خانه / اخبار مهم روز / ترامپ کی‌یف را “مسئول” آغاز و تداوم جنگ در اوکراین دانست

ترامپ کی‌یف را “مسئول” آغاز و تداوم جنگ در اوکراین دانست

ترامپ

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که احتمالا در ماه جاری میلادی با همتای روسی خود دیدار خواهد کرد. او در نشستی خبری مدعی شد که کی‌یف “مسئول و مقصر” جنگ و تداوم آن در اوکراین است.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در نشستی خبری که روز سه‌شنبه ۱۸ فوریه (۳۰ بهمن) در فلوریدا انجام شد، از دیدار احتمالی خود با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود در ماه فوریه جاری خبر داد.

او در پاسخ به پرسش که آیا انتظار می‌رود تا پایان ماه فوریه با پوتین ملاقات کند، گفت: «احتمالا.» پیش از آن مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا در کنفرانسی خبری اعلام کرده بود که دو طرف هنوز تاریخی برای دیدار سران آمریکا و روسیه تعیین نکرده‌اند.

ترامپ مدعی شد که نگرانی کی‌یف از عدم حضور نمایندگان اوکراین در گفت‌وگوهای میان واشنگتن و مسکو در ریاض “موضوعیت” ندارد. پیش از آن، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین از برگزاری مذاکرات بین واشنگتن و مسکو بدون حضور کی‌یف انتقاد کرده بود.

زلنسکی در راستای انتقادهای خود با بیان اینکه “ما نمی‌خواهیم کسی بدون ما برای ما تصمیمی بگیرد”، گفته بود: «بدون اوکراین نمی‌توان برای پایان دادن به جنگ در اوکراین هیچ تصمیمی گرفت.»

به اعتقاد ترامپ اوکراین برای پرهیز از تهاجم روسیه باید سه سال پیش با این کشور به توافق می‌رسید. او گفت: «امروز شنیدم که گفته‌اند ما [اوکراین] دعوت نشدیم. خب شما سه سال وقت داشتید. باید به آن پایان می‌دادید. اصلا نباید آن را شروع می‌کردید. می‌توانستید توافق کنید.»

ترامپ در نشست خبری خود در فلوریدا حالی انگشت اتهام را به سوی اوکراین نشانه رفته که این کشور سه سال پیش (فوریه ۲۰۲۲) مورد تجاوز نظامی روسیه قرار گرفت؛ جنگی که تا کنون تلفات و خسارات زیادی به جا گذاشته است.

رئیس جمهوری آمریکا در اظهارات روز سه‌شنبه خود تأکید کرد که بنا بر تصورش، قدرت پایان دادن به جنگ را دارد. او در کارزار انتخاباتی خود حتی مدعی شده بود که می‌تواند “در عرض ۲۴ ساعت” به جنگ روسیه در اوکراین پایان دهد. او چندی بعد اما از بازه زمانی “۶ ماه” در این رابطه سخن گفت.

لزوم برگزاری انتخابات در اوکراین
ترامپ در نشست خبری خود از “لزوم برگزاری انتخابات در اوکراین” سخن گفت و افزود: «این مسئله‌ای نیست که روسیه بگوید، بلکه حرف من است و بسیاری از کشورهای دیگر نیز می‌گویند.» او پیشتر نیز گفته بود که کی‌یف باید تا پایان سال جاری میلادی انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی را که به دلیل جنگ روسیه در اوکراین به تعویق افتاده، برگزار کند.

رئیس جمهوری آمریکا بار دیگر تأکید کرد که ایالات متحده حاضر به اعزام نیرو به اوکراین به منظور رعایت آتش‌بس میان طرفین نیست. به گفته او، این مسئولیت و باری است که اروپا باید به دوش بکشد. ترامپ افزود که ایالات متحده برای این کار مناسب نیست چون “از آنجا [اوکراین] بسیار دور است”.

اوکراین تاکنون با پشتیبانی غرب در برابر حمله روسیه مقاومت کرده، اما روسیه هم‌اکنون حدود ۲۰ درصد از خاک اوکراین را، به انضمام کریمه که آن را در سال ۲۰۱۴ به خاک خود الحاق کرد، تحت کنترل دارد.

از این رو مذاکرات ایالات متحده و روسیه در خصوص صلح اوکراین و عدم حضور نمایندگان اوکراین و اتحادیه اروپا در آن می‌تواند به چالش اروپا و آمریکا شدت بخشیده و شکاف قابل پیش‌بینی میان این دو را شدت ببخشد
.مذاکرات ریاض نخستین مذاکرات مستقیم مقام‌های ایالات متحده و روسیه پس از تهاجم روسیه به اوکراین به شمار می‌آید.

دونالد ترامپ اما مسئله کنار گذاشته شدن اوکراین از این مذاکرات را رد کرد و گفت که کی‌یف برای اجتناب از تهاجم مسکو باید سه سال پیش با روسیه به توافق می‌رسید.رئیس‌جمهور ایالات متحده اظهار داشت: «امروز شنیدم که گفته‌اند ما دعوت نشدیم. خب، شما سه سال زمان داشتید. باید تمامش می‌کردید… اصلا نباید شروعش می‌کردید. می‌توانستید توافق کنید.»

قبل از آن ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، از برگزاری مذاکرات میان آمریکا و روسیه بدون حضور اوکراین انتقاد کرده بود. او گفته بود که مذاکرات بین نمایندگان روسیه و آمریکا «بدون حضور اوکراین» برگزار می‌شود.

آقای زلنسکی همچنین در واکنش به این مذاکرات سفر خود به عربستان سعودی را که برای روز چهارشنبه اول اسفند برنامه‌ریزی شده بود برای حدود سه هفته به تعویق انداخت.

وی اظهار داشت: «ما نمی‌خواهیم که کسی بدون ما برای ما تصمیمی بگیرد… بدون اوکراین هیچ تصمیمی نمی‌توان برای پایان دادن به جنگ در اوکراین گرفت.»

با این حال دونالد ترامپ در اظهارات روز سه‌شنبه خود تاکید کرد که تصور می‌کند او قدرت پایان دادن به این جنگ را دارد.دولت ترامپ پیش از این تاکید کرده بود اوکراین باید تا پایان امسال انتخابات ریاست‌جمهوری و پارلمانی را که به دلیل جنگ با روسیه به تعویق افتاده است، برگزار کند.

از آغاز تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، واشینگتن مهم‌ترین متحد اوکراین بوده است و پس از آغاز ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ نیز کی‌یف در تلاش برای نزدیک شدن به دولت او از جمله با پیشنهاد مشارکت آمریکا در توسعه ذخایر معدنی اوکراین بوده است.

ترامپ منتقد کمک‌های مالی و نظامی هنگفت دولت جو بایدن به کی‌یف بوده و می‌گوید که آمریکا هزینه‌هایی را که در این کشور کرده است، پس خواهد گرفت.
رییس‌جمهوری آمریکا، گفت در صورت دستیابی به توافق صلح، اگر اروپایی‌ها بخواهند برای ارائه تضمین‌های امنیتی نیروهای حافظ صلح به اوکراین اعزام کنند، او مخالفتی نخواهد داشت.

ترامپ سه‌شنبه به خبرنگاران گفت: «استقرار نیروها در آنجا اشکالی ندارد، من هیچ اعتراضی به آن نخواهم داشت.»