خانه / مقالات / دسته گل جدید اصولگرایان: خبرنگار اعزامی ‌جمهوری اسلامی در سوئد درخواست پناهندگی کرده است

دسته گل جدید اصولگرایان: خبرنگار اعزامی ‌جمهوری اسلامی در سوئد درخواست پناهندگی کرده است

سینا معتمدراد – دبیر سرویس سیاسی خبرگزاری «موج»  پس از اعزام شدن همراه با وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی به سوئد از این تیم جدا شده و درخواست پناهندگی داده است.

امیرتوحید فاضل از نزدیکان جواد کریمی ‌قدوسی نماینده عضو «جبهه پایداری» که به عنوان خبرنگار ویژه همراه با محمدجواد ظریف عازم سوئد شده بود با اعلام برائت از جمهوری اسلامی به دولت سوئد درخواست پناهندگی کرده است. وی در حالی که به همراه تیم وزارت خارجه برای پوشش خبری سفر محمدجواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی به چهار کشور اروپایی عازم شده بود، در دومین ایستگاه این تور اروپایی یعنی سوئد، ماندگار شد و تیم خبرنگاران را ترک کرد. امیر مرتضوی سردبیر خبرگزاری «موج» نیز عدم بازگشت وی را به ایران تایید کرده است.

توحید فاضل با انتشار آخرین پست رسمی‌اش در صفحه توئیتر در واقع آب پاکی را روی دست وابستگان به رژیم ایران ریخت و اعلام کرد: «هرکس حق دارد برای زندگی تصمیم بگیرد و کسی از آینده خبر ندارد».

افشاگری علیه دوتابعیتی‌ها، خبرنگار «دوتابعیتی‌شناس»

پناهنده شدن احتمالی این خبرنگار در حالیست که او منتشرکننده فهرست جواد کریمی ‌قدوسی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی است که در آن، احتمال دوتابعیتی بودن برخی از اعضای دولت از جمله خود حسن روحانی، سعید نمکی وزیر بهداشت و معصومه ابتکار معاون ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده مطرح شده بود.

کریمی‌ قدوسی خواستار آن شده بود که احتمال تابعیت دوگانه یا اقامت خارجی ۴۵ نفری که در این فهرست نامشان آمده، بررسی شود.

احسان بداغی خبرنگارپارلمانی روزنامه «ایران»، در توئیتر نوشت: «کریمی‌ قدوسی روز اول مرداد لیست کذایی دوتابعیتی‌ها را برای انتشار به خبرنگار مورد اعتمادش که دبیر سیاسی خبرگزاری اصولگرای «موج» بود، داد. درست روز آخر همان ماه یعنی ۳۱ مرداد، همان خبرنگار در جریان سفر ظریف به سوئد، پناهنده این کشور شد.»

پایگاه تحلیلی خبری «نامه» اما از امیر توحید فاضل به عنوان یکی از کاراکتر‌های دوچهره یاد کرده و وی را با «شبث ابن ربعی» یکی از شخصیت‌های مرموز تاریخ صدر اسلام مقایسه کرده. در  توصیف وی آمده است : شبث روزی با علی و روزی با معاویه بود. روزی با مسلم بن عقیل پیمان می‌بست و فردا بدون اینکه کسی تصور کند روزی عضو لشکر ابن سعد علیه امام حسین بوده، خود را در جبهه مختار جا می‌زد.

از این دسته افراد در عرصه رسانه، سیاست و اجتماع همواره وجود داشته وخواهند داشت. احتمالا این مقایسه به دلیل  همراهی وی با خبرنگارانی بود که نامه ۱۸۰ نفری خبرنگاران اصلاح‌طلب تندرو را در اعتراض به اقدامات حقوقی قوه قضاییه امضا کرده و شاید این گذشته برای بسیاری کشف نشده باشد. وی همچنین در روزهایی که حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد، آرام آرام تغییر موضع داده و از هیئت یک خبرنگار ساده اصلاح‌طلب به لباس یک خبرنگار تندرو اصولگرا در می‌آید. بسیاری از شخصیت‌هایی که امروز مورد انتقاد و هجوم این خبرنگار بودند، هرگز این تصور را نداشتند که خود وی به یک کشور غربی پناهنده شود.

یکی از دیگر خبرنگاران اعزامی ‌همراه