خانه / اخبار مهم روز / عصبانیت ترامپ از پوتین و فشار بر زلنسکی درباره قرارداد معادن

عصبانیت ترامپ از پوتین و فشار بر زلنسکی درباره قرارداد معادن

رئیس جمهوری آمریکا می‌گوید اگر با مسکو توافقی بر سر اوکراین حاصل نشود، تعرفه‌های ثانویه بر نفت روسیه اعمال خواهد کرد. ترامپ می‌گوید از دست پوتین “به شدت عصبانی” است، زیرا او اعتبار ولودیمیر زلنسکی را زیر سئوال برده است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روز یکشنبه ۳۰ مارس (۱۰ فروردین) در گفت‌وگویی اعلام کرد که اگر احساس کند مسکو مانع تلاش‌های او برای پایان دادن به جنگ در اوکراین می‌شود، تعرفه‌های ثانویه‌ای بین ۲۵ تا ۵۰ درصد بر روی تمام صادرات نفت روسیه اعمال خواهد کرد. این تعرفه‌ها ممکن است ظرف یک ماه آینده و در صورت عدم برقراری آتش‌بس آغاز شوند.

به گزارش رویترز، ترامپ در گفت‌وگو با شبکه “ان‌بی‌سی نیوز” ابراز خشم کرد و گفت که “بسیار عصبانی” شده است وقتی که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، اعتبار ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین را زیر سؤال برده است.

پوتین روز جمعه ۲۸ مارس پیشنهاد داد که اوکراین تحت نوعی “مدیریت موقت” سازمان ملل متحد قرار گیرد تا امکان برگزاری انتخابات جدید فراهم شود و توافق‌های کلیدی به امضا برسد؛ اقدامی که می‌تواند به‌طور مؤثر زلنسکی را از قدرت کنار بزند.

ترامپ در این مصاحبه تلفنی با ان‌بی‌سی نیوز اعلام کرد که قصد دارد این هفته با پوتین گفت‌وگو کند.دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، به روسیه هشدار داد که اگر مانع از طرح‌های او برای آتش‌بس شود تعرفه‌های جدیدی بر محصولات نفتی مسکو اِعمال خواهد کرد؛ او همچنین به رئیس جمهور اوکراین هشدار داد که در صورت عدم امضای توافق معادن با مشکلات بزرگی روبه‌رو خواهد شد.

آقای ترامپ بامداد دوشنبه ۱۱ فروردین در هواپیمای ریاست جمهوری به خبرنگاران گفت که همتای اوکراینی‌اش، ولودیمیر زلنسکی، «تلاش می‌کند از قرارداد معادن کمیاب عقب‌نشینی کند، و اگر این کار را بکند مشکلات خیلی بزرگی خواهد داشت».

او با اشاره به اینکه ولودیمیر زلنسکی به رغم توافق اولیه خواستار مذاکره مجدد درباره قرارداد معادن شده است گفت: «او می‌خواهد [اوکراین] عضو ناتو باشد، اما هرگز عضو ناتو نخواهد شد. این را می‌فهمد.»دولت اوکراین روز جمعه اعلام کرد که همچنان در حال بررسی پیش‌نویس توافقنامه ارائه شده از سوی ایالات متحده در مورد معادن این کشور است؛ بر اساس گزارش رسانه‌ها، واشینگتن مفاد این قرارداد را چندین بار تغییر داده است.

یولیا سویری‌دنکو، وزیر اقتصاد اوکراین، با اشاره به اینکه کی‌یف در حال شکل دادن به موضع خود در مورد این توافق است گفت قانونگذاران هنگامی که اتفاق نظر حاصل شود موضع خود را اعلام خواهند کرد؛ او افزود که بحث عمومی پیش از آن مرحله زیان‌بار خواهد بود.

اوکراین دارای ذخایر قابل توجهی از مواد معدنی حیاتی، از جمله خاک‌های کمیاب، است اما میزان دقیق این ذخایر نامشخص است. این مواد معدنی کمیاب به دلیل استفاده در فناوری‌های دفاعی و همچنین در دستگاه‌هایی مانند رایانه‌ها، تلفن‌های هوشمند و باتری‌ها بسیار ارزشمند هستند.

اوکراین و ایالات متحده چند هفته پیش موافقت کردند که توافق جامع برای توسعه منابع معدنی مهم در اوکراین را به نتیجه برسانند. تلاش‌ها برای امضای این توافق یک بار در ۲۸ فوریه پس از دیدار پرتنش دونالد ترامپ و ولودیمیر زلنسکی در کاخ سفید بی‌نتیجه ماند.

لحن تندتر درباره پوتین
آقای ترامپ همچنین در مصاحبه با شبکه خبری ان‌بی‌سی گفت که اگر احساس کند ولادیمیر پوتین مانع از تلاش‌های او برای پایان دادن به جنگ در اوکراین شده، بر تعرفه‌های ۲۵ تا ۵۰ درصدی بر نفت روسیه اعمال خواهد کرد.

او در این مصاحبه که روز یکشنبه منتشر شد گفت که از دست پوتین به دلیل ایده‌اش درباره تشکیل دولت انتقالی در اوکراین، که می‌تواند عملا زلنسکی را کنار بگذارد، «بسیار عصبانی» شده است.

آقای ترامپ تصریح کرد: «اگر روسیه و من نتوانیم بر سر توقف خونریزی در اوکراین به توافق برسیم… که فکر می‌کنم تقصیر روسیه خواهد بود، بر تمام نفتی که از روسیه می‌آید تعرفه‌های ثانویه ۲۵ تا ۵۰ درصدی اِعمال می‌کنم.»

او در توضیح گفت: «این بدان معناست که اگر از روسیه نفت بخرید، نمی‌توانید در ایالات متحده هیچ کار و تجارتی انجام دهید.

به گفته رئیس جمهور ایالات متحده، این اقدامات در صورت عدم دستیابی به توافق آتش‌بس ظرف یک ماه اجرایی خواهند شد.

اظهارات تازه آقای ترامپ نشانگر آن است که کاخ سفید دیدگاه «رویکرد ملایم» در قبال روسیه را تغییر داده است. این دیدگاه پس از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و اولویت او برای پایان دادن به جنگ در اوکراین ادامه یافته بود.

آقای ترامپ همچنین در حالی این اظهارات را مطرح کرده است که قبلا با انتقاد از زلنسکی او را «دیکتاتور بدون انتخابات» خوانده بود.

رئیس جمهور آمریکا در گفت‌وگو با ان‌بی‌سی افزود که این هفته با ولادیمیر پوتین صحبت خواهد کرد.
موضع ترامپ در قبال جنگ اوکراین
ترامپ در کارزار انتخاباتی خود در سال ۲۰۲۴ بارها قول داده بود که به چیزی که آن را “جنگ احمقانه” در اوکراین می‌نامد، پایان دهد.

وی از زمان روی کار آمدن در ۲۰ ژانویه، تمرکز زیادی بر روی این موضوع داشته و حتی خواستار برگزاری انتخابات جدید در اوکراین شده است. ترامپ همچنین زلنسکی را “به‌اشتباه یک دیکتاتور” خوانده است.

تهدید اقتصادی ترامپ علیه روسیه
ترامپ گفت: «اگر من و روسیه نتوانیم بر سر متوقف کردن خونریزی در اوکراین به توافق برسیم و اگر احساس کنم که این تقصیر روسیه است… من تعرفه‌های ثانویه بر نفت اعمال خواهم کرد.»

وی افزود: «اگر شما از روسیه نفت بخرید، دیگر نمی‌توانید در آمریکا تجارت کنید. این تعرفه‌ها ۲۵ تا ۵۰ درصد خواهد بود.»ترامپ در ادامه گفت، پوتین می‌داند که او از دستش عصبانی است، اما در عین حال تأکید کرد که “رابطه بسیار خوبی” با او دارد. او افزود: «خشم من به‌سرعت از بین خواهد رفت… اگر پوتین کار درست را انجام دهد.»

هشدار کشورهای بالتیک درباره تهدید روسیه پس از آتش‌بس احتمالی
وزیران دفاع کشورهای بالتیک هشدار دادند که هرگونه آتش‌بس در اوکراین می‌تواند تهدید روسیه علیه منطقه آن‌ها را به‌شدت افزایش دهد.

طبق گزارش فایننشال تایمز، استونی، لتونی و لیتوانی نگران هستند که مسکو پس از برقراری آتش‌بس، ارتش خود را به‌طور قابل‌توجهی تقویت کند.

دوویله شاکالیِنِه، وزیر دفاع لیتوانی، هشدار داد: «روسیه از آتش‌بس به عنوان یک فرصت زمانی برای افزایش پتانسیل نظامی خود استفاده خواهد کرد. آن‌ها همین حالا هم یک ارتش عظیم و جنگ‌آزموده دارند که بزرگ‌تر هم خواهد شد.»

به گفته مقامات نظامی، یک آتش‌بس به روسیه اجازه خواهد داد که ارتش خود را به ۱.۵میلیون سرباز برساند و استقرار نیروهایش در نزدیکی فنلاند و کشورهای بالتیک را دو برابر کند.

همچنین روسیه برای پاییز امسال مانورهای گسترده‌ای در نزدیکی مرز کشورهای بالتیک برنامه‌ریزی کرده است که گفته می‌شود شبیه‌سازی یک درگیری احتمالی با ناتو خواهد بود.

دولت ترامپ در ابتدا رویکردی نرم نسبت به مسکو داشت، اما اکنون برخی مقامات آمریکایی لحن خود را تغییر داده‌اند.