خانه / اخبار مهم روز / حمله عوامل حزب‌الله به کاروان خودرویی «یونیفل» و مسدود کردن جاده فرودگاه بیروت

حمله عوامل حزب‌الله به کاروان خودرویی «یونیفل» و مسدود کردن جاده فرودگاه بیروت

در ادامه اعتراضات به ممنوعیت فرود هواپیماهای ایرانی در فرودگاه بیروت، حامیان و عوامل شبه‌نظامی حزب‌الله تحرکات میدانی خود را در اطراف فرودگاه رفیق حریری بیروت شدت بخشیدند. این اعتراضات که از روز پنج‌شنبه آغاز شده بود، در روز جمعه تشدید شده و کاروان خودرویی «یونیفل» را مسیر فرودگاه هدف حمله قرار داد.

خبرنگار «العربیه» گزارش داد که حامیان حزب‌الله به کاروان خودرویی که به سوی فرودگاه بیروت در حال حرکت بود و متعلق به ژنرال آرولدو لازارو، معاون رئیس نمایندگی یونیفیل بود، حمله کرده و آن را به آتش کشیدند.

همچنین گفته می‌شود که حامیان و عوامل حزب‌الله به ژنرال آرولدو لازارو حمله و او را ضرب و شتم کرده و دو نفر از سربازان یونیفیل را زخمی کردند.

این گزارش همچنین اشاره دارد که یک گشت از سه وسیله نقلیه یونیفیل در ورودی فرودگاه بیروت مورد حمله قرار گرفت. برخی از عوامل حزب‌الله حاضر در صحنه به ضرب و شتم اعضای گشت یونیفل اقدام کرده و تجهیزات آن‌ها را برداشته و خودروها را به آتش کشیدند.

تصاویری نیز منتشر شد که نشان می‌دهد حامیان حزب‌الله در حالی که در اعتراض به ممنوعیت فرود دو هواپیمای ایرانی در ادامه آشوبگری به تخلیه یک کامیون حمل زباله در مسیر فرودگاه بیروت اقدام کردند.

جنبش شیعی «امل» حمله به کاروان خودرویی صلح‌بانان بین‌المللی «یونیفل» در مسیر فرودگاه بیروت را «حمله به جنوب لبنان» توصیف کرده و خواستار کاربرد «مشت آهنین» برای پیگرد و مجازات عاملان چنین حمله‌ای شد که بنا به اعلام این گروه امنیت داخلی لبنان را تهدید می‌کند.

انتقال 3 صلح‌بان بین‌المللی زخمی به بیمارستان
خبرنگار العربیه گزارش داد که در حمله طرفداران حزب‌الله به کاروان خودرویی نیروهای یونیفیل در مسیر فرودگاه بیروت، نایب رئیس یونیفیل ضرب و شتم شده و دو صلح‌بان زخمی شدند.

منابع العربیه همچنین گزارش دادند که 3 صلح‌بان پس از زخمی شدن و آتش‌سوزی کاروان یونیفیل به بیمارستان منتقل شدند. در پی این حمله، 6 صلح‌بان دیگر توانستند پس از آتش‌زدن خودروها توسط طرفداران حزب‌الله، خود را به فرودگاه برسانند.

این گزارش می‌افزاید که در واکنش به آشوبگری عوامل شبه‌نظامی حزب‌الله، ارتش لبنان در مناطق مختلف بیروت مستقر شد.

نواف سلام، نخست‌وزیر لبنان ضمن محکوم کردن «حمله جنایتکارانه» به کاروان خودرویی «یونیفل» و صلح‌بانان بین‌المللی در مسیر فرودگاه بیروت، وزیر کشور لبنان را برای اتخاذ اقدامات فوری جهت شناسایی هویت عاملان چنین حمله‌ای مامور کرد.

هشدار ارتش لبنان
ارتش لبنان برای حفظ نظم در جاده فرودگاه بیروت وارد عمل شد و در بیانیه‌ای اعلام کرد: «در چندین منطقه، به‌ویژه اطراف فرودگاه رفیق حریری، اعتراضاتی با تعدی و آشوب‌‌گری رخ داده که شامل حمله به اعضای ارتش و آتش‌زدن وسایل نقلیه یونیفیل است. همچنین تلاش‌هایی برای مسدود کردن جاده فرودگاه صورت گرفته است.»

ارتش لبنان از معترضان خواسته است تا از ادامه چنین رفتارهایی خودداری کنند، زیرا این اقدامات به‌ویژه در شرایط حساس کنونی کشور می‌تواند به افزایش تنش‌های داخلی منجر شود.

درخواست سازمان ملل
سازمان ملل متحد در لبنان در پی آتش زدن کاروان خودرویی «یونیفل» توسط عوامل شبه‌نظامی حزب‌الله در بیروت، این «جنایت جنگی احتمالی» را محکوم کرد.

نیروی حافظ صلح سازمان ملل متحد در لبنان «یونیفل» از مقامات لبنانی خواست به‌‌طور فوری و فراگیر تحقیقات خود را درباره وقایع پیش‌آمده در بیروت آغاز کنند.

سازمان ملل از کارکنان خود خواسته است که پس از حملات اخیر، از گذر از مسیر فرودگاه بیروت پرهیز کنند.

ممنوعیت پذیرش دو پرواز از ایران
ایران پیش‌تر در روز جمعه اسرائیل را به ایجاد اختلال در پروازهای تهران-بیروت متهم کرد، پس از اینکه تصمیم به منع فرود دو فروند هواپیمای ایرانی در بیروت اعتراضاتی را به دنبال داشت.

شب گذشته، ده‌ها نفر از حامیان حزب‌الله با آتش زدن لاستیک‌ها، مسیر ورودی فرودگاه بیروت و جاده‌های بین‌المللی منتهی به آن را مسدود کردند. این اقدام در اعتراض به اطلاع‌رسانی مقامات مبنی بر عدم پذیرش دو پرواز از تهران به بیروت بود.

پس از این اعتراضات، مقامات اعلام کردند که در حال تلاش برای بازگرداندن مسافران لبنانی که در ایران گرفتار شده‌اند، از طریق پروازهای شرکت هواپیمایی الشرق الاوسط لبنان هستند.

هشدار اسرائیل و رد اتهامات حزب‌الله
این موضوع پس از هشدار آویخای ادرعی، سخنگوی ارتش اسرائیل، که به زبان عربی صحبت می‌کند، مبنی بر اینکه سپاه قدس و حزب‌الله در هفته‌های اخیر از فرودگاه بیروت برای حمل‌ونقل غیرقانونی پول برای مسلح‌سازی حزب‌الله استفاده می‌کنند، مطرح شد.

در مقابل، حزب‌الله و مقامات لبنانی بارها این اتهامات را رد کرده‌اند و تاکید کرده‌اند که از فرودگاه بیروت برای انتقال و انبار سلاح استفاده نمی‌کنند.

شایان ذکر است که طی درگیری‌های اخیر بین حزب‌الله و اسرائیل، نهاد‌های امنیتی تحت نظارت ارتش لبنان اقدامات نظارتی و بازرسی در فرودگاه بیروت را انجام می‌دادند تا از آسیب دیدن فرودگاه بیروت در حملات هوایی اسرائیل به بهانه استفاده از آن در پشتیبانی مالی تسلیحاتی ایران از حزب‌الله، جلوگیری شود.

در پی این آشوب که در ادامه اعتراضات به ممانعت از فرود دو هواپیمای ایرانی به فرودگاه بیروت، رخ داد ارتش لبنان اعلام کرد که اقدامی قاطع علیه عاملان حمله به خودروی سازمان ملل انجام خواهد داد.

این نهاد با انتشار بیانیه‌ای در ایکس نوشت: «چندین منطقه، از جمله اطراف فرودگاه، شاهد اعتراضات خشونت‌آمیز، تخریب اموال عمومی و درگیری بوده که طی آن، نیروهای مسلح و خودروهای سازمان ملل هدف حمله قرار گرفته‌اند. ما با هرگونه اخلال در نظم عمومی برخورد و عاملان این اقدامات را بازداشت خواهیم کرد.»

نیروهای حافظ صلح سازمان ملل (یونیفل) نیز این حمله را محکوم کرده و خواستار تحقیقات فوری و شفاف از سوی مقامات لبنانی شدند.

یونیفل نیز در بیانیه‌ای خاطرنشان کرد: «حملات علیه نیروهای حافظ صلح، نقض آشکار قوانین بین‌المللی است و می‌تواند به‌عنوان جنایت جنگی تلقی شود. ما خواهان تحقیقات کامل و فوری از سوی مقامات لبنانی و مجازات تمامی عاملان این حملات هستیم.»

یونیفل در تشریح این ماجرا اعلام کرد حامیان حزب‌الله روز جمعه به کاروان چهار نفره نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در مسیر فرودگاه بیروت حمله کردند که طی این تهاجم، آرولدو لازارو، معاون نمایندگی یونیفل در لبنان زخمی و راهی بیمارستان شد.

به گزارش رسانه‌‌های لبنانی، در این کاروان چهار نفر از جمله معاون یونیفل حضور داشتند که سه تن آنها از حمله نیروهای وفادار به حزب‌الله جان به در بردند اما آرولدو لازارو به بیمارستان منتقل شد.

ژانین هنیس پلاسخارت، هماهنگ‌کننده ویژه سازمان ملل در لبنان هم این حادثه را «غیرقابل قبول» خواند و هشدار داد که چنین اقداماتی جان کارکنان سازمان ملل را که برای حفظ ثبات لبنان تلاش می‌کنند، به خطر می‌اندازد.

ارتش اسرائیل بارها حزب‌الله را به استفاده از فرودگاه بیروت برای انتقال تسلیحات از ایران متهم کرده است.

اداره کل هوانوردی لبنان روز پنجشنبه، اعلام کرد پروازهای مبدا ایران به مقصد بیروت، تا ۱۸ فوریه به دلیل «اجرای تدابیر امنیتی بیشتر» به‌طور موقت تغییر زمان خواهند داشت.

حزب‌الله که تا سال گذشته قدرت بلامنازع در لبنان محسوب می‌شد، با تحولات اخیر، از جمله کشته شدن حسن نصرالله، رهبر این گروه، و از دست دادن مسیر انتقال تسلیحات از سوریه، نفوذ سابق خود را از دست داده است.

بر اساس توافق آتش‌بسی که از ۲۷ نوامبر برقرار شد، ارتش لبنان با همکاری نیروهای یونیفل باید در جنوب کشور مستقر می‌شد و هم‌زمان، ارتش اسرائیل در یک دوره ۶۰ روزه از مناطق اشغالی لبنان عقب‌نشینی می‌کرد. این مهلت بعداً تا ۱۸ فوریه تمدید شد.

روزنامه لبنانی «النهار» به نقل از منابع آگاه گزارش داد ایران در روز جمعه از فرود دو هواپیمای متعلق به شرکت «طیران الشرق الأوسط» در تهران جلوگیری کرده است. این اقدام در حالی صورت گرفت که لبنان در تلاش است گروهی از اتباع خود را که در ایران مانده‌اند، به کشور بازگرداند.

یک منبع در مدیریت کل هواپیمایی کشوری لبنان به روزنامه النهار اطلاع داد که درخواست فرود دو پرواز لبنانی در تهران رد شده و مجوز لازم از سوی مقامات ایرانی صادر نشده است. سازمان هواپیمایی لبنان شب گذشته اعلام کرده بود برای تخلیه لبنانی‌های مانده در ایران، هواپیمایی به تهران اعزام خواهد کرد.

منابع هواپیمایی لبنان تأیید کردند که ایران، مطابق با قوانین میان دو کشور، تأکید داشته درخواست پروازها باید از طریق وزارت خارجه لبنان ارائه شود، در حالی که سفیر لبنان در تهران مسئول هماهنگی این روند بوده است. هم‌زمان، روز جمعه در ایران تعطیل رسمی است.

تنش پس از جلوگیری از پرواز «ماهان» به لبنان

این اقدام ایران پس از آن صورت گرفت که مقامات لبنانی اجازه فرود دو پرواز شرکت ماهان از تهران به بیروت را لغو کردند. پروازهایی که قرار بود ده‌ها زائر لبنانی، عمدتاً از شیعیان این کشور را به لبنان منتقل کند.

این تنش‌ها پس از آن شدت گرفت که سخنگوی ارتش اسرائیل مدعی شد نیروی قدس سپاه پاسداران ایران و «حزب‌الله» لبنان در هفته‌های اخیر از طریق پروازهای غیرنظامی در فرودگاه بین‌المللی بیروت اقدام به انتقال پول برای تأمین مالی تسلیحات حزب‌الله کرده‌اند.