
یک مقام بلندپایه ایرانی به نشریه «تلگراف» بریتانیا اعلام کرد که تهران تصمیم گرفته است تا نیروهای نظامی خود را از یمن خارج کرده و به حمایت از گروه حوثی در یمن پایان دهد.
این تصمیم همزمان با افزایش حملات هوایی ایالات متحده علیه حوثیها و هشدارهای دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، به ایران مبنی بر لزوم توقف حمایت از این گروه اتخاذ شده است.به گفته این مقام، هدف از این تصمیم، جلوگیری از درگیری مستقیم با آمریکا در صورت کشته شدن احتمالی نیروهای ایرانی است.
این مقام افزود که جمهوری اسلامی راهبرد خود مبنی بر حمایت از گروههای نیابتی منطقهای را کاهش داده و بر مقابله با تهدیدهای مستقیمِ آمریکا متمرکز است.
این منبع به تلگراف گفت: «دغدغه اصلی تهران، ترامپ و چگونگی برخورد با اوست. این موضوع باقی بحثها را در جلسات تحتالشعاع قرار داده و دیگر از گروههای منطقهای که پیشتر مورد حمایت بودند، صحبت نمیشود.»
این منبع نزدیک به جمهوری اسلامی به این نکته اشاره کرده است که ایران باور دارد حوثیها دیگر قادر به ادامهی فعالیت نخواهند بود و در ماهها یا حتی روزهای پایانی خود هستند، بنابراین حمایت از آنها که بخشی از زنجیره وابسته به حسن نصرالله و بشار اسد بودند، دیگر منطقی نیست.»
از زمان افشای پیامهای گروهی میان مقامات ارشد دولت ترامپ درباره برنامهریزی حملات، آمریکا تقریبا روزانه مواضع حوثیها را هدف قرار داده است؛ حملاتی که ترامپ آنها را «بهشکلی باورنکردنی موفق» توصیف کرده، اهداف نظامی مهمی را ویران کرده و فرماندهان حوثیها را کشته است.مقام ایرانی که هویت او فاش نشده است، اظهار داشت که این تصمیم بهمنظور «اجتناب از درگیری مستقیم با ایالات متحده در صورت کشته شدن یک سرباز ایرانی» اتخاذ شده است.
بر اساس این گزارش، ایران در حال بازنگری در سیاستهای خود در قبال گروههای نیابتی تهران در منطقه است و تمرکز آن بر «تهدیدات مستقیم ایالات متحده» قرار دارد.
این مقام ایرانی تاکید کرد که در حال حاضر، اصلیترین موضوع در نشستهای مقامات ایرانی، نحوه برخورد با سیاستهای دونالد ترامپ است و دیگر هیچ بحثی در مورد گروههای منطقهای که ایران قبلا از آنها حمایت میکرد، وجود ندارد.حوثیها همچنین اعلام کردهاند که به کشتیهای جنگی ایالات متحده در دریای سرخ حمله کردهاند، از جمله به ناو هواپیمابر «یواساس هری اس. ترومن»، که عملیات نظامی علیه این گروه را رهبری میکند.
تاکنون هیچ یک از کشتیها آسیب ندیدهاند، اما نیروی دریایی ایالات متحده اعلام کرده است که حملات حوثیها شدیدترین برخوردی است که نیروی دریایی این کشور از زمان جنگ جهانی دوم با آن مواجه شده است.
ناو هواپیمابر «یواساس کارل وینسون»، که در حال حاضر در آسیا مستقر است، به سوی خاورمیانه حرکت میکند تا از ناو «ترومن» حمایت کند.
این مقام ایرانی همچنین گفت که حوثیها نمیتوانند دوام بیاورند و در روزها و ماههای آینده از پا خواهند افتاد. او افزود: «حفظ حمایت از آنها هیچ معنایی ندارد، چرا که این گروهها بخشی از یک زنجیره بودند که به حزبالله و بشار اسد وابسته بودند.»
در همین راستا، دولت ترامپ فشارها بر ایران را افزایش داده است تا این کشور را به پای میز مذاکره بیاورد و درباره محدود کردن برنامه هستهای خود مذاکره کند.
ترامپ در راستای آمادگی برای رویارویی احتمالی با ایران همچنین هفته گذشته بمبافکنهای B-52 و B-2 را به پایگاه نظامی آمریکا-بریتانیا در جزیره دیهگو گارسیا در مجمعجزایر چاگوس منتقل کرد.سخنگوی پنتاگون به تلگراف گفته است که جنگندههای بیشتری به منطقه اعزام خواهند شد، اما جزئیات بیشتری ارائه نداد. نیروی هوایی آمریکا ماه گذشته اعلام کرده بود که «چندین» هواپیمای تهاجمی و ۳۰۰ نیروی نظامی به خاورمیانه اعزام خواهند شد.
در حال حاضر ناو هواپیمابرِ هری ترومن در دریای سرخ مستقر است و فرماندهی عملیات علیه حوثیها را بر عهده دارد. ناو هواپیمای کارل وینسون، مستقر در آسیا، هماکنون در مسیر خاورمیانه است تا به ناو ترومن ملحق شود.
اعزام نیروها بخشی از فشارهای فزاینده دولت آمریکا بر ایران و مجبور کردن این کشور برای مذاکره است. هفته گذشته نیز ترامپ دستور داد بمبافکنهای رادار گریز بی-۲ به پایگاه نظامی مشترک آمریکا و بریتانیا در مجمعالجزایر لاگوس در اقیانوس هند اعزام شوند.
حوثیها مدعی شدهاند که کشتیهای آمریکایی در دریای سرخ، از جمله ناو هری ترومن را مورد هدف قرار دادهاند.
هرچند هنوز هیچیک از کشتیها مورد اصابت قرار نگرفته، اما نیروهای دریایی آمریکا اعلام کرده است که این عملیات حوثیها شدیدترین حملهای است که ملوانان آمریکایی پس از جنگ جهانی دوم تجربه کردهاند.
محمود شهره، دیپلمات پیشین یمنی در گفتوگو با تلگراف به این نکته اشاره کرده است که در حال حاضر حوثیها تسلیحاتی در اختیار دارند که نسبت به دیگر بازیگران نیابتی تحت حمایت جمهوری اسلامی در منطقه پیشرفتهتر است.
به گفته او پس از فروپاشی حزبالله و رژیم اسد، اکنون حوثیها در خط مقدم قرار دارند و کوشیدهاند جای خالی آنها را پر کنند. در حال حاضر هم حملات علیه مواضع آمریکا را شدت بخشیدهاند چون به باور آنها حیات سیاسیشان در یمن در گرو تشدید این حملات است.»
محمود شهره میگوید: حوثیها نام خود را روی موشکها و پهپادهای دریافتی از ایران اضافه میکنند تا از این طریق وابستگی خود به ایران را انکار کنند.»
جنگندههای آمریکایی انبار تسلیحات حوثیها در شمال یمن را بمباران کردند
حملات هوایی آمریکا پایگاه نظامی کهلان، مربوط به شبهنظامیان حوثی یمن، در شرق استان صعده را برای سومین بار در آخرین ساعات روز چهارشنبه هدف قرار داد.
منابع «العربیه» گزارش دادند جنگندههای آمریکایی طی دو نوبت، انبارهای اسلحه متعلق به حوثیها را در منطقه کتاف در استان صعده، واقع در شمال یمن، هدف قرار دادند.
همچنین، دو حمله هوایی دیگر جنگندههای آمریکایی به انبارهای اسلحه حوثیها در منطقه رأس عیسی در استان الحدیده گزارش شده است.
رسانههای وابسته به حوثیها اعلام کردهاند که در مجموع، 15 حمله هوایی از سوی آمریکا مناطق مختلفی در جنوب شرق استان صعده را هدف قرار داده است.
بر اساس آمار رسمی حوثیها، در پی این حملات هوایی در استان الحدیده، چهار نفر کشته و سه نفر دیگر زخمی شدهاند.
آمریکا از حدود دو هفته پیش، مجموعهای از حملات هوایی سنگین را علیه مواضع حوثیها در یمن آغاز کرده است.