خانه / اخبار مهم روز / اعلام آمادگی ترامپ برای دیدار با سران جمهوری اسلامی

اعلام آمادگی ترامپ برای دیدار با سران جمهوری اسلامی

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، در گفت‌وگو با نشریه تایم در پاسخ به پرسشی درباره احتمال دیدارش با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی یا مسعود پزشکیان، رییس‌جمهوری ایران، گفت که حاضر است با آن‌ها دیدار کند.

ترامپ در مصاحبه‌ای تازه با مجله تایم که در کاخ سفید انجام شد و متن آن روز جمعه ۵ اردیبهشت منتشر شده، در پاسخ به این پرسش که آیا حاضر به ملاقات با رئیس‌جمهور یا رهبر ایران است، گفت: «حتماً».

او افزود: «فکر می‌کنم ما با ایران به توافق خواهیم رسید.»

ترامپ همچنین گزارش‌هایی را که می‌گویند او مانع حمله اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران شده رد کرد، اما گفت شرایط را برای اسرائیل «راحت» نکرده است، چرا که به باور او دستیابی به توافق بهتر از حمله نظامی است.

او گفت: «امیدوارم به توافق برسیم. ممکن است مجبور به حمله شویم، چون ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند. اما من نگفتم نه، فقط آن را راحت نکردم. در نهایت، انتخاب را به خودشان واگذار کردم، اما گفتم ترجیح می‌دهم توافقی صورت بگیرد تا اینکه بمب‌ها فرو بریزند.»در بخش دیگری از این گفت‌وگو، از رئیس‌جمهور آمریکا پرسیده شد آیا نگران آن است که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، آمریکا را به جنگ با ایران بکشاند؟ ترامپ در پاسخ گفت: «نه.» با این حال افزود که اگر مذاکرات شکست بخورد، ممکن است خودش با میل وارد عمل شود: «اگر توافق نکنیم، من پیش‌قدم خواهم شد.»

دونالد ترامپ روز پنج‌شنبه از پیشرفت مذاکرات با ایران دربارهٔ برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی خبر داد و گفت تنها یکی از دو گزینه پیش رو مطلوب است.

او در دیدار با نخست‌وزیر نروژ از احتمال دستیابی به توافقی سخن گفت که می‌تواند «جان‌های زیادی را نجات دهد».ترامپ در این گفت‌وگو که دوم اردیبهشت انجام شده است، نقش جمهوری اسلامی در حمله هفتم اکتبر ۲۰۲۳ حماس به اسرائیل را برجسته کرد و در پاسخ به پرسشی راجع به درگیری‌ها در غزه گفت: «ایران در زمان من ورشکسته بود اما او [جو بایدن] اجازه داد دوباره ثروتمند شود.»

ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا نقش جمهوری اسلامی در حمله به اسرائیل از حماس بیشتر بوده، گفت: «در آن زمان [دور اول ریاست جمهوری من]، هیچ پولی به حماس نمی‌رسید. هیچ پولی برای حزب‌الله هم نبود. اصلا پولی وجود نداشت. ایران در دوران من ورشکسته بود … [ایرانی‌ها] به حماس گفتند که هیچ پولی دریافت نخواهند کرد اما وقتی بایدن آمد و همه تحریم‌ها را برداشت، [ایران] دوباره شروع به تامین مالی تروریسم کرد؛ از جمله حماس. حماس عملا از کار افتاده بود. حزب‌الله هم همین‌طور. من دولت بایدن را مقصر می‌دانم چون اجازه داد ایران بدون رسیدن به توافق، دوباره وارد میدان شود.»

او در پاسخ به این سوال که آیا حاضر است با رییس‌جمهوری یا رهبر جمهوری اسلامی دیدار کند، گفت: «البته!»

ترامپ: اگر توافق نشود، خودم پیشگام حمله به ایران می‌شوم

رییس‌جمهوری آمریکا در ادامه ضمن رد این خبر که او جلوی اسرائیل برای حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران را گرفته است، در پاسخ به این سوال تایم که آیا نگران نیست نتانیاهو او را به جنگ بکشاند، گفت: «نه! البته ممکن است او [نتانیاهو] وارد جنگ شود اما ما به زور وارد نخواهیم شد.»

ترامپ ضمن تاکید بر این‌که با اجبار وارد جنگ نخواهد شد، تصریح کرد: «من ممکن است با میل خودم وارد شوم؛ اگر نتوانیم به توافق برسیم. اگر توافقی حاصل نشود، خودم پیشگام [حمله نظامی] خواهم بود.»

اظهارات ترامپ درباره احتمال دیدار با مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی و تهدید به حمله نظامی در صورت شکست مذاکرات، در حالی مطرح شده که طی هفته‌های اخیر، تحرکات دیپلماتیک میان تهران و واشینگتن شدت گرفته است: ایران و آمریکا فردا سومین دور گفت‌وگوهای دوجانبه را برگزار می‌کنند

هم‌زمان با این تحرکات، گزارش‌ها حاکی از آن است که اسرائیل نیز سناریوهای مختلف حمله محدود به تاسیسات اتمی ایران را در دست بررسی دارد.

مقام‌های اسرائیلی در هفته‌های اخیر بارها تاکید کرده‌اند در صورت شکست روند دیپلماتیک، اقدام نظامی علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی را منتفی نمی‌دانند.در چنین فضایی، اظهارات ترامپ درباره آمادگی برای پیشگامی در حمله نظامی به ایران، فشارها بر تهران را بیش از پیش افزایش می‌دهد که این امر می‌تواند بر آینده مذاکرات پیش رو تاثیر بگذارد.

هم‌زمان وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که دور سوم گفت‌وگوهای غیرمستقیم با ایران روز شنبه در مسقط برگزار خواهد شد. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، برای این مذاکرات عازم عمان است و گفت‌وگوها با میانجی‌گری عمان و با حضور نمایندگان ویژه دو کشور انجام می‌شود.

با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و نامه‌نگاری او با رهبر جمهوری اسلامی، مذاکرات ایران و آمریکا بدون حضور طرف‌های اروپایی و با میانجی‌گری عمان از ۲۳ فروردین آغاز شده است.

به گزارش کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل، مقام‌های این کشور نگران‌اند که دولت آمریکا در آستانه توافقی قرار داشته باشد که از دید اسرائیل، مانع دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای نخواهد شد.

در همین راستا، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در دیدار تازه‌ای با اعضای کنگره آمریکا بار دیگر بر لزوم هماهنگی با واشینگتن برای توقف کامل برنامه هسته‌ای ایران تأکید کرد.