خانه / اخبار مهم روز / زلنسکی: می‌دانم که ترامپ تمایلی برای حمایت از پیوستن اوکراین به «ناتو» ندارد

زلنسکی: می‌دانم که ترامپ تمایلی برای حمایت از پیوستن اوکراین به «ناتو» ندارد

کییف در پی تکاپوی اتحادیه اروپا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» برای پاسخ دادن به طرح صلح دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهوری آمریکا، درباره اوکراین و هم‌زمان با اعلام لزوم آغاز فوری مذاکرات، تاکید کرد که هر گونه توافقی میان واشینگتن و مسکو بدون مشارکت اوکراین را نخواهد پذیرفت.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌ جمهوری اوکراین، پنج‌شنبه 25 بهمن تاکید کرد که کشورش هیچ‌گونه توافقی میان واشینگتن و مسکو را بدون مشارکت خود نخواهد پذیرفت.زلنسکی بر لزوم حضور اوکراین در هرگونه مذاکراتی برای پایان دادن به جنگ، تاکید کرد.

وی همچنین تصریح کرد که تماس دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهوری ایالات متحده، با ولادیمیر پوتین، همتای روسی‌اش، نشانگر تغییر اولویت‌های واشینگتن نیست، بلکه این ارتباط او را خشنود نمی‌کند.

رئیس جمهوری اوکراین ادامه داد که ترامپ با او درباره پیوستن به «ناتو» گفت‌وگویی نداشته است، در عین حال اما ابراز کرد: «می‌دانم که او این را نمی‌خواهد.»

وی توضیح داد که رئیس‌ جمهوری آمریکا در گفت‌وگوهای خود موضوع انتخابات [در اوکراین] را مطرح نکرده است.

«ناتو» و «کریمه»
اظهارات رئیس‌ جمهوری اوکراین پس از آن مطرح شد که ترامپ چهارشنبه تلویحاً اشاره کرد که طرح صلح او ممکن است چشم‌پوشی اوکراین از بخشی از سرزمین‌هایش، از جمله شبه‌جزیره کریمه، و همچنین کنار گذاشتن ایده پیوستن به «ناتو» را شامل شود.

ترامپ همچنین اظهار داشت که محبوبیت زلنسکی کاهش یافته است و اشاره کرد که نظرسنجی‌ها به نفع او نیستند، موضوعی که به افت جایگاه او پس از جنگی که از سال 2022 ادامه دارد، مربوط می‌شود.

رئیس‌ جمهوری ایالات متحده بارها در جریان کمپین انتخاباتی خود تاکید کرده بود که می‌تواند جنگ روسیه و اوکراین را در مدت کوتاهی پایان دهد و پس از آغاز دوره دوم ریاست‌ جمهوری‌اش در 20 ژانویه نیز این ادعا را چندین بار تکرار کرده است.

او همچنین بر رابطه خوب خود با رئیس ‌جمهوری روسیه، تاکید کرده است؛ کسی که پیش‌تر او را «باهوش» توصیف کرده بود، درحالی‌که پوتین نیز ترامپ را «مردی شجاع» خوانده است.

این اظهارات ترامپ در اروپا، که از فوریه 2022 تاکنون از کی‌یف در برابر تهاجم روسیه حمایت کرده، نگرانی‌هایی را به دنبال داشته است.

این تحولات در حالی رخ می‌دهد که نزدیک به سه سال از عملیات نظامی روسیه در اوکراین می‌گذرد و درحالی‌ است که به گفته ترامپ قرار است مذاکرات برای پایان دادن به این جنگ که جان ده‌ها هزار نفر را گرفته، به زودی آغاز شود.

اوکراین هم در مذاکرات صلح با روسیه حضور خواهد داشت، مثل خیلی‌های دیگر
در پی بالا گرفتن بدبینی‌ها در اروپا نسبت به آنچه احتمال «توافق کثیف» بین آمریکا و روسیه بر سر اوکراین خوانده شده، دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، پنج‌شنبه ۲۵ بهمن در جمع خبرنگاران گفت که اوکراین در هرگونه مذاکره صلحی با روسیه حضور خواهد داشت.

این سخنان پس از آن مطرح شد که اوکراین و متحدان اروپایی این کشور، پس از گفت‌وگوی تلفنی دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه در روز چهارشنبه ۲۴ بهمن، نسبت به احتمال دستیابی به یک «توافق کثیف» بین کاخ سفید و کرملین هشدار دادند.

ترامپ پنج‌شنبه به خبرنگاران گفت: «اوکراین بخشی از این گفت‌وگوهاست. اوکراین، روسیه و افراد بسیاری در این مذاکرات حضور خواهند داشت.»

رییس‌جمهوری آمریکا افزود مقامات آمریکایی و روسی روز جمعه، ۲۶ بهمن، در مونیخ دیدار خواهند کرد و از اوکراین نیز دعوت شده است.

او گفت: «مقامات ما با مقامات روسی دیدار خواهند کرد. به هر حال، اوکراین نیز دعوت شده است. دقیقا مطمئن نیستم که چه کسی از چه کشوری در آنجا حضور خواهد داشت، اما مقاماتی بلندپایه از روسیه، اوکراین و ایالات متحده در این دیدار حضور خواهند داشت.»

