
اعتصاب رانندگان کامیون در ایران روز سهشنبه وارد ششمین روز خود شد؛ اعتصابی کمسابقه از نظر مدت و گستره که با هدف بهبود شرایط کاری در یکی از بخشهای حیاتی اقتصاد ایران آغاز شده است.
این اقدام اعتراضی که هفتهٔ گذشته از بندرعباس آغاز شد، اکنون به دیگر مناطق کشور گسترش یافته است. نهادهای ناظر در شبکههای اجتماعی و رسانهها از ادامهٔ این اعتصاب در نقاط مختلف گزارش دادهاند.
رانندگان معترض اعلام کردهاند که به افزایش حق بیمه، ناامنی در جادهها، قیمت بالای سوخت و پایین بودن کرایههای حملونقل معترضاند.
رسانه حقوق بشری هرانا روز سهشنبه ۶ خرداد تصاویری منتشر کرده که دهها کامیون متوقفشده را در شهر اصفهان و شیراز نشان میدهد. همچنین گزارشهایی از تداوم اعتصاب در استان تهران و کرمانشاه منتشر شده است. این تصاویر بهصورت مستقل قابل راستیآزمایی نبودهاند.
در حالیکه در جمهوری اسلامی ایران قانون کار اجازهٔ توقف کاری را میدهد، چنین اعتصابی بهلحاظ گستردگی ملی و تداوم زمانی، کمسابقه محسوب میشود.
روزنامهٔ اصولگرای کیهان در واکنش به این اعتراضها، برخی از معترضان را «عناصر فرصتطلب» خوانده و مدعی شده که آنان قصد سوءاستفاده از «مطالبات اقتصادی و صنفی فعالان بخش حملونقل جادهای» را دارند.همزمان با ادامه اعتصاب کامیونداران و رانندگان خودروهای سنگین، نهادهای امنیتی اعمال فشار بر رانندگان را افزایش دادهاند. طبق اعلام اتحادیه کامیونداران و رانندگان، اعتصابها در ششمین روز پیاپی به ۱۳۰ شهر گسترش یافت.در روز سهشنبه ششم خرداد، کامیونداران در سیرجان از تماس نهادهای امنیتی و اطلاعاتی و احضار و بازداشت رانندگان برای تحت فشار قرار دادن معترضان به منظور پایان دادن به اعتصاب خبر دادند.
در همین حال، سپاه پاسداران استان کرمان در اطلاعیهای از «انهدام» آنچه این نهاد امنیتی، «شبکه سازمانیافته ضدامنیتی در چند استان کشور» معرفی کرده، خبر داد و نوشت: «عناصر اصلی این شبکه با حکم دادسرای کرمان دستگیر شدند.»
همزمان خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، گزارش داد که ماموران وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات فرماندهی انتظامی (فراجا)، افرادی را با اتهام «اخلال در نظم و امنیت جادهای کشور» بازداشت و روانه زندان کردند.اعتصاب به ۱۳۰ شهر گسترش یافت
اتحادیه تشکلهای کامیونداران و رانندگان سراسر ایران در بیانیه ششمین روز اعتصاب سراسری خود ضمن اعلام دستگیری ۱۱ تن از رانندگان و کامیونداران در کرمانشاه، خواستار آزادی فوری و بیقید و شرط همکاران خود شدند.
در این بیانیه که سهشنبه ششم خرداد منتشر شد، آمده است که «سرکوب، دستگیری و تهدید، پاسخی به مطالبات مشروع نیست» و نشانهای از «استیصال در برابر موج خروشان عدالتخواهی» ماست.
بر اساس اعلام اتحادیه تشکلهای کامیونداران و رانندگان، صدها تن از رانندگان معترض در کرمانشاه، در واکنش به سرکوب رانندگان، مقابل استانداری این استان تجمع کردند.
اتحادیه تشکلهای کامیونداران و رانندگان نوشت: «در ششمین روز از اعتصاب سراسری، شش شهر دیگر به خیزش بزرگ پیوستند و بر شمار شهرهای همراه افزوده شد و اکنون اعتصاب به ۱۳۰ شهر رسیده است.»
در ادامه بیانیه این تشکل صنفی آمده است: «نیسانداران شریف در قوچان و گلپایگان نیز با درک درد مشترک، دست اتحاد به سوی کامیونداران دراز کردند. این همبستگیها ستونی محکم برای پیروزی ماست.»گزارشها حاکی از آن است که کامیونداران و رانندگان خودروهای سنگین در شهرهای مختلف از جمله در کرمانشاه، اهواز، اهر ـ مشکینشهر، نسیمشهر (اکبرآباد) تهران، فریمان و گیلانغرب، در اعتراض به مشکلات صنفی و معیشتی خود همچنان در اعتصاب به سر میبرند. بر اساس گزارش شهروندان در جاده ترانزیتی بندرعباس به شیراز هیچ کامیونی دیده نمیشود. شهروند دیگری گفت:در جاده کمربندی اصفهان هیچ خودروی سنگینی دیده نمیشود.»
کامیونداران و رانندگان خودروهای سنگین از اول خردادماه برای رسیدن به مطالبات صنفی خود هر روز اعتصاب کردهاند.روی یکی از پلهای عابر پیاده در تهران بنری در حمایت از رانندگان معترض نصب شده است.
بر روی این بنر آمده است: «کامیونداران شجاع و متحد، اعتصابات شما نور امید به شروع اعتراض سراسری را زیاد کرده. ما در کنار شماییم تا پیروزی.»اتحادیه تشکلهای کامیونداران و رانندگان ایران شامگاه پنجم خرداد در بیانیهای از «همبستگی و همراهی کمنظیر» در پنجمین روز اعتصاب رانندگان معترض قدردانی کرد و از پیوستن هزاران راننده به اعتصابات سراسری خبر داد.
اعتصاب این صنف در ایران موجی از حمایتها را در میان فعالان سیاسی، مدنی و هنری در پی داشته است.
رانندگان معترض گفتهاند در اعتراض به طرح کاهش سهمیه گازوئیل، گرانی بیمه، پایین بودن کرایه حمل بار و دیگر مطالبات صنفی محققنشده خود اعتصاب کردهاند.تاکنون نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی با برخوردهای خشونتآمیز به اعتراضات رانندگان واکنش نشان داده و شماری از آنها را بازداشت کردهاند.
دادستان اردبیل ششم خرداد اعلام کرد فردی که «یک راننده تریلی را بهخاطر حمل بار تهدید کرده بود»، دستگیر شده است.
پیشتر رضا اکبری، رییس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای، در خصوص اعتصاب کامیونداران گفته بود: «عده محدودی از رانندگان سعی در ایجاد التهاب دارند که این اقدامات هم حاصل تحریک رسانههای معاند خارجی است و میخواهند جادههای کشور را ناامن نشان دهند.»سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه پنجم خرداد در بیانیهای ضمن حمایت از اعتصاب رانندگان کامیون در سراسر کشور نوشت: «اعتصاب و اعتراض، حق قانونی رانندگان و کلیه کارگران است».
در این بیانیه «شفافسازی حق بیمه، اجرای تعهدات دولت در پرداخت سهم بیمه رانندگان خودمالک، کاهش کمیسیون باربریها و پایان دادن به فساد و تبعیض در روند تخصیص بار» از جمله مطالبات اصلی رانندگان عنوان شده است.
بازداشت کامیونداران در روز پنجم اعتصابات
اعتصاب کامیونداران و رانندگان خودروهای باری روز دوشنبه برای پنجمین روز متوالی در چندین شهر ایران ادامه داشت.
بنا بر اعلام فعالان صنفی، دامنهٔ اعتصاب سراسری رانندگان کامیون در ایران در پنجمین روز متوالی به دهها شهر در سراسر کشور گسترش پیدا کرد.
روز دوشنبه ۵ خرداد تصاویری در شبکههای اجتماعی از ادامه این اعتراض از جمله در سبزوار، اردبیل، گلستان و اصفهان منتشر شد.
در همین روز و درپی ادامه این اعتصابها، دادستان شیراز از بازداشت و تشکیل پرونده برای شماری از کامیونداران اعتصابکننده خبر داد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، کامران میرحاجی بقیه رانندگان کامیون که در اعتصاب بهسر میبرند را نیز تهدید به «برخورد جدی» کرد.
کمبود و سهنرخی بودن گازوئیل، افزایش شدید نرخ بیمه، پایین بودن کرایهها و مشکلات معیشتی، مهمترین دلایل اعتراض این رانندگان گزارش شده است.
در روزهای اخیر شماری از مقامها از جمله رئیس مجلس شورای اسلامی و مقامهای وزارت راه و سازمان تأمین اجتماعی وعده رسیدگی به مشکلات این رانندگان را دادهاند؛ با این حال کانال تلگرامی اتحادیه تشکلهای کامیونداران دربارهٔ جدی بودن این اظهارات ابراز تردید کرد.دولت مسعود پزشکیان تاکنون واکنشی رسمی به این اعتصابها نشان نداده است.
سندیکای کارگران شرکت واحد نیز با انتشار بیانیهای، از اعتصاب و خواستههای این رانندگان حمایت کرد و اعتصاب را حق قانونی همه کارگران خواند.
کامیونداران و رانندگان معترض میگویند سهمیه گازوئیل آنها کاهش یافته، بهای بیمه افزایش یافته، کرایهٔ جمل بار پایین نگه داشته شده و دیگر مطالبات صنفیشان نیز محقق نشده است.
«پرداخت عادلانهٔ کرایه، تأمین قطعات و خدمات، توزیع سوخت کافی، واقعی شدن هزینهٔ بیمه و عادلانه بودن عوارضی جادهها» ازجمله مطالبات کامیونداران و رانندگان خودروهای سنگین اعلام شده است.اعتصاب گروههایی از کامیونداران و رانندگان در حالی است که اعتراضات نانوایان نیز که از ۲۷ اردیبهشت آغاز شده بود، در روزهای پیش همچنان در شماری از شهرهای ایران بهصورت پراکنده ادامه داشت.
ایران درگیر بحران اقتصادی شدیدی است که بخشی از آن ناشی از سوءمدیریت داخلی و بخشی نیز بهدلیل تحریمهای بینالمللی است. قطع برق در شهرهای بزرگ به مسئلهای روزمره بدل شده است.
در سالهای اخیر، موجهای متعددی از اعتراضات در کشور شکل گرفته که هر بار با سرکوب شدید نیروهای امنیتی مواجه شدهاند.