![](https://www.aftabkaran.com/wp-content/uploads/2025/02/image-136-1024x573.png)
جی. دی. ونس، معاون رئیسجمهور آمریکا، از «کاهش دموکراسی و آزادی بیان» در سراسر اروپا انتقاد و تأکید کرده که مسئله «مهاجرت بدون بررسی» به تهدیدی جدی برای این قاره تبدیل شده است.
در حالی که در آستانه کنفرانس امنیتی مونیخ، تمرکز اصلی بر تلاش دونالد ترامپ، برای پایان دادن به جنگ اوکراین بوده، معاون او در این کنفرانس در سخنان خود بیشتر به انتقاد از اروپا پرداخت.
آقای ونس روز جمعه ۲۶ بهمن در بخشی از صحبتهایش گفت: «تهدیدی که من بیش از همه در مورد اروپا نگران آن هستم، نه روسیه است، نه چین و نه هیچ عامل خارجی دیگری. آنچه مرا نگران میکند، تهدیدی از درون است؛ عقبنشینی اروپا از برخی از بنیادیترین ارزشهای خود مثل آزادی بیان.»
دونالد ترامپ و معاون او بارها نسبت به آنچه «محدودیت آزادی بیان در اروپا» میدانند، بهویژه در مورد مقررات اتحادیه اروپا در زمینه شبکههای اجتماعی که با هدف مقابله با سخنان نفرتانگیز و اطلاعات نادرست اجرا میشود، انتقاد کردهاند.
معاون رئیسجمهور ایالات متحده در بخش دیگری از صحبتهای خود در این کنفرانس با اشاره به حملاتی که در سالهای اخیر از سوی مهاجران خارجی در اروپا صورت گرفته، آنرا به عنوان نمونهای از پیامدهای غلط راهبردی که او «باز کردن درها به روی میلیونها مهاجر بدون بررسی» خواند، معرفی کرد.
خودرویی که راننده با آن عمداً خود را به مردم زده است
بیشتر در این باره:
یک پناهجوی افغان مظنون برخورد عمدی خودرو با مردم در مونیخ معرفی شد
در واکنش به این سخنرانی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت اینطور احساس میشود که آمریکا قصد دارد «وارد جدال با اروپا» شود.
کایا کالاس اعلام کرد که هنگام شنیدن سخنرانی آقای ونس اینگونه بود که «آنها تلاش میکنند با ما وارد جدال شوند ولی ما نمیخواهیم با دوستان خود وارد جدال شویم».
او تصریح کرد متحدان باید بر تهدیدهای بزرگتری مانند حمله روسیه به اوکراین تمرکز کنند.
تمرکز بر یافتن راه پایان جنگ در اوکراین
کنفرانس امنیتی معتبر مونیخ در آلمان روز جمعه با تمرکز بر یافتن راهی برای پایان دادن به جنگ در اوکراین و حضور هیئتی عالیرتبه از دولت جدید آمریکا به ریاست جی. دی. ونس، معاون دونالد ترامپ، آغاز شد.
آقای ونس به عنوان نماینده دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، عصر روز جمعه با ولودیمیر زلنسکی در حاشیه کنفرانس دیدار و گفتوگو کرد.
یک روز پیشتر، ترامپ خبر داده بود که هیئت آمریکایی روز جمعه قرار است در مونیخ با نمایندگان روسیه هم دیدار کند و اوکراین نیز به این جلسه دعوت شده است؛ با این حال آن طور که رسانهها خبر دادهاند هیچ هیئت یا نمایندهای از روسیه رسما در کنفرانس امنیتی مونیخ حضور ندارد.
در واکنش به خبری که رئیس جمهور آمریکا منتشر کرده بود، کییف روز پنجشنبه اعلام کرد که انتظار ندارد چنین دیداری با روسیه داشته باشد.
دو روز پیشتر، در روز چهارشنبه، ۲۴ بهمن، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، از تماس تلفنی با همتای روسی خود و «پیشرفت در پایان دادن به جنگ اوکراین» خبر داده بود.
ترامپ توضیح داد: «ما [ترامپ و پوتین] توافق کردیم که تیمهای خود را فوراً برای آغاز مذاکرات تعیین کنیم و این روند را با تماس با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین آغاز خواهیم کرد تا او را از این گفتوگو مطلع کنیم، کاری که من همین حالا انجام خواهم داد.»
اعلام این خبر بدون هیچ اشارهای به نقش اروپا در این گونه مذاکرات انتشار بیانیهای مهم از سوی اتحادیه اروپا را به دنبال داشت که ضمن اشاره به تعهد خود به استقلال و تمامیت ارضی اوکراین تأکید کردند که در هر مذاکرهای با روسیه «اروپا و اوکراین هم باید نقش داشته باشند».به هر حال کنفرانس امنیتی مونیخ اولین فرصت برای بسیاری از رهبران اروپایی خواهد بود تا با مقامهای عالیرتبه از دولت جدید در واشینگتن دیدار و گفتوگو کنند، با مارکو روبیو، وزیر خارجه، کیت کلاگ، نماینده ترامپ در امور اوکراین، و پیت هگست، وزیر دفاع.
از این میان، هگست پیشتر در جلسه وزرای دفاع سازمان ناتو در بروکسل با اعلام دو نکته همه را شگفتزده کرده است: این که اوکراین نمیتواند انتظار داشته باشد که زمینهایی را که روسیه اشغال کرده بازپس بگیرد یا به ناتو بپیوندد.
در واکنش به این اظهار نظر وزیر دفاع آمریکا، تحلیلگران ترامپ را متهم کردند که در برابر ولادیمیر پوتین ضعف نشان داده و دقیقا چیزی را که پوتین میخواسته به او داده است.
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، و امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، نارضایتی خود از این موضعگیری آمریکا را با اشاره به «کوتاه آمدن» و «کاپیتولاسیون» در برابر روسیه نشان دادند.
هگست در مقابل در یک نشست خبری در بروکسل، پیش از آن که راهی مونیخ شود، تأکید کرد که این موضع آمریکا در برابر جنگ اوکراین «خیانت نیست». او همچنین بار دیگر تأکید کرد که اروپاییها باید به جای تکیه بر آمریکا بودجه نظامی خود را افزایش دهند.
این یکی از موضوعات مورد علاقه دونالد ترامپ است که از دور قبلی ریاست جمهوری خود بارها به آن اشاره کرد و باعث شد که اروپاییها در چند سال گذشته به شکل چشمگیر بر بودجه دفاعی خود بیفزایند و شاید از این راه از وابستگی خود به ایالات متحده بکاهند.
یکی از اولین میزگردهای کنفرانس امنیتی مونیخ در روز جمعه هم با این عنوان معرفی شده است: «کار بیشتر با آمریکای کمتر؟ تقویت دفاع در اروپا». تا ساعتی دیگر هم ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، در جلسهای شرکت خواهد کرد با عنوان «آینده همکاری امنیتی آمریکا و اوکراین».