“فرانس کولتور” رادیو معتبر فرانسوی در گزارشی مفصل دربارۀ سازوکار مبادلۀ مالی اروپا و ایران تحت عنوان “اینستکس” از این ابزار به عنوان شکستی فاجعه بار یاد کرده و گفته است : اروپایی ها برای دور زدن تحریم های آمریکا و ایران ابزار تجاری “اینستکس” را ابداع کردند که حاصلش شش ماه پس از راه اندازی آن شکست و ناکامی بوده است.
همین گزارش “اینستکس” را ساختاری خیالی و بی محتوا خوانده که کمترین کمکی به مبادلۀ تجاری میان ایران و اروپا نکرده است. وکیل ایرانی مقیم پاریس، اردوان امیراصلانی، گفته است که از خلال شکست “اینستکس” اروپا نبرد بر سر حاکمیت خود را در مقابل آمریکا باخت، به ویژه اینکه هدف از ابداع “اینستکس” از آغاز حفظ مبادلات تجاری میان ایران و اروپا و دور زدن تحریم های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران عنوان شد.
قرار بوده که “اینستکس” وسیلۀ مبادلۀ کالاهای ایرانی و اروپایی باشد. یکی از دلایل ناکامی این سازوکار این است که ابزار مشابه ابداع شده از سوی ایران تحت عنوان SATEMA از نظر اتحادیۀ اروپا بی اعتبار است چون با معیارهای بین المللی مبارزه با پولشویی و تروریسم سازگار نیست.
مهدی میرعمادی، رئیس اتاق بازرگانی صنایع فرانسه و ایران گفته است که شرکت های اروپایی نگرانند که در نتیجۀ همکاری با ایران بازار آمریکا را از دست بدهند و به همین خاطر دیگر حتا به هیچ تماس تلفنی، الکترونیکی و مکتوبی از سوی تهران پاسخ نمی دهند. برای نمونه، طی یک سال مبادلۀ تجاری میان فرانسه و ایران شصت درصد کاهش یافته و واردات نفت ایران از سوی فرانسه از ۵۵۰ میلیون یورو در اوایل سال جاری میلادی به ١٣ میلیون یورو رسیده است.
کاخ سفید رسماً مخالفت خود را با مبادلۀ تجاری با ایران از طریق اینستکس اعلام کرده و بر اساس پاره ای اخبار در نظر دارد که معادل ایرانی آن را تحت عنوان SATEMA را هدف تحریم قرار دهد.