مسئولان دولتی میگویند امدادرسانی در مناطق زلزلهزده غرب ایران با شدت و قوت در حال انجام است. نمایندگان مجلس اما از نارضایتی مردم خبر میدهند. یک نماینده مجلس نیز آمار کشتهشدگان را دوبرابر آمار رسمی عنوان کرده است.
با گذشت چهار روز از وقوع زلزله ۷،۳ ریشتری در استان کرمانشاه و با وجود تاکید دولت بر “ادامه عملیات امدادرسانی با قوت” کمکرسانی به افراد زلزلهزده با نارضایتی مردم روبرو شده است.
احمد صفری، نماینده کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی چهارشنبه ۲۴ آبان در مصاحبهای با خبرگزاری ایلنا گفته است به برخی روستاها “هیچ کمکی نرسیدهاست”. او همچنین گفته: «اینجا قیامت است و ریشه اساسی مشکلات هم نبود مدیریت بحران است.»
این نماینده مجلس که چهارشنبه از مناطق زلزلهزده بازدید کرده گفته است: «شاید فقط ۱۰ درصد روستاها چادر گرفته باشند. روستاهایی وجود دارند که ۹۰ درصدشان از میان رفته است، وضع خیلی نامناسب است.»
او گفته هلال احمر که مسئولیت ستاد بحران را بر عهده دارد خود نیازمند ستادی برای رفع بحران مدیریتش است. به گفته این نماینده مجلس: «هلالاحمر هم بسیار دستپاچه عمل کرده است، انگار این بار اول است که چنین اتفاقی در کشور میافتاد. هلال احمر آنقدر بینظم و تدبیر و بدون مدیریت عمل میکند که خود نیاز به ستادی برای رفع مدیریت بحرانش دارد.»
او گفته است: «وقتی یک وانت اقلام وارد منطقه میشود، سریع خالیاش میکنند. آنهایی که زورشان میرسد اقلام را به داخل چادر میبرند اما آنهایی که سیاهپوش و داغدار هستند یا خجالت میکشند، گرسنه میمانند.»
احمد صفری همچنین از نحوه پوشش خبری صداوسیما انتقاد کرده و گفته است: «صداوسیما به گونهای پوشش میدهد که انگار همه چیز برقرار است، رسانه ملی با پوشش خبری ناکارمدش در حق کرمانشاه ظلم و خیانت کرد.»
قاسم جاسمی نماینده دیگر کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی نیز گفته است: «آب آشامیدنی، آذوقه و مایحتاج اولیه و عمومی هنوز به دست خانوادهها نرسیده است».
او اضافه کرده که امدادرسانی با کندی پیش میرود و مردم با مشکل اسکان روبرو هستند و سه شب گذشته را در سرما به سر بردهاند.
به گفته این نماینده مجلس مشکل آب و برق نیز در مناطق زلزلهزده وجود دارد.
در این میان مدیرکل آب و فاضلاب کشور گفته کار آبرسانی به مناطق زلزلهزده در حال انجام است. به گفته او آب موجود است اما به علت پس لرزهها کدر شده است.
رئیس سازمان امداد و نجات نیز از توزیع ۵۱ هزار چادر امدادی در مناطق زلزلهزده خبر داده است. به گفته او زنان و کودکان به وسایل بهداشتی نیازمندند. در شبکههای اجتماعی نیاز زنان مناطق زلزلهزده به نوار بهداشتی مطرح شده است.
وعدههای دولت
محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت چهارشنبه شب در برنامه تیتر شبکه خبر درباره آخرین اقدامات و تصمیمات دولت برای زلزلهزدهها توضیح داد.
نوبخت گفت در اولین دستور هیأت دولت اسکان موقت، تامین لوازم منزل، ساخت و مرمت خانهها مطرح شده است.
سخنگوی دولت همچنین از اعطای کمک بلاعوض پنج میلیون تومانی به هر خانوار روستایی و شش میلیون تومانی به هر خانوار شهری در مناطق زلزلهزده خبر داد. به گفته نوبخت به هر خانوار روستایی ۲۵ میلیون و هر خانوار شهری ۳۵ میلیون تومان وام با سود ۴ درصد اعطا خواهد شد.
او همچنین گفت به بدهکاران بانکی در مناطق زلزلهزده تا دوسال مهلت برای بازپرداخت بدهیهایشان داده شده است.
به گفته نوبخت خانههای ۴۵۰۰ خانوار شهری و ۱۱ هزار خانوار روستایی نیاز به بازسازی دارد. بنیاد مسکن و شهرسازی مسئول ساخت و ساز واحدهای آسیب دیده در مناطق زلزله زده را بر عهده خواهد داشت.
سخنگوی دولت همچنین از اعطای ۱۲ میلیون تسهیلات و دو میلیون تومان کمک بلاعوض به خانوارهایی که نیاز به مرمت و بازسازی دارند خبر داد. او همچنین گفت که ۱۰ میلیون تومان وام قرض الحسنه و دو میلیون کمک بلاعوض برای تامین لوازم ضروری به زلزلهزدگان پرداخت خواهد شد.
دولت برای اسکان موقت تسهیلات بلاعوض در اختیار خانوارهای شهری و روستایی قرار خواهد داد. به گفته استاندار کرمانشاه از هفته آینده کار اسکان آغاز خواهد شد.
مدیرکل نوسازی مدارس کرمانشاه نیز گفته برای برپایی کلاسهای درس دانشآموزان در مناطق زلزلهزده به ۲۵۰ کانکس نیاز هست.
اختلاف در آمار کشتهشدگان
طبق آخرین آمار رسمی اعلامشده از سوی اورژانس سراسری کشور، شمار جانباختگان ۴۷۴ نفر و مصدومان ۹۳۰۰ نفر اعلام شده است.
با این حال احمد صفری، نماینده کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی، گفته است تعداد کشتهشدگان بسیار بیشتر از آمارهای رسمی است. او پس از دیدار از مناطق زلزلهزده به خبرگزاری ایلنا گفته است: «مسئولان خبر ندارند، من خودم به روستایی سرزدم که گفتند ۲۰ نفر را همان روز اول خودشان خاک کردهاند. این افراد جزو آمار جانباختگان به حساب نمیآید. به نظر من بیش از هزار نفر جان خود را از دست دادند، فقط در یک کوچه در سرپل ذهاب هفتاد نفر کشته شدهاند، در مسکن مهر بیش از ۲۵۰ نفر جان باختند.»
این در حالی است که حشمتالله فلاحتپیشه، نماینده اسلامآباد غرب و دالاهو، در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا گفته است: «هیچ دلیلی برای پنهان کردن آمار فوت شدگان زلزله وجود ندارد، قطعا اعلام آمار درباره کشته شدگان آن هم به یکباره بیش از دو برابر خلاف واقعیت است و ممکن است تحت تاثیر فضای احساسی چنین سخنی طرح شده باشد».
فلاحتپیشه با تائید آمار رسمی گفته است: «مسئولان ستاد بحران در هر منطقه ابتدا تحقیق محلی میکنند و محور این گزارشها براساس افراد محلی در روستاها و شهرها است.»