
رهبران مصر، فرانسه و اردن در واکنش به حملات هوایی اسرائیل بر نوار غزه که از 18 مارس گذشته از سرگرفته شد، احیای فوری آتشبس غزه برای حفاظت از فلسطینیها و اطمینان از دریافت فوری و کامل کمکهای بشردوستانه اضطراری را خواستار شدند.
سران کشورهای فرانسه، مصر و اردن طی دیدار سهجانبه خود در قاهره بر ضرورت توانمندسازی «تشکیلات خودگردان فلسطین» و فراهم ساختن زمینه لازم برای حکمرانی انحصاری آن بر این باریکه فلسطینی تاکید کردند.
عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهوری مصر و امانوئل مکرون، همتای فرانسوی او و ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن در بیانیهای مشترک پس از نشست سهجانبه در قاهره، اجرای توافق آتشبس امضا شده در 19 ژانویه شامل آزادی و مبادله همه گروگانها و بازداشتشدگان و تضمین امنیت همه طرفها را خواستار شدند.
آنها همچنین تاکید کردند که حفاظت از غیرنظامیان و کارمندان کمکهای بشردوستانه و تضمین امکان رساندن کامل کمکها، تعهداتی است که باید بر اساس حقوق بینالملل و حقوق بینالمللی انسانی اجرا شود.
«کرانه باختری و قدس شرقی»
السیسی، مکرون و ملک عبدالله دوم همچنین نگرانی شدید خود را نسبت به وخامت وضعیت انسانی در کرانه باختری و قدس شرقی ابراز کردند و خواستار توقف تمام اقدامات یکجانبهای که امکان دستیابی به راهحل دو کشوری را تضعیف و تنشها را افزایش میدهد، شدند.
روسای سه کشور مصر، فرانسه و اردن در ادامه بر لزوم احترام به وضعیت تاریخی موجود در مکانهای مقدس در قدس تاکید کردند.
«مخالفت با کوچاندن اجباری»
آنها همچنین مخالفت خود را با کوچاندن اجباری فلسطینیها از سرزمینهایشان و هرگونه تلاش برای ضمیمه کردن اراضی فلسطینی اعلام کردند.
در همین راستا، السیسی، مکرون و پادشاه اردن از حمایت بینالمللی از طرح بازسازی غزه که در اجلاس برگزار شده سران عرب در قاهره در 4 مارس گذشته، تصویب شد و توسط سازمان همکاری اسلامی در 7 مارس تایید شده است، حمایت کردند و به بحث در مورد مکانیزمهای اجرای مؤثر آن در زمینههای برقراری امنیت و حکمرانی بر این باریکه فلسطینی پرداختند.
روسای جمهوری مصر و فرانسه و پادشاه اردن همچنین بر این نکته تاکید کردند که حکمرانی و حفظ نظم و امنیت در غزه و تمامی اراضی فلسطینی «باید بهطور انحصاری تحت نظارت دولت ملی فلسطین با حمایت قوی منطقهای و بینالمللی» انجام شود و همچنین از آمادگی خود برای کمک در این زمینه در هماهنگی با شرکا خبر دادند.
«لزوم تقویت کنفرانس بازسازی غزه»
آنها همچنین بر لزوم تقویت این تلاشها در کنفرانس ماه ژوئن تاکید کردند که به ریاست پادشاهی عربی سعودی و فرانسه بهمنظور ساختن افق سیاسی روشن برای اجرای راهحل دو کشوری برگزار خواهد شد.
السیسی، مکرون و ملک عبدالله در این نشست سهجانبه در مصر همچنین از حمایت خود از کنفرانس بازسازی غزه که در آیندهای نزدیک در قاهره برگزار خواهد شد، ابراز کردند.
«تماس با ترامپ»
از سوی دیگر، خبرگزاری «رویترز»، دوشنبه 18 فروردین به نقل از دفتر ریاست جمهوری فرانسه گزارش داد که امانوئل مکرون و عبدالفتاح السیسی و ملک عبدالله دوم با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده برای بحث درباره وضعیت غزه گفتوگوی تلفنی برقرار کردند.
رئیسجمهوری مصر نیز اعلام کرد که السیسی، مکرون و عبدالله دوم تماس تلفنی مشترکی با ترامپ بهموازات نشست سهجانبهای که در قاهره برگزار شد، داشتند.
محمد الشناوی، سخنگوی رسمی ریاست جمهوری مصر، اشاره کرد که رهبران سه کشور با ترامپ درباره راههای تضمین توقف فوری آتشبس در غزه گفتوگو و بر لزوم از سرگیری کامل دسترسی برای ارائه کمکهای بشردوستانه و آزادی تمامی گروگانها و بازداشتشدگان بهطور فوری تاکید کردند.
«تحقق افق سیاسی حقیقی»
الشناوی همچنین، افزود که سران سه کشور مصر، اردن و فرانسه بر اهمیت ایجاد شرایط مناسب برای تحقق افق سیاسی واقعی و بسیج تلاشهای بینالمللی برای پایان دادن به رنجهای مردم فلسطین، بازگرداندن امنیت و صلح برای همه و اجرای راهحل دو کشوری تاکید کردند، و اشاره کرد که السیسی، مکرون و ملک عبدالله دوم توافق کردند که تماسهای نزدیکی را حفظ کنند.
او همچنین اضافه کرد که تماسها تاکید بر اهمیت تسریع در دستیابی به صلح در اوکراین بر اساس حقوق بینالمللی و نیاز مشترک به امنیت و ثبات جهانی را شامل شد.
رئیس جمهوری فرانسه یکشنبه گذشته به مصر رسید، در حالی که پادشاه اردن امروز (دوشنبه) وارد قاهره شد.
«موج جدید آوارگی»
شایان ذکر است که اسرائیل در 18 مارس گذشته از ازسرگیری جنگ علیه نوار غزه پس از فروپاشی آتشبس شکنندهای که از تاریخ 19 ژانویه آغاز شده بود، خبر داد.
در همین راستا، آژانس امداد و کاریابی آوارگان فلسطینی (آنروا) اعلام کرد که نقض آتشبس اخیر به موج جدیدی از آوارگی منجر شد که بیش از 142 هزار نفر را تحت تأثیر قرار داده است.
این در حالی است که تقریباً 1.9 میلیون نفر از ساکنان، از جمله کودکان، از زمان آغاز جنگ در اکتبر 2023 بارها به اجبار از مناطق مختلف و سرپناهها در شمال و جنوب و مرکز نوار غزه آواره و هدف گرفته شدند.