هجدهمین شنبه اعتراضات در پاریس، “شنبه سیاه” نام گرفت. اعتراضهای جنبش موسوم به “جلیقه زردها” که در ابتدا با تظاهرات مسالمتآمیز آغاز شد، بتدریج به خشونت کشیده شد. اما، تنها یک روز پس از پایان “مناظره و گفتگوی بزرگ ملی”، دولت فرانسه بر این باور بود که خشم معترضان در هجدهمین شنبه فروکش خواهد کرد. بر خلاف تصور، پاریس و بسیاری از شهرهای بزرگ فرانسه، روز گذشته، شاهد درگیریهای میان معترضان و نیروهای امنیتی و به آتش کشیده شدن تعدادی ساختمان، مغازه و خودرو بودند.
روز شانزدهم مارس، همزمان با هجدهمین شنبه اعتراضهای جلیقه زردها، دستکم ۲۰۰ تن بازداشت شدند که ۱۵ تن از آنان زیر سن قانونی قرار دارند. همچنین این اعتراضها که در هفتههای نخست با تظاهرات آرام همراه بود، بتدریج به خشونت کشیده شد اما روز گذشته، یکی از بیسابقهترین شنبههای اعتراضی بود.
بنا بر آمار وزارت کشور فرانسه، در تظاهرات روز گذشته، حدود ۳۲ هزار نفر در سراسر کشور به خیابانها آمدند. اما “جلیقه زردها” بر روی شبکه فیسبوک شمار حاضران در تظاهرات روز شنبه را بالغ بر ۲۳۰ هزار تن ارزیابی کردند.
دولت فرانسه انتظار داشت که با پایان دوره دو ماههی “گفتگوها و مناظره بزرگ ملی”، تظاهرات جلیقه زردها با افول روبرو شود اما بر خلاف انتظار در این “شنبه سیاه” میزان خشونتها بسیار بیشتر از گذشته بود و علاوه بر تعدادی ساختمان، فروشگاه و کیوسکهای روزنامهفروشی، خودروی پلیس و خودروهای شخصی هم به آتش کشیده شد. به ویژه در خیابان شانزهلیزه، نماد معروف فرانسه در چشم جهانیان، شماری از ساختمانها به آتش کشیده شد و به فروشگاههای لوکس این خیابان هم خسارات عمدهای وارد آمد.
خشونتهای هجدهمین روز از تظاهرات “جلیقه زردها”، امانوئل ماکرون، رییسجمهوری فرانسه، را هدف انتقادهای شدید قرار گرفت. برخی منتقدان میگویند تنها شنیدن مشکلات مردم و موضوعات مرتبط با امنیت شهروندان، پایان بحران چهار ماهه در کشور نیست.
از سوی دیگر، عدم حضور امانوئل ماکرون در شهر پاریس، پایتخت فرانسه در هجدهمین شنبه اعتراضی، واکنش وسیعی را بدنبال داشت. امانوئل ماکرون، که به مدت یک هفته برای دیدار با رهبران تعدادی از کشورهای آفریقایی به این منطقه سفر کرده بود، پس از بازگشت به کشور، برای گذراندن تعطیلات آخر هفته، به یک پیست اسکی در کوههای پیرنه رفت که همین موضوع مورد انتقاد وسیع در رسانهها قرار گرفت.
هیات دولت فرانسه، عصر امروز (یکشنبه)، به ریاست ادوارد فیلیپ، نخست وزیر، تشکیل جلسه میدهد. هدف از این نشست اضطراری، اتخاذ “تصمیمی قاطع” در واکنش به خرابکاریهای روز شنبه در پاریس و دیگر شهرها اعلام شده است.