![](https://www.aftabkaran.com/wp-content/uploads/2025/02/image-130.png)
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، پنجشنبه ۲۵ بهمن با صدور فرمانی اجرایی تیم اقتصادی خود را موظف کرد تا طرحی را برای اعمال تعرفه های متقابل بر هر کشوری که بر واردات ایالات متحده تعرفه اعمال می کند، طراحی کند.
او هنگام امضای این فرمان اجرایی گفت:«در مورد تجارت، من برای اهداف منصفانه تصمیم گرفتهام که تعرفه متقابل وضع کنم، به این معنی که هر کشوری که بر کالاهای آمریکایی تعرفه وضع کند، ما نیز بهطور متقابل دست به عمل خواهیم زد، نه بیشتر و نه کمتر.»
ترامپ پیش از اعلام این خبر در شبکههای اجتماعی نوشت: «امروز روز بزرگترین اتفاق است: وضع تعرفههای متقابل.»
او پس از امضای فرمان اجرایی، در مصاحبه با خبرنگاران در اتاق کار خود، تاکید کرد که وضع تعرفههای متقابل، اقدامی ساده و بدون پیچیدگی است.
ترامپ بار دیگر از برخورد متحدان آمریکا از جمله اتحادیه اروپا با شرکتهای آمریکایی انتقاد کرد و گفت آنها بارهای از شرکتهایی مانند گوگل، متا و اپل شکایت و آنها را جریمه کردهاند.
او همچنین گفت اگر کشورهای عضو گروه بریکس از دلار استفاده نکنند، تعرفههایی حداقل ۱۰۰ درصدی بر واردات کالا از این کشورها به آمریکا وضع خواهد شد.
رییسجمهوری آمریکا افزود: «کار بریکس همان زمان که من این هشدار را دادم به پایان رسید.»
یک مقام کاخ سفید در یک کنفرانس تلفنی به خبرنگاران گفت: «این تعرفهها از روز پنجشنبه اجرایی نمیشود، اما ممکن است در عرض چند هفته اعمال شود، زیرا تیم تجاری و اقتصادی ترامپ در مورد تعرفهها و روابط تجاری دوجانبه در حال تحقیق است.»
دولت آمریکا ابتدا تجارت با کشورهایی را بررسی میکند که بیشترین مازاد تجاری و بالاترین نرخ تعرفه را دارند.
این مقام کاخ سفید گفت: «تعرفههای متقابل ترامپ با نرخهای عوارض بالاتری که سایر کشورها اعمال میکنند مطابقت دارد. هدف آنها مقابله با موانع تجاری غیرتعرفهای مانند مقررات سنگین، مالیات بر ارزش افزوده، یارانههای دولتی و سیاستهای نرخ ارز است که میتواند موانعی را برای جریان محصولات ایالات متحده به بازارهای خارجی ایجاد کند.»
رویترز نوشت که این اقدام همچنین کوششی برای آغاز مذاکرات با برخی کشورها برای کاهش این موانع است.
به گزارش این خبرگزاری، به نظر میرسد اعلام خبر این اقدام، دستکم تا حدی برای آغاز گفتوگو با سایر کشورها طراحی شده است.
مقام کاخ سفید افزود که اگر سایر کشورها تعرفهها را پایین بیاورند، ترامپ از کاهش تعرفهها خوشحال خواهد شد.
او گفت: «اما تعرفهها، تعرفههای سنگین، در بسیاری از موارد، اگر نگوییم در بیشتر موارد، بزرگترین بخش مشکل نیست.»
به گزارش رویترز، کشورهای هدف، شامل چین، ژاپن، کره جنوبی و اتحادیه اروپا است.
این مقام آمریکایی گفت فقدان تعرفههای متقابل ایالات متحده به کسری تجاری بزرگ و مداوم ایالات متحده کمک انجامیده است.
این اظهارات پیش از دیدار ترامپ با نارندرا مودی، نخست وزیر هند صورت گرفته که قرار است عصر پنجشنبه وارد کاخ سفید شود.
تصمیمهای ترامپ برای اعمال تعرفههای سنگین، موجی از نگرانیها در زمینه گسترش جنگ تجاری جهانی را به وجود آورده است و کارشناسان درباره افزایش تورم در ایالات متحده هشدار دادهاند.
ترامپ پیشتر تعرفههایی را بر تمام واردات فولاد و آلومینیوم وضع کرد. او همچنین از اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر کالاهای وارداتی از مکزیک و کانادا و تعرفهای ۱۰ درصدی بر کالاهای چینی خبر داد،
هرچند اعمال تعرفهها را برای کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک به مدت یک ماه بهتعویق انداخته است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، روز پنجشنبه ۲۵ بهمن با انتشار پستی در شبکه «تروت سوشیال» از تصمیم خود مبنی بر وضع «تعرفه متقابل» به منظور رعایت «انصاف» خبر داد.
او در توضیح این موضوع گفت هر کشور که آمریکا را مجبور به پرداخت تعرفه کند، ایالات متحده نیز آن را مجبور به پرداخت تعرفهای به همان اندازه و «نه بیشتر، نه کمتر» خواهد کرد.
رئیسجمهوری آمریکا افزود: سیستم مالیات بر ارزش افزوده «که بسیار تنبیهیتر از تعرفه است» و توسط برخی کشورها مورد استفاده قرار میگیرد، از این به بعد همچون سیستم تعرفهها در نظر گرفته میشود.
او تاکید کرد ارسال کالا و محصولات با هر نام دیگری از طریق یک کشور دیگر به منظور آسیبرساندن ناعادلانه به آمریکا ناپذیرفتنی است.
دونالد ترامپ اضافه کرد: ایالات متحده برای پاسخ دادن به یارانههای ارائهشده توسط دیگر کشورها به منظور سوء استفاده اقتصادی از آمریکا و همچنین موانع تعرفهای و تجاری غیرمالی برخی کشورها به منظور دور نگه داشتن محصولات آمریکایی از قلمرو خود، آماده میشود.
آقای ترامپ تصریح کرد: «میتوانیم به درستی هزینه این موانع تجاری غیرمالی را تعیین کنیم.»
به گفته او، این اقدام برای همه «منصفانه» است و اگر کشوری احساس میکند که آمریکا تعرفه بیش از حد بالایی علیه آن وضع کرده است، میتواند تعرفه خود علیه ایالات متحده را کاهش دهد یا حذف کند.
رئیس جمهوری آمریکا گفت هیچ تعرفهای علیه کالاهای تولیدشده در ایالات متحده وضع نخواهد شد.
دونالد ترامپ افزود: سالهاست که دیگر کشورها، چه دوست و چه دشمن، رفتار غیرمنصفانهای با آمریکا داشتهاند و اقدام امروز او «فورا انصاف و رونق را به سیستم تجاری پیشتر پیچیده و غیرمنصفانه باز خواهد گرداند.»
آقای ترامپ اشاره کرد که آمریکا سالهاست با صرف هزینههای مالی فراوان به بسیاری کشورها کمک کرده و اکنون زمان آن رسیده است که این کشورها با به یاد آوردن این مساله، با ایالات متحده منصفانه رفتار کنند.
رئیس جمهوری آمریکا در پایان این پیام گفت به وزیران امور خارجه، بازرگانی، و خزانهداری دستور داده است همه اقدامات لازم را برای ارائه سیاست «اقدام متقابل» به سیستم تجاری ایالات متحده انجام دهند.
دونالد ترامپ روز ۲۲ بهمن نیز از وضع تعرفههای ۲۵ درصدی بر واردات فولاد و آلومینیوم و لغو تمامی معافیتهای گمرکی فروشندگان عمده این محصولات به آمریکا خبر داد.
وی ضمن امضای یک فرمان اجرایی، این اقدام را «آغاز ثروتمندسازی دوباره آمریکا» خواند.
پیتر ناوارو، مشاور امور بازرگانی دونالد ترامپ، هدف از وضع تعرفههای تازه را کمک به تولیدکنندگان داخلی و حمایت از اقتصاد و امنیت ملی آمریکا توصیف کرده و هاوارد لوتنیک، نامزد پیشنهادی رئیس جمهوری ایالات متحده برای احراز سمت وزیر بازگانی، نیز از احتمال ایجاد ۱۲۰ هزار شغل در نتیجه این اقدام خبر داد.
آقای ترامپ در سال ۲۰۱۸ و در دوره پیشین ریاست جمهوری خود واردات آلومینیوم به آمریکا را مشمول تعرفه ۱۰ درصدی قرار داده بود. تعرفه ۲۵ درصدی جدید قرار است از روز ۲۲ اسفند اجرایی شود.
کشورهای کانادا، برزیل، مکزیک، و کره جنوبی چهار کشور عمده صادرکننده فولاد و آلومینیوم به آمریکا بهشمار میروند.
پیتر ناوارو به خبرنگاران گفت تعرفههای تازه موجب پایان بازارشکنی خارجی و افزایش تولیدات داخلی شده و برای صنایع فولاد و آلومینیوم به عنوان صنایع زیربنایی اقتصاد و امنیت ملی آمریکا مصونیت به ارمغان میآورند.
این تصمیم آمریکا با واکنشهای بینالمللی مواجه شده است.
کانادا و اتحادیه اروپا با انتقاد از تعرفههای تازه واشنگتن، از آمادگی برای اعمال تعرفه بر واردات فولاد و آلومینیوم به کشورهای خود خبر دادهاند.
چین هم در قبال اعمال تعرفه ۱۰ درصدی آمریکا بر واردات محصولات چینی که از روز ۱۶ بهمن آغاز شد، دست به اقدامی متقابل زد و بر محصولات و کالاهای وارداتی از آمریکا از جمله زغال سنگ، گاز طبیعی مایع، نفت خام، تجهیزات کشاورزی و برخی خودروها تعرفه وضع کرد.