با این حال، مشاور رسانه‌ای رییس‌جمهوری اوکراین گفت که مذاکره اوکراین با روسیه در مونیخ مورد انتظار نیست. کی‌یف معتقد است آمریکا، اروپا و اوکراین باید پیش از برگزاری دیدار با روسیه، به یک موضع مشترک برسند.

ترامپ در گفت‌وگوی خود با خبرنگاران همچنین با اشاره به گفت‌وگوی تلفنی خود با رییس‌جمهوری روسیه گفت: «من باور دارم که پوتین مایل است اتفاقی بیفتد و صلح شود. من به این موضوع اعتماد دارم.»

ترامپ همچنین با انتقاد شدید از سیاست‌های باراک اوباما و جو بایدن روسای جمهوری پیشین آمریکا، اخراج روسیه از گروه هفت کشور صنعتی موسوم به جی ۷ را یک اشتباه بزرگ خواند و گفت که روسیه باید به گروه هفت بازگردانده شود.

در واکنش به این اظهارات، بازارهای مالی روسیه شاهد یک جهش بود در حالی که میزان بدهی‌های اوکراین افزایش یافت؛ گفتگوهای دونالد ترامپ با ولادیمیر پوتین و ولودیمیر زلسنکی، روسای جمهوری روسیه و اوکراین اولین تلاش‌ ترامپ برای پایان دادن به مرگبارترین جنگ اروپا از زمان جنگ جهانی دوم به شمار می‌رود.

با این همه، تماس ترامپ با پوتین نگرانی‌هایی را در اوکراین و کشورهای اروپایی که از اوکراین حمایت می‌کنند برانگیخته است؛ چرا که این کشورها می‌ترسند کاخ سفید بدون حضور آن‌ها به توافقی با کرملین دست یابد.

ولودیمیر زلنسکی در واکنش به این گمانه‌زنی‌ها گفت : «ما به‌عنوان یک کشور مستقل نمی‌توانیم هیچ توافقی را بدون حضور خودمان بپذیریم.»

او گفت که پوتین قصد دارد مذاکرات را به صورت دو جانبه با آمریکا هدایت کند و این امر نباید مجاز شود.

در همین حال، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اعلام کرد که مذاکرات برای دیدار پوتین و ترامپ، احتمالا در عربستان سعودی، در جریان است.

او گفت: «البته اوکراین نیز به‌نحوی در مذاکرات صلح شرکت خواهد کرد، اما مسیر مذاکرات دو جانبه بین آمریکا و روسیه نیز وجود خواهد داشت.»

هم‌زمان، امارات متحده عربی اعلام کرده است که تمایل دارد میزبان مذاکرات پایان جنگ اوکراین شود.

دونالد ترامپ چهارشنبه پس از گفت‌وگوی تلفنی با پوتین گفت که احتمالا با رییس‌جمهوری روسیه در عربستان دیدار خواهد کرد و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی نیز در این مذاکرات حضور خواهد داشت.

رهبران اروپایی به‌طور عمومی موضعی سرسختانه درباره مذاکرات صلح اوکراین اتخاذ کرده و گفته‌اند که هیچ توافقی بدون حضور اروپایی‌ها و اوکراینی‌ها قابل اجرا نخواهد بود.

کایا کالاس، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفت: «هر راه‌حل سریع، توافق کثیفی است.»

او همچنین از امتیازاتی که ظاهرا قبل از آغاز مذاکرات به روسیه داده شده انتقاد کرد و افزود: «چرا قبل از شروع مذاکرات به همه خواسته‌های روسیه جواب مثبت می‌دهیم؟ این نرمش است و چنین سیاستی هرگز جوابگو نبوده است.»

یک منبع دیپلماتیک اروپایی نیز به رویترز گفت کشورهای عضو اتحادیه اروپا موافقت کرده‌اند در کنفرانس امنیتی مونیخ که از جمعه، ۲۶ بهمن آغاز می‌شود، با قوی‌ترین عبارات موجود در زبان دیپلماتیک وارد گفت‌وگویی صریح و پرسشگرانه با مقامات آمریکایی شوند.

ترامپ پس از آنکه روز چهارشنبه ابتدا با ولادیمیر پوتین و سپس ولودیمیر زلسنکی تلفنی صبحت کرد، با اشاره به اینکه هر دو طرف خواستار صلح هستند، برای اولین بار و به‌طور علنی گفت که انتظار بازگشت اوکراین به مرزهای سال ۲۰۱۴ یا پیوستن این کشور به ناتو در هر توافقی، غیرواقعی است.

او همچنین گفت که هیچ نیروی آمریکایی برای تضمین آتش‌بس در اوکراین مستقر نخواهد شد.

پیتر هگست، وزیر دفاع آمریکا، که سیاست جدید آمریکا را به اعضای ناتو اعلام می‌کرد، گفت: «دنیا خوش‌شانس است که ترامپ، بهترین مذاکره‌کننده در جهان، دو طرف را گرد هم می‌آورد تا به صلح دست یابیم.»

پسکوف نیز گفت که مسکو از تمایل ترامپ به یافتن راه‌حلی برای جنگ اوکراین رضایت دارد.