پادشاه عربستان سعودی که برای شرکت در نشست اتحادیه عرب- اروپا به شرمالشیخ مصر سفر کرده است، روز یکشنبه پنجم اسفند در این نشست، خواستار اتحاد بینالمللی برای متوقف کردن آنچه که «حمایت ایران از شبهنظامیان و دخالت در امور کشورهای منطقه» خواند، شد.
ملک سلمان گفت که «حمایت ایران از شبهنظامیان حوثی در یمن و سایر شبهنظامیان در منطقه به علاوه اقدامات تجاوزگرانه و دخالت آشکار در امور سایر کشورها نیازمند موضع واحد جهانی برای وادار کردن ایران به رعایت مقررات بینالمللی و پایان دادن به برنامه هستهای و موشکیاش است».
او در ادامه تاکید کرد که کشورش علاقمند به راهحلی سیاسی برای بحران یمن بر اساس «ابتکارات خلیجی»، نتایج گفتوگوهای ملی یمنی و قطعنامه ۲۲۱۶ شورای امنیت سازمان ملل است.
پادشاه عربستان سعودی تصریح کرد که عربستان تلاشهای وافری به خرج داده تا مذاکراتی که دسامبر گذشته در استکهلم میان طرفهای یمنی صورت گرفت با موفقیت همراه شود.
وی خواستار اجرای توافقنامه استکهلم و «مسئول دانستن شبهنظامیان تروریست حوثی مورد حمایت ایران به خاطر اوضاع یمن شد».
طرفهای درگیر در جنگ یمن در ماه گذشته با میانجیگری سازمان ملل در یک کنفرانس صلح در سوئد بر سر آتشبس در حدیده توافق کردند.
طرفهای درگیر همچنین بر سر مرحله اول بیرون بردن نیروهای خود از بندر حدیده توافق کردهاند.
حُدیده در غرب یمن بندر اصلی تجاری این کشور است و نبردها بین شورشیان حوثی و ائتلاف عربستان بهویژه در منطقه این بندر سنگین بودهاست.
حمایت ایران از شبهنظامیان حوثی در یمن و سایر شبهنظامیان در منطقه به علاوه اقدامات تجاوزگرانه و دخالت آشکار در امور سایر کشورها نیازمند موضع واحد جهانی برای وادار کردن ایران به رعایت مقررات بینالمللی و پایان دادن به برنامه هستهای و موشکیاش است.
پادشاه عربستان سعودی
کنترل بندر حدیده همچنان در دست حوثیهای مورد حمایت ایران بوده است و نیروهای ائتلاف سعودی در حومه حدیده تجمع کردهاند.
پس از درگیریها در سوریه و یمن روابط ایران و عربستان سعودی تیرهتر شده و مقامات دو کشور بارها علیه یکدیگر موضعگیری کردهاند.
ارزیابی ۱۶ نهاد اطلاعاتی آمریکا در خصوص تحرکات جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با یمن در طول سال ۲۰۱۸ نیز میگوید که حمایتهای تهران از حوثیها، از جمله به صورت ارسال موشکهای بالیستیک، تداوم یافت.
ارزیابی نهادهای اطلاعاتی آمریکا تاکید دارد که حمایتهای ایران حوثیها را قادر به حمله به باب المندب و اهدافی در عمق خاک عربستان سعودی و امارات متحده عربی کرده است؛ بخشی از حملات با موشک و شماری نیز با پهپادها صورت گرفته است.
در آخرین مورد از حملات مقامات دو کشور به یکدیگر، مقامات جمهوری اسلامی عربستان را به حمایت از عاملان انفجار اتوبوس سپاه پاسداران متهم کردند.
در مقابل عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجی عربستان سعودی، این اتهام را رد کرده و در مقابل، جمهوری اسلامی ایران را «بزرگترین حامی تروریسم» خوانده بود.
ملک سلمان: عربستان از تروریسم رنج برده
ملک سلمان در بخش دیگری از سخنانش گفت که عربستان سعودی «مثل خیلی از کشورهای دیگر از تروریسم رنج برده و در بسیاری از تلاشهای بینالمللی برای مبارزه با آن در تمام سطوح پیشقدم بوده است».
پادشاه عربستان از جمله این تلاشها را «خشکاندن منابع مالی گروههای تروریستی و تاکید بر ادامه اقدام مشترک علیه تامین مالی و پولشویی تروریستها» دانست.
این ادعا در حالی مطرح میشود که کمیسیون اروپا روز ۲۴ بهمن امسال پیشنهاد کرد که هفت کشور و از جمله عربستان سعودی به فهرست سیاه پولشویی افزوده شوند.
کمیسیون اروپا میگوید که عربستان برای جلوگیری از تامین مالی تروریسم و جرایم سازمانیافته تلاش کافی انجام نداده است.
قرار گرفتن در فهرست سیاه پولشویی اتحادیه اروپا، باعث ایجاد تحریم نمیشود اما بانکهای اروپایی موظف خواهند شد که نظارت شدیدتری بر مشتریان و موسسههای این کشورها داشته باشند.
پس از قتل جمال خاشقجی روزنامهنگار سعودی و نیز پیامدهای جنگ یمن، مناسبات اتحادیه اروپا و عربستان با تنش همراه بوده است.