خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده که از تصاویر ماهوارهای شرکت آمریکایی دیجیتال گلوب واقع در کلورادو چنین برمیآید که ایران برای دومین بار ماهوارهای به فضا پرتاب کرده است. وزارت ارتباطات و مرکز هوافضای سپاه پاسداران این خبر را تأیید یا تکذیب نکردهاند.
سرتیپ امیر علی حاجیزاده، فرمانده هوا فضای سپاه در همایش ملی مثبت چهل که در دانشگاه آزاد مشهد برگزار شد، در پاسخ به سئوال مجری که پرسید مهمترین دستاورد موشکی سپاه در سالگرد پیروزی انقلاب چیست، گفته بود: «جهاد اکبر» و سپس اعلام کرده بود که جمعه منتظر خبرهای مهم باشید. اکنون دیجیتال گلوب تصاویری ماهوارهای منتشر کرده که نشان میدهد در روز چهارشنبه یکی از موشکهای مرکز هوافضای سپاه در سمنان روی سکو قرار ندارد. نشانههایی هم از سوختگی بر روی سکوی پرتاب مشاهده شده است.
در روی سکوی پرتاب شعارهایی هم به فارسی نوشته شده: «چهل سال» و «ایرانی»
رسانههای داخلی درباره پرتاب موشک از سمنان سکوت کردهاند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس تحلیلگران مرکز دیجیتال گلوب اما از بررسی تصاویری ماهوارهای به این احتمال رسیدهاند که ایران اینبار به عنوان ماهوارهبر از موشک سفیر استفاده کرده است.
سهشنبه ۲۵ دی/ ۱۵ ژانویه محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات با انتشار پیامی در توییتر اعلام کرد که ماهوارهبر سیمرغ به فضا پرتاب شد اما بعد از طی دو مرحله موفق، در مرحله سوم به سرعت کافی نرسید و «پیام» در مدار قرار نگرفت. یک روز بعد رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر اعلام کرد که ماهواره پیام در مدار اصلی قرار گرفت و به همین سبب بعد از انحراف از مدار منفجر نشد، بلکه در اقیانوس هند سقوط کرد.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا چند ساعت بعد از اعلام پرتاب ماهواره پیام با انتشار پیامی در توئیتر اعلام کرد که این اقدام ایران تهدیدی برای اروپا و آمریکا به شمار میآید. ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه نیز گفته بود که مذاکرات با ایران درباره برنامه موشکی سپاه حاصلی نداشته است. جمهوری اسلامی ایران در پاسخ همواره گفته است که برنامه موشکی ایران جنبه دفاعی دارد و ناقض قطعنامه سازمان ملل در چارچوب توافق هستهای هم نیست و به همین سبب موضوع مذاکرات هم نمیتواند باشد.
سرتیپ امیر علی حاجیزاده، فرمانده هوا فضای سپاه با صراحت اعلام کرده که «کلید» برنامه موشکی در دست دولت نیست.
امیر حاتمی، وزیر دفاع ۳ بهمن اعلام کرد که به زودی دومین ماهواره «پیام ۲» یا «دوستی» به فضا پرتاب میشود. یکشنبه گذشته آذری جهرمی، وزیر ارتباطات از آتشسوزی در پژوهشگاه فضایی ایران خبر داد. در این حادثه سه پژوهشگر این مرکز کشته شدند. احتمال میرود که این حادثه هنگام پرتاب ماهواره «دوستی» یا «پیام ۲» اتفاق افتاده باشد.
تلاش مجدد ایران برای پرتاب ماهواره به فضا ناکام ماند
بهرغم انتقادهای آمریکا و کشورهای غربی درباره فعالیتهای هوافضای جمهوری اسلامی ایران، این کشور بار دیگر اقدام به فرستادن ماهواره به فضا کرده است. تلاشی که بر اساس تصاویر ماهوارهای ناموفق بوده است.
ت
رسانههای غربی با بهره گرفتن از تصاویر ماهوارهای از تلاش ناموفق ایران برای فرستادن ماهواره به فضا خبر دادهاند. اما جمهوری اسلامی درباره تلاش خود در زمینه ارسال یک ماهواره به فضا هیچ گزارشی منتشر نکرده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز پنجشنبه ۱۸ بهمن (۷ فوریه) در گزارشی که از دوبی ارسال کرده، از تلاش مجدد ایران برای فرستادن ماهواره به فضا خبر داده است.
در این گزارش آمده است که تلاشهای ایران برای ارسال ماهواره به فضا انتقادهای تند آمریکا را در پی داشته است. آمریکا بر این باور است که برنامههای هوافضای جمهوری اسلامی ایران در راستای تحول برنامه موشکی آن کشور قرار دارد و در خدمت توسعه موشکهای بالستیکی است.
این تصاویر ماهوارهای از سوی شرکت “دیجیتالگلوب” واقع در کلرادو منتشر شده است. این تصاویر ماهوارهای از فعالیتهای جمهوری اسلامی در مرکز فضایی “امام خمینی” در سمنان تهیه شده است. تصاویری که گفته میشود روز چهارشنبه ۱۷ بهمن از مرکز فضایی یاد شده گرفته شده است.
مقایسه تصاویری که شرکت “دیجیتالگلوب” در اختیار مسئولان آمریکا و رسانهها قرار داده نشان میدهد که موشکی از مرکز فضایی “امام خمینی” در سمنان پرتاب شده است. آثار سوختگی در اطراف سکوی پرتاب موشک نیز در عکسها دیده میشود.
سکوت جمهوری اسلامی
گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از سکوت مقامات ایران درباره تلاش مجدد این کشور برای پرتاب موشک و ارسال ماهواره به فضا خبر داده است. خبرنگار این خبرگزاری، تاخیر ایران در اعلام این خبر را پدیده تازهای نمیداند.
جمهوری اسلامی ایران بیآنکه زمان دقیقی برای ارسال ماهواره جدید خود به فضا اعلام کند، از فرستادن ماهوارهای به نام “دوستی” خبر داده بود.
رونمایی از یکی از ماهوارههای ساخت ایران در حضور حسن روحانی
رونمایی از یکی از ماهوارههای ساخت ایران در حضور حسن روحانی
این در حالی است که در ماه ژانویه نیز تلاش ایران برای فرستادن ماهواره “پیام” به فضا ناموفق بوده است. جمهوری اسلامی ایران در آن هنگام درباره ناموفق بودن تلاش خود خبررسانی کرده بود.
مخالفت آمریکا
آمریکا معتقد است که این اقدامات نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است. شورای امنیت سازمان ملل در قطعنامه خود، جمهوری اسلامی ایران را از فعالیتهای مربوط به موشکهای بالستیکی که ظرفیت حمل سلاحهای هستهای را دارند، منع کرده است.
این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران مدعی شده است که تلاش این کشور برای ارسال ماهواره به فضا ماهیتی نظامی ندارد و ایران به دنبال تجهیز خود به جنگافزارهای هستهای نیست.
افزون بر آن، ایران تاکید کرده است که تلاشهای این کشور در عرصه هوافضا نقض قطعنامه شورای امنیت نیست.
آسوشیتد پرس در ادامه گزارش خود به فعالیتهای هوافضای ایران در دهه گذشته و از جمله اعزام یک میمون به فضا در سال ۲۰۱۳ اشاره کرده است.
در این گزارش آمده است که معمولا جمهوری اسلامی در “ایام فجر” اقدام به چنین فعالیتهایی میکند.