“محمود صادقی” نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی، آمار کل بازداشتیهای اخیر در سراسر کشور را حدود ۳ هزار و ۷۰۰ نفر اعلام می کند. در همین حال، وی با توجه به بازداشتها که توسط نهادهای مختلف امنیتی و انتظامی انجام گرفته است میگوید: «نمیتوان آمار دقیقی از دانشجویان دستگیرشده ارائه داد». در شرایطی که نوعی هرج و مرج در زمینه گزارشدهی افراد دستگیر شده خصوصاً دانشجویان وجود دارد، ۳۷ تشکل دانشجویی طی نامهای به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، خواستار پیگیری وضعیت دانشجویان دستگیرشده شدند. در همین حال گزارشهای اخیر “فعالان حقوق بشر در ایران”، از کشته شدن حداقل ۳ نفر از بازداشتیهای اخیر در زندانهای کشور خبر میدهد.
“محمود صادقی” در گفتوگو با خبرگزاری “خانهملت”، درباره آخرین آمار دانشجویان بازداشتی در اعتراضات و ناآرامیهای اخیر کشور گفت: «آمارهای متفاوتی از نهادهای مختلف در خصوص دستگیری دانشجویان در جریان اعتراضات اخیر به نمایندگان مجلس ارائه شده است، لذا نمیتوان آمار دقیقی از بازداشت دانشجویان ارائه کرد».
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی، آمار کل بازداشتیهای اخیر در سراسر کشور را حدود ۳,٧٠٠ نفر اعلام کرد. وی همچنین تصریح کرد: «با توجه به اینکه بازداشتها توسط نهادهای مختلف انتظامی و امنیتی بوده است، نمیتوان آمار دقیق دانشجویان بازداشتشده را اعلام کرد.
با این وجود، محمود صادقی گفت: «بر اساس آمار دستگاهها و نهادهای مختلف و مراجعات مردمی، تعداد دانشجویان بازداشتی را میتوان در حدود ۴٠ تا ۶۸ نفر تخمین زد. این در حالی است که “کمپین فعالان حقوق بشر در ایران” تعداد دانشجویان دستگیر شده را بیش از ٩٠ نفر اعلام کرده است.
محمود صادقی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس افزود: «مشخصات برخی از افرادی که مشخص نیست چه نهادی آنها را دستگیر کرده، در قالب لیستی به وزارت خانههای اطلاعات، کشور و علوم، ارائه شده است تا مشخص شود این افراد را کدامیک از نهادهای امنیتی یا انتظامی دستگیر کردهاند و خانواده آنان از بلاتکلیفی خارج شوند».
بولتنهای ویژه خبرگزاری “هرانا” ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از ابعاد گسترده بازداشتها در سراسر کشور، حتی شهرهای نسبتاً کوچک در ایران خبر میدهد. به عنوان مثال، شاهدان عینی گفتهاند که «در حدود ۴۰۰ نفر در “ایذه” دستگیر شدهاند که در میان آنها ۴۰ زن بازداشت شده است. مأموران در برخی موارد کل خانواده یک نفر را بازداشت کردهاند». به گفته این شاهدان «تعدادی از این بازداشتشدگان “ایذه” در کمپهای ترک اعتیاد نگهداری شدهاند. یکی از این بازداشتشدگان که در کمپ ترک اعتیاد نگهداری میشده در آخرین تماسی که با خانواده خود داشت، گفته چهار روز است که غیر از آب به آنها هیچ چیزی داده نشده است».
وجود افغانها در جمع دستگیرشدگان از تنگناهای اقتصادی و معیشتی شرکت کنندگان در اعتراضات اخیر در ایران حکایت دارد. در این راستا، “محمد جواد ابطحی” نماینده خمینیشهر در مجلس ایران اعلام کرد: «بنابر آمار رسمی، در مجموع ۴ نفر در خمینیشهر و یک نفر نیز در شاهینشهر کشته شدند». این نماینده مجلس درباره وضعیت بازداشت شدگان این اعتراضات گفت: “در میان بازداشتشدگان تعدادی از اتباع افغانستان نیز حضور دارند. همچنین برخی معترضان ازجمله افراد و شهروندانی بودند که بهلحاظ اقتصادی و معیشتی در تنگنا قرار داشتند».
به گزارش خبرگزاری “هرانا”، جمعی از فعالین “انجمنهای اسلامی و فعالین نشریات دانشجویی” خطاب به رئیس جمهور در ارتباط با بازداشت دانشجویان در پی حوادث اخیر نامه نوشتند. در متن این نامه آمده است:
«خبر بازداشت جمعی از دانشجویان دانشگاههای تهران و برخی دانشگاههای دیگر کشور موجبات نگرانی عمیق دانشگاهیان را فراهم آوردهاست؛ از این رو ما اعضای انجمنهای اسلامی و فعالین نشریات دانشجویی ضمن هشدار نسبت به امنیتی شدن فضای دانشگاه و عدم تحقق وعده دانشگاه امن حضرتعالی که به راستی امروز حضور خود را در این جایگاه مدیون و مرهون تلاش همین دانشگاهیان هستید، اعلام میداریم، کسانی که در همه این سالها از ملت سیلی خورده و مدام در حال توطئه هستند، از این بازداشتها خرسند بوده و از این ماجرا نهایت بهره را به قصد خاموش کردن صدای دانشجویان و مردم خواهند برد.
ما دانشجویان، در ماجرای اعتراضات روزهای اخیر، تنها چاره کار را شنیدن صدای ملت و ارائه راهکارهای عملی جهت دستیابی به مطالبات بحق آنان دانسته و در پیش گرفتن رویه برخورد و امنیتی نمودن فضا بویژه در محیط دانشگاه که محل اندیشه ورزی است و برخورد دانشجویان به هر بهانهای را، به شدت محکوم و آنرا خط قرمز غیرقابل بازگشت خود میدانیم؛ ما معتقدیم گشایش فضای نقد و اعتراض مسالمتآمیز، تحقق حقوق شهروندی، مبارزه با فساد سیستماتیک و مقابله با اقتصاد رانتی است که میتواند رضایت مردم را به همراه داشتهباشد.
لذا ضمن درخواست پیگیری فوری از حضرتعالی جهت آزادی دانشجویان بازداشتی، هشدار میدهیم که ادامه این روند وضعیت کشور را پیچیدهتر، مردم را ناامیدتر و آینده را غیرقابل پیشبینی خواهد نمود».
“هرانا”، همچنین نامه “۳۷ تشکل دانشجویی” به وزیر علوم را در پی دستگیری دانشجویان آورده است. آنان خواستار پیگیری وضعیت دانشجویان دستگیرشده، شدهاند. در این نامه آمده است:
«متأسفانه سالهاست که پس از هر بحران سیاسی در کشور، هیئت حاکمه به جای تلاش در حل مساله، به پاک کردن صورتمسأله میپردازد که نتیجه آن نیز آن است که حریم دانشگاه، این آخرین سنگر آزادی و وادی اندیشه، توسط نهادهای امنیتی و نظامی شکسته شده و دخالتهای نامشروع در امور دانشگاهها امری بدیهی محسوب میشود؛ دانشجو دیدهبان مدنی جامعه و صدای مردمی است که فشار تورم قامتشان را خم کرده است؛ دغدغهمندی وی برای جامعهاش جزیی جداناپذیر از زندگی دانشجویی اوست؛ اما متأسفانه سالهاست که حیات فعالیت دانشجویی توسط نهادهای مختلفی تهدید میشود.
متأسفانه در چند روز گذشته عدهای از یاران دبستانی ما، با دلایل مبهم بازداشت شدهاند و اکنون از وضعیت آنان خبری در دسترس نیست.
طبق ماده ۱۲ منشور حقوق دانشجویی، اجتماعات و اعتراضات مسالمتآمیز در دانشگاه آزاد و بلامانع میباشد؛ ازطرفی مطابق اصل ۲۷ قانون اساسی نیز تجمعات به شرط عدم حمل سلاح و عدم تعارض با مبانی اسلام ،آزاد است؛ حال چگونه و با چه توجیهی میتوان عده از دانشجویان را به دلایل واهی بازداشت کرد؟ بعلاوه موج دیگر بازداشتشدگان این روزها، کسانی هستند که پیگیر وضعیت دوستان بازداشت شده خود بودند.
انتظار دانشگاهیان از شما این است که قبل از آنکه صبر دانشگاه از این همه بیمهری و بیتفاوتی بیش از این لبریز شود، هرچه سریعتر نسبت به آزادی بیقید و شرط دانشجویان بازداشتشده اقدام کرده و سازوکار و نتایج را به دانشجویان و خانوادههای بازداشتشدگان اعلام فرمایید».