نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور سوریه روز چهارشنبه در یک نشست خبری در واشنگتن گفت هدف اصلی ایالات متحده شکست پایدار گروه داعش در سوریه است و مقابله با فعالیتهای ایران هدف غیرمستقیم آمریکا است.
جیمز جفری در این نشست ضمن تشریح مسیر پیش رو برای «پایان دادن به بحران سوریه» گفت، هدف اول ما شکست پایدار داعش است و ائتلافی از ۷۹ کشور داریم که در این جنگ شرکت کردند و تمرکز آن در عراق و سوریه است.
وی در ادامه گفت حضور نظامی آمریکا در سوریه هر چند یک هدف عمده دارد، اما در عین حال بطور غیرمستقیم یک هدف دیگر را دنبال میکند و آن همکاری با شرکای ایالات متحده برای مقابله با فعالیتهای بدخیم ایران در سوریه است.
نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور سوریه خاطر نشان کرد تا زمانی که یک تغییر بنیادین در نظام سیاسی سوریه و همچنین نقش ایران در آن کشور رخ ندهند، شما نمیتوانید شاهد شکست پایدار گروه داعش در سوریه باشید.
آقای جفری در بخش دیگری از سخنان خود به توافق اخیر روسیه و ترکیه بر سر ادلب اشاره کرد و گفت روسیه با سوریه، ترکیه و آلمان در ماه اکتبر توافق کردند یک آتش بس در ادلب برقرار شود و ما امیدواریم که طرفین به آن پایبند بمانند.
او خاطر نشان کرد که برقراری آتش بس دائم میتواند زمینه ساز خروج نیروهایی باشد که پس از حوادث سال ۲۰۱۴ وارد جنگ سوریه شدهاند و این شامل نیروهای ایرانی و وابستگان آن نیز میشود.
نماینده آمریکا در امور سوریه افزود، در نهایت هدف دیگر وادار کردن رژیم دمشق به آمدن به پای میز مذاکره و آغاز یک روند سیاسی برای نیل به صلح دائمی در سوریه است و از مسکو میخواهیم رژیم بشار اسد را تشویق به مذاکره کند.
وی در پاسخ به پرسشی در این باره که خروج ایران از سوریه یک پروسه است یا یک شرط گفت، بیرون راندن نیروهای ایرانی از سوریه ماموریت نظامیان آمریکا نیست و بخشی از یک روند است به منظور پایان دادن به جنگ در سوریه.
این دیپلمات ارشد ایالات متحده با بیان این که رژیم بشار اسد با سرکوب مردم معترض موجب پدید آمدن گروه افراطی داعش در سوریه شد، تاکید کرد تا زمانی که دولت بشار اسد نصیحتهای ایران را گوش میدهد، شرایط بد خواهد ماند.
آقای جفری که از سوی وزارت خارجه آمریکا برای پیگیری سیاستهای آن کشور در قبال سوریه تعیین شده، میگوید «طی چند ماه آینده» گروه داعش شکست خواهد خورد و متحدان ائتلاف به رهبری آمریکا بهزودی آخرین مناطق تحت کنترل «حکومت اسلامی» را آزاد خواهند کرد.
دیپلمات آمریکایی میگوید حضور نیروهای آن کشور تا زمانی که شکست داعش به یک شکست پایدار و کامل تبدیل نشود، ادامه پیدا خواهد کرد.
آقای جفری افزوده است از منظر ایالات متحده، راه رو به جلو در سوریه، علاوه بر شکست گروه «حکومت اسلامی»، احیای روند سیاسی و پایان دادن به جنگ مرگبار داخلیست.
سوریه سالهاست درگیر جنگیست که نخست با سرکوب شدید اعتراضاتی عمدتا مسالمتآمیز آغاز شد، اما آن کشور را به صحنه حضور گروههای افراطی مانند «حکومت اسلامی» و شاخههای القاعده تبدیل کرد. هرچند بخشهای گستردهای از کشور مجددا تحت کنترل بشار اسد درآمدهاست.
ایران و روسیه، مهمترین حامیان حکومت بشار اسد در این جنگ بودند، ترکیه و کشورهای عربی نیز از گروههای مختلفی از شورشیان حمایت کردهاند. ایالات متحده برای نبرد با داعش، ائتلافی تشکیل داد و در همین زمینه به حمایت از برخی گروههای مخالف اسد و شبهنظامیان گروه «نیروهای دمکراتیک» پرداخت.
تهران و مسکو میگویند بهدرخواست دولت مرکزی سوریه و برای «نبرد با تروریسم» وارد کارزار آن کشور شدهاند. اما ایالات متحده همواره خواستار خروج «کامل» ایران از سوریه است.
جیمز جفری نیز در جریان سخنان روز چهارشنبه بار دیگر این خواسته را مطرح کردهاست. او در عین حال میگوید از نظر واشینگتن، ایران «تهدیدی» برای همپیمانان آمریکا در منطقهاست.
نماینده آمریکا در امور سوریه افزوده است هدف نظامیان کشورش نیست که نیروهای ایرانی را مجبور به خروج از سوریه بکنند، ولی این موضوع، خود باید از روند صلح منتج شود و در نهایت راهیست که میتواند صلحی پایدار ارمغان بیاورد.
آقای جفری میگوید تحریمهای تازه علیه تهران، در نهایت ایران را مجبور به ترک سوریه خواهد کرد.
جیمز جفری میگوید آمریکا بهدنبال تغییر رژیم سوریه نیست، بلکه خواستار آن است که حکومت سوریه، رفتار خود را تغییر دهد. این سخنان شبیه همان چیزیست که مقامهای ارشد ایالات متحده در ماههای اخیر در مورد ایران نیز مطرح کردهاند. واشینگتن میگوید دلیل بازگشت تحریمها نیز این است که تهران در نهایت قانع شود «رفتار خود را تغییر داده» و -از جمله- از «فعالیتهای مخرب» خود در منطقه دست بردارد. تهران اتهامهای آمریکا در مورد ایجاد بیثباتی در خاورمیانه را رد کرده و میگوید این بیثباتی ناشی از اقدامات آمریکا و متحدان آن کشور است.
جنگ داخلی سوریه بیش از نیم میلیون کشته برجای گذشته، دستکم نیمی از جمعیت آن کشور را آواره و بخشهای گستردهای زیرساختهای آن را به ویرانه تبدیل کردهاست.