
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، با تاکید بر ضرورت برچیده شدن برنامه هستهای و از جمله غنیسازی اورانیوم ایران گفت: «اگر قادر به غنیسازی در هر سطحی باشید، در واقع میتوانید بهسرعت به غنای تسلیحاتی برسید.»
روبیو در گفتوگویی با شبکه سیبیاس نیوز افزود: « این یک واقعیت بنیادی است و همه از آن مطلعاند، و این همان مشکلی بود که توافق اوباما داشت.»
روبیو با اشاره به اینکه هدف نهایی دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، این است که «ایران هرگز نباید به سلاح هستهای دست یابد»، افزود: «در واقع، او نه تنها میخواهد ایران دنبال سلاح هستهای نرود، بلکه میخواهد ایران کشوری ثروتمند، صلحطلب و شکوفا باشد، جایی که مردم آن خوشحال باشند.»
وزیر امور خارجه آمریکا با ابراز امیدواری از اینکه «این نتیجه از طریق مسیر دیپلماتیک و مسالمتآمیز حاصل شود» گفت: «قصد نداریم مذاکرات را در رسانهها انجام دهیم، چون این کار رسیدن به نتیجه را دشوار میکند، اما هدف نهایی این است؛مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا تأکید کرد هدف نهایی سیاستهای واشنگتن در قبال ایران این است که جمهوری اسلامی نباید سلاح هستهای یا توانایی تهدید همسایگانش به ویژه اسرائیل را داشته باشد.
روبیو در مصاحبهای با شبکه خبری “سیبیاس” که شامگاه شنبه ۱۷ مه (۲۷ اردیبهشت) پخش شد، گفت ایران هرگز نباید سلاح هستهای داشته باشد و “این اتفاق نخواهد افتاد”.
او افزود دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا “مخالف جنگ است و ترجیح میدهد این هدف از طریق مذاکرهای صلحآمیز محقق شود”.
روبیو با اشاره به توانایی جمهوری اسلامی در غنیسازی اورانیومگفت: «اگر کشوری بتواند حتی در سطح پایین غنیسازی انجام دهد، اساسا میتواند خیلی سریع به سطح غنیسازی تسلیحاتی برسد.»
او با انتقاد از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ که در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما با جمهوری اسلامی به امضا رسید، اظهار داشت که این “یک واقعیت اساسی است و همه آن را میدانند؛ این همان مشکلی بود که در توافق دولت اوباما وجود داشت”.
به گفته وزیر خارجه آمریکا ترامپ “آرزو دارد ایران کشوری غنی، صلحآمیز و شکوفا باشد که مردمش زندگی بهتری داشته باشند”. ربیو افزود: او [ترامپ] او یک “سازنده است و نه بمبانداز”.
دونالد ترامپ در جریان سفر چند روزه اخیر خود به خاورمیانه نسبت به نتیجهبخش بودن مذاکرات هستهای دولتش با جمهوری اسلامی ابراز خوشبینی کرده و گفته بود: «میخواهم با ایران توافق کنم.»
روبیو در مصاحبه خود با سیبیاس با تأکید بر اینکه ترامپ خواهان صلح است افزود او “این مسیر را پیشنهاد داده و امیدواریم ایران آن را برگزیند.” وزیر خارجه آمریکا گفت: «ما قصد نداریم در رسانهها در مورد آن مذاکره کنیم چون این کار سبب میشود که سختتر بتوان به نتیجه رسید.»
وزیر خارجه آمریکا پنجشنبه شب نیز در مصاحبهای با شبکه فاکس نیوز با اشاره به حمایتهای جمهوری اسلامی از حماس، حزبالله لبنان و حوثیهای یمن تأکید کرده بود “چنین رژیمی هرگز نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد.” روبیو گفته بود تصمیمگیری در ایران در این زمینه “تنها بر عهده یک نفر یعنی رهبر جمهوری اسلامی است”. او ابراز امیدواری کرده بود که علی خامنهای “مسیر صلح و شکوفایی را برگزیند، نه ویرانگری”.
علی خامنهای روز شنبه ۲۷ اردیبهشت (۱۷ مه) در یک سخنرانی اظهارات ترامپ در سفرش به خاورمیانه را “لایق جواب دادن” ندانسته و گفته بود: «ترامپ گفت که میخواهد از قدرت برای صلح استفاده کند؛ دروغ گفت.»
او همچنین اسرائیل را یک “غده سرطانی خطرناک مهلک” در منطقه خواند که “حتما باید برکنده شود و خواهد شد.”
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا پیشتر در مصاحبه با شبکه خبری فاکسنیوز، حکومت ایران را “عامل همه مشکلات منطقهای” توصیف کرد و گفت این “رژیمی است که هرگز نباید به سلاح هستهای دست یابد.”
روبیو با بیان این که “مشکل ما با مردم ایران نیست” گفت: «آنها مردمی صلحطلب، با تمدنی کهن و از فرهنگی برخوردارند که ما برای آن احترام زیادی قائلیم. مشکل ما با رژیمی مذهبی است که عامل همه بحرانهای منطقهای است.»
اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه وله
وزیر خارجه آمریکا در ادامه با ابراز امیدواری از اینکه مساله اتمی جمهوری اسلامی از طریق دیپلماتیک و به طور مسالمتآمیز حلوفصل شود، گفت: «تصمیم درنهایت به عهده یک نفر است: رهبر جمهوری اسلامی. امیدوارم او مسیر صلح و رفاه را برگزیند، نه مسیری ویرانگر.»روبیو با بیان این که پیشنهاد ترامپ مبنی بر حل مسالمتآمیز بحران اتمی جمهوری اسلامی “تا ابد روی میز نخواهد ماند” گفت: «حزبالله، حماس، حوثیها، شبهنظامیهایی که از عراق و سوریه حمله کردهاند، همه آنها به رژیم ایران بازمیگردند. بیثباتی در سوریه، همه آن نیز به رژیم ایران بازمیگردد. این رژیمی است که هر روز و هر جمعه شعار مرگ بر اسرائیل، مرگ بر آمریکا سر میدهد. باید حرفشان را باور کنیم.»
وزیر خارجه آمریکا در ادامه با تاکید بر این که “رژیمی با چنین ویژگیهایی هرگز نباید سلاح هستهای داشته باشد” گفت: «رئیسجمهور [ترامپ] بهروشنی اعلام کرده که آنها چنین سلاحی نخواهند داشت. ما امیدواریم این مساله از طریق مذاکره حل شود.»
روبیو همچنین با اشاره به اینکه حکومت ایران در حال حاضر “در آستانه دستیابی به سلاح اتمی است و اگر تصمیمی به ساخت آن بگیرد، قادر است بهسرعت آن را انجام دهد” گفت آنها به قدر کافی اورانیوم با غنای ۶۰ درصد ذخیره کردهاند که بتوانند آن را به سرعت به سطح ۹۰ درصد برسانند و تسلیحاتی کنند.”
اظهارات روبیو با استناد به گزارش ماه مارس آژانس بینالمللی انرژی اتمی بیان میشود که بر اساس آن، “ذخایر اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی ایران به شکل نگرانکنندهای از ۱۸۲ کیلوگرم به ۲۷۵ کیلوگرم افزایش یافته است.”
روبیو در مصاحبه خود با فاکسنیوز که از ترکیه انجام میشد گفت: «زمانی که شما به سطح ۶۰ درصد برسید، یعنی ۹۰ درصد از راه را طی کردهاید. در واقع، شما به یک کشور در آستانه تولید سلاح اتمی تبدیل شدهاید؛ چیزی که ایران عملا به آن تبدیل شده است.»
وزیر خارجه آمریکا در ادامه افزود: «این خطری است که ما اکنون با آن مواجهیم. فوریت ماجرا همینجاست. به همین دلیل است که اسرائیل احساس فوریت میکند و ما نیز چنین احساسی داریم.»
روبیو با بیان این که علاوه بر آمریکا، کشورهای منطقه خلیج فارس نیز “نمیخواهند جمهوری اسلامی سلاح هستهای داشته باشد” افزود: «علاوه بر خود سلاح [اتمی]، ایران موشکهای دوربردی دارد که میتواند این سلاحها را با آنها حمل کند. بنابراین این خطر بسیار بزرگی است.»
خوشبینی ترامپ به حل مسالمتآمیز بحران اتمی ایران
اظهارات مارکو روبیو؛ وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر این که حکومت ایران “هرگز نباید به سلاح هستهای دست یابد” در شرایطی مطرح میشود که به نظر میرسد دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به وجود گزینهای مسالمتآمیز و دیپلماتیک برای حل مساله اتمی جمهوری اسلامی خوشبین است.
ترامپ روز پنجشنبه، ۱۵ ماه مه (۲۵ اردیبهشت) مصاحبه علی شمخانی با شبکه آمریکایی “انبیسی” را در شبکه اجتماعی “تروث سوشال” که متعلق به خود اوست، به اشتراک گذاشت.
شمخانی، مشاور سیاسى رهبر جمهوری اسلامی، در این مصاحبه از آمادگی مشروط جمهوری اسلامی برای “صرفنظر کردن از اورانیوم با غنای بالا” خبر داده بود.
بیشتر بخوانید: اخبار متناقض از “پیشنهاد” آمریکا؛ ترامپ: به توافق نزدیک شدیم
ترامپ خود مستقیما درباره مصاحبه شمخانی اظهارنظری نکرده و بدون هیچ توضیحی فقط لینک آن را با مخاطبان خود به اشتراک گذاشته است.
رئیس جمهوری آمریکا در روزهای اخیر و در دومین ایستگاه سفر خود به خاورمیانه در قطر، از “نزدیک شدن” به توافقی با ایران سخن گفت که، به گفته او، شاید بتواند “بدون نیاز به اقدام نظامی” حاصل شود.
عباس عراقچی روز چهارشنبه از “مذاکرات بسیار سخت” در دور چهارم گفتوگوها در ۲۱ اردیبهشتماه (۱۱ ماه مه) سخن گفته اما در عین حال تاکید کرده است که «بنای ما تاکنون ادامه مذاکرات است.»
در همین راستا اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی نیز چهارمین دور مذاکرات بین حکومت ایران و آمریکا را “دشوار اما مفید” توصیف کرده است. به نظر میرسد مذاکرات در این دور بر موضوع مورد مناقشه غنیسازی اورانیوم متمرکز بوده است که جمهوری اسلامی آن را از “اصول بنیادین” خود میداند.
قرار است زمان و محل دور پنجم مذاکرات توسط عمان اعلام شود. عمان از آغاز گفتوگوها میان حکومت ایران و آمریکا در روز ۱۲ آوریل، نقش میانجی میان دو طرف را ایفا کرده است.