
پارلمان دانمارک بررسی طرح قرار گرفتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست گروههای تروریستی اتحادیه اروپا را در دستور کار قرار داد و وزیر خارجه این کشور در جلسه پارلمان خواستار افزودن نام سپاه پاسداران به این فهرست شد.
لارس لوکه راسموسن، وزیر خارجه دانمارک، سهشنبه ششم خرداد در این جلسه اعلام کرد کشورش نقش مخرب سپاه پاسداران را نهفقط در ایران بلکه در سراسر خاورمیانه قاطعانه محکوم میکند.
راسموسن تاکید کرد: «این شامل رفتار خشن و کاملا غیرقابل قبول این نهاد در سرکوب مردم ایران نیز میشود؛ بهویژه آنچه پس از اعتراضات گسترده پس از مرگ دلخراش مهسا امینی دیدیم.»
وزیر خارجه دانمارک توضیح داد که سپاه پاسداران هماکنون تحت چهار رژیم تحریمی مختلف اتحادیه اروپا قرار دارد؛ از جمله تحریمهای مرتبط با ایران، اوکراین، سوریه و مقابله با گسترش سلاحهای کشتار جمعی.به گفته راسموسن، از نظر فنی، اضافه شدن سپاه پاسداران به فهرست گروههای تروریستی اتحادیه اروپا منجر به اعمال محدودیتهای تازهای نخواهد شد.
با این حال، دولت دانمارک این اقدام را از نظر نمادین و سیاسی مهم میداند.
این طرح در صورت تصویب، دولت دانمارک را موظف میکند تا برای قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی اتحادیه اروپا تلاش کند؛ طرحی که پنجشنبه به رای گذاشته میشود و در صورت رای مثبت اکثریت نمایندگان، به عنوان قانونی لازمالاجرا برای دولت در خواهد آمد.
پیش از این و در ۲۷ اردیبهشت، بیش از ۵۵۰ نماینده پارلمان و عضو مجلس اعیان بریتانیا از کییر استارمر، نخستوزیر این کشور، خواستند سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دهد.
نمایندگان ارشد اروپایی، کارشناسان امنیتی و فعالان حقوق بشر نیز ۲۴ اردیبهشت با حضور در نشستی در پارلمان اروپا خواهان قرار گرفتن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی اتحادیه اروپا شدند.
وزیر خارجه دانمارک در ادامه جلسه بررسی طرح نمایندگان این کشور درباره تروریستی خواندن سپاه پاسداران افزود: «ما شاهد اقدامات بیثباتکننده سپاه پاسداران در خارج از مرزهای ایران بودهایم؛ از جمله حمایت از سازمانها و شبهنظامیان تروریستی مانند حماس در غزه، حزبالله در لبنان، حوثیها در یمن و رژیم بشار اسد در سوریه؛ رژیمی که خوشبختانه اکنون به تاریخ پیوسته است.»
Play
به گفته او، تحریمهای گسترده اتحادیه اروپا علیه ایران، حوزههایی مانند نقض حقوق بشر، حمایت نظامی از روسیه در جنگ اوکراین و فعالیتهای بیثباتکننده منطقهای را در بر میگیرد.
وزیر خارجه دانمارک تاکید کرد: «من شخصا از چنین نامگذاریهایی حمایت کردهام و تردیدی نیست که دولت نیز چنین اقدامی را مایه خرسندی میداند.»
عربستان سعودی و بحرین نخستین کشورهایی بودند که سپاه پاسداران را به دلیل «حمایت از گروههای تروریستی در منطقه، بهویژه در یمن» بهعنوان سازمان تروریستی معرفی کردند.
آمریکا نیز در دوره نخست ریاستجمهوری دونالد ترامپ در سال ۱۳۹۸ و دولت کانادا در خرداد ۱۴۰۳، سپاه پاسداران را در فهرست گروههای تروریستی خود قرار دادند.