخ الیزه اعلام کردند که امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، جمعه [28 دی] به بیروت سفر خواهد کرد.
پاریس از حامیان برجسته لبنان به شمار میرود و از جمله پنج کشوری است که از سال گذشته برای پیشبرد انتخاب رئیس جمهوری این کشور تلاش کردهاند.
فرانسه نیز به همراه ایالات متحده نظارت بر اجرای توافق آتشبس در لبنان را بر عهده دارد؛ توافقی که به جنگ ویرانگر میان حزبالله و اسرائیل در اواخر سال گذشته پایان داد.
دفتر ریاست جمهوری لبنان سهشنبه 25 دی در بیانیهای اعلام کرد که جوزیف عون، رئیس جمهوری لبنان، با اروه ماغرو، سفیر فرانسه، درباره تدابیر مربوط به سفر جمعه آینده امانوئل مکرون به لبنان گفتوگو کرده است.
کاخ الیزه ساعاتی بعد از این بیانیه، تاریخ این سفر را تأیید و در بیانیهای اعلام کرد که مکرون در جریان این سفر، بار دیگر بر خواسته خود برای «تشکیل هرچه سریعتر دولتی قدرتمند که بتواند لبنان را با همه تنوعهای آن متحد کند و اصلاحات ضروری برای احیای کشور را اجرا کند»، تأکید خواهد کرد.
به گفته پاریس، این سفر مکرون، «بازتاب تعهد دائمی فرانسه به ثبات، وحدت و توسعه لبنان است.»
بر اساس این بیانیه، این سفر رئیس جمهوری فرانسه فرصتی برای تلاش بر روی اجرای کامل آتشبسی خواهد بود که در تاریخ 26 نوامبر میان حزبالله و اسرائیل با میانجیگری جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، و امانوئل مکرون اعلام شد.
مکرون در این سفر همچنین بر تعهد فرانسه به این هدف در چارچوب نیروهای بینالمللی حافظ صلح و سازوکار نظارتی اجرای توافق تاکید خواهد کرد
طبق این توافق، یک مکانیزم نظارتی تشکیل شد که شامل فرانسه، ایالات متحده، لبنان، اسرائیل و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل (یونیفیل) است. این سازوکار بر اجرای توافق نظارت کرده و هرگونه نقض آن را رصد میکند.
پیشتر، کاخ الیزه پنجشنبه اعلام کرد که مکرون پس از انتخاب جوزیف عون، برای او «آرزوی موفقیت» کرده بود.
امانوئل مکرون دوشنبه از مأمور شدن نواف سلام، رئیس دیوان بینالمللی دادگستری، برای تشکیل دولت جدید در لبنان استقبال کرد.
مکرون در پلتفرم «ایکس» با نوشتن اینکه «امید به تغییر بیشتر شده است» برای نواف سلام در تشکیل دولتی برای خدمت به همه اقشار مردم لبنان آرزوی موفقیت کرد.
کاخ الیزه در تمجید از نخستوزیر منتخب لبنان اعلام کرد: «با انتخاب شخصیتی مواجه هستیم که به صداقت و شایستگی شناخته شده است؛ کسی که پیشتر تمایل خود را برای انجام اصلاحاتی که مردم لبنان و جامعه بینالمللی انتظار دارند، ابراز کرده بود، تا لبنان بتواند به مسیر اعاده حاکمیت خود و انجام اصلاحات لازم برای احیای اقتصادی بازگردد.»
در همین راستا، دفتر ریاستجمهوری فرانسه به نقل از مکرون تاکید کرد که پاریس از تشکیل دولتی قوی و فراگیر که تنوع جامعه لبنان را بازتاب دهد، حمایت میکند.
گفتنی است که امانوئل مکرون پس از انفجار مهیب بندر بیروت در اوت 2020، که محلههای وسیعی از پایتخت را ویران کرد و بیش از 220 کشته و هزاران زخمی بر جای گذاشت، دو بار به لبنان سفر کرد.
این سفرها در چارچوب تلاشهایی صورت گرفت که مکرون برای کمک به لبنان در خروج از بحرانهای سیاسی و اقتصادی که از سال 2019 آغاز شده بود، انجام داد.
فرانسه در سازماندهی چندین کنفرانس برای حمایت از لبنان نقش داشت و بارها این کشور را به اجرای اصلاحات فوری تشویق کرد تا روند بهبود اقتصادی آغاز شود و لبنان بتواند کمکهای بینالمللی لازم را دریافت کند.