
نچیروان بارزانی، رییس اقلیم کردستان عراق، در سخنرانی خود در «مجمع گفتوگوهای تهران» تاکید کرد این منطقه «هرگز» تهدیدی برای ایران نخواهد بود.
بارزانی یکشنبه ۲۸ اردیبهشت در سخنرانی خود به زبان فارسی گفت: «اجازه نخواهیم داد اقلیم کردستان عراق یک خطر برای همسایگانمان، بهخصوص ایران، محسوب شود.»
رییس اقلیم کردستان پس از پایان این مجمع، با مسعود پزشکیان، رییس دولت و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، دیدار و گفتوگو کرد.
پیشتر برخی منابع خبری در عراق گزارش داده بودند بارزانی و فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق، ضمن دیدار با مقامهای حکومت ایران در حاشیه مجمع گفتوگوهای تهران، «تکمیل پرونده امنیتی و امنیت مرزهای مشترک» را بررسی خواهند کرد.
۲۴ اردیبهشت قاسم الاعرجی، مشاور امنیت ملی عراق، از دیدار با اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، خبر داد و گفت «تلاشهای مشترک برای تامین امنیت مرزها و اجرای مفاد توافق امنیتی» میان تهران و بغداد محور این رایزنیها بود.
بنیاد دفاع از دموکراسیها ۲۵ اردیبهشت در گزارشی نوشت سفر قاآنی به عراق در بحبوحه تنشهای منطقهای، برخلاف «حرکات پیشین او در منطقه»، بهصورت «بسیار عمومی» انجام شد.
این بنیاد، توافقنامه امنیتی بغداد-تهران و وضعیت گروههای مسلح متحد جمهوری اسلامی در عراق را از جمله مواردی خواند که سفر اخیر قاآنی را حایز اهمیت کردهاند.
شبکه روداو پیشتر به نقل از رسانههای ایران گزارش داده بود شورای امنیت ملی عراق بهصورت رسمی تمامی فعالیتهای سیاسی، رسانهای و اجتماعی احزاب مخالف جمهوری اسلامی را در خاک این کشور، از جمله در اقلیم کردستان، ممنوع اعلام کرده است.
بر اساس این گزارش، سرکوب مخالفان جمهوری اسلامی در عراق با حمایت مشاور امنیت ملی و نخستوزیر این کشور صورت گرفته است.
نقش انحلال پکک در تغییر روابط تهران و بغداد
بارزانی در جریان سفر خود به ایران، درباره انحلال پکک و ملاحظات امنیتی جمهوری اسلامی در برابر این گروه گفت: «ما مکانیزمی را بین تهران، اربیل و بغداد تعریف کردیم و شاهد پیشرفت در حوزه امنیتی هستیم.»
او با اعلام حمایت اقلیم کردستان از انحلال پکک افزود: «موضوع کردستان را نمیتوان از راه خشونتآمیز حل کرد.»
به گفته بارزانی، ترکیه آمادگی خود را برای «حل مشکلات» اعلام کرده و اقلیم کردستان نیز برای کمک به این روند آماده است.
حزب کارگران کردستان (پکک) ۲۲ اردیبهشت و پس از دههها منازعه با دولت ترکیه، با انتشار بیانیهای از انحلال خود خبر داد و تاکید کرد روابط این حزب و آنکارا باید «از نو طراحی شود».
وزیر خارجه عراق ۲۸ اردیبهشت در نشستی خبری از هماهنگی میان بغداد، اقلیم کردستان و ترکیه برای مدیریت پیامدهای انحلال پکک و خلع سلاح این حزب خبر داد و گفت در این زمینه ایدهها و طرحهایی نیز مطرح شده است.
رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه، نیز ۲۷ اردیبهشت اعلام کرد آنکارا در حال رایزنی با مقامهای بغداد و اربیل است تا چگونگی تحویل سلاحهای اعضای پکک مشخص شود.
سعدی احمد، سخنگوی اتحادیه میهنی کردستان، نیز اعلام کرد یک هیات بینالمللی تحت نظارت اقلیم کردستان عراق در روند تحویل سلاحهای پکک فعال خواهد بود.
او گفت نیروهای وزارت پیشمرگه اقلیم کردستان باید بلافاصله پس از خلع سلاح پکک مواضع آنها را در اختیار بگیرند و به گروههای دیگر اجازه سوءاستفاده ندهند.
وزارت پیشمرگه از نهادهای رسمی در ساختار دولت اقلیم کردستان و واسطهای میان اقلیم و دولت مرکزی عراق در زمینههای نظامی است.
در حدود چهار دهه گذشته، حوزه فعالیت گروه مسلح پکک عمدتا در ترکیه، عراق، سوریه و تا حدی ایران بوده است.
رویترز یک روز پس از اعلام رسمی انحلال این گروه گزارش داد هزاران نیروی مسلح پکک در شمال عراق قرار است سلاحهای خود را در نقاط مختلف این منطقه زمین بگذارند.
بر اساس این گزارش، بسیاری از آنان به خاک ترکیه باز خواهند گشت.