محمدجواد ظریف با اشاره به خروج شرکتهای خارجی از ایران به دلیل ترس از تحریمهای آمریکا گفت، در صورت اجبار ایران نیز از برجام خارج میشود اما این کار “حتما انتخاب نظام نیست.” او هدف آمریکا را خروج ایران از برجام خواند.
محمدجواد ظریف در نشستی در اتاق بازرگانی، صنایع، تعاون و کشاورزی ایران بخش خصوصی را موتور محرکه اقتصاد خارجی کشور خواند و با اشاره به خروج برخی شرکتهای خارجی از کشور گفت: «هدف آمریکا خروج ایران از برجام است.»
به گزارش خبرگزاری فارس، وزیر خارجه ایران که یکشنبه ۳ تیر (۲۴ ژوئن) در تشریح آخرین تحولات خروج آمریکا از توافق اتمی با ایران سخن میگفت شرکتهای کوچک و متوسط را موتور محرکه اقتصاد اکثر کشورهای اروپایی خواند و خوستار تشکیل کمیتهای در اتاق بازرگانی برای شناسایی این شرکتها شد.
او خطاب به اعضای اتاق بازرگانی گفت: «ما در وزارت خارجه یک کاری را شروع کردهایم، ولی ما علم و شناختش را نداریم و همه در اختیار شماست. این شرکتها را شناسایی کنید و متناظر اروپایی را خودمان شناسایی کنیم که فقط مصرفکننده نباشیم.»
ظریف تشریح کرد: «این شرکتها میتوانند حتی جایگزین شرکتهای بزرگ شوند. من خیلی تخصص ندارم ولی شنیدهام وقتی توتال میخواهد یک پروژه نفتی در ایران ایجاد کند دو کار را توتال میکند بقیه را شرکتهای کوچک و متوسط میکنند.»
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
او ناموفق شدن برجام را برای ایران “خیلی خطرناک” خواند و در عین حال توضیح داد: «اگر مجبور باشیم این کار را میکنیم، ولی این حتما انتخاب نظام نیست.»
او با یادآوری این که “گروهی در ایران بازار را تحریک میکنند که همه دارند از ایران میروند” گفت: «اگر خودمان بر اساس رفتار و گفتار خودمان ناامیدی را از اقتصاد ایران به دنیا تزریق کنیم نباید منتظر باشیم که دنیا به اقتصاد ایران امیدوار باشد.»
محمدجواد ظریف خبرگزاری رویترز را به انتشار “روزی ۵۰ دروغ از اقتصاد ایران” متهم کرد و هشدار داد: «گروه مشخصی توسط یکی از کشورهای همسایه ما حمایت مالی میشود که در دنیا همین را پخش کند که همه دارند از ایران خارج میشوند.»
خروج شرکتهای خارجی
بسیاری از شرکتهای اروپایی بعد از توافق هستهای میان ایران، آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان در سال ۲۰۱۵ در ایران سرمایهگذاری کردند. اما بعد از خروج آمریکا از این توافق در ماه مه سال جاری این شرکتها بهتدریج تسلیم تحریمهای آمریکا شده و تصمیم به خروج از بازار ایران گرفتهاند.
شاخصترین نمونه از این دست شرکت آلمانی زیمنس، شرکت نفت و گاز هلندی ـ بریتانیایی “رویال داچ شل”، شرکت نفتی فرانسوی توتال و شرکت دانمارکی حمل و نقل لجستیک مرسک است. به علاوه، بانک DZ که بانک مادر بیش از یکهزار بانک تعاونی اعتباری در آلمان است، از معاملات خود با ایران عقبنشینی کرده است.
ظریف: خیال نکنید اگر روحانی رفت، اصولگرا موفق میشود
محمدجواد ظریف همچنین به مشکلات اروپا برای حفظ برجام اشاره کرد و گفت: «اروپا منافع راهبردی در حفظ برجام دارد، ولی این که چقدر هزینه میدهد در این زمینه جای سئوال وجود دارد.»
او به علاوه از لزوم وحدت میان جناحهای مختلف حاکم بر ایران سخن گفت، هدف ایران است “نه نظام و دولت حسن روحانی.” او خاطرنشان ساخت: «میخواهند ایران را نابود کنند. خیال نکنید، اگر روحانی رفت اصولگرا موفق میشود. بعضیها خیال نکنند اگر جمهوری اسلامی رفت آنها سر کار میآیند.»
ظریف در ادامه به ضرورت داشتن یک سیاست خارجی واحد اشاره کرد و گفت که خطوط کلان این سیاست خارجی توسط رهبر جمهوری اسلامی معین میشود. اشاره او به اتهامهایی است که بعد از امضای برجام از سوی اصولگرایان به دولت حسن روحانی وارد شده است.
سخنان وزیر خارجه ایران یک روز پس از اظهارات کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران در مورد برجام بیان میشود.
خرازی در اسپانیا با گفتن این که “اروپا راههایی برای دور زدن تحریمهای آمریکا دارد” از کشورهای اروپایی خواست، از شرکتهایی که قصد دارند در ایران باقی مانده و فعالیت کنند حمایت کنند. او گفت، در حال حاضر گفتوگوهایی بین ایران و اتحادیه اروپا برای حمایت از شرکتهایی که مایل به همکاری با ایراناند در جریان است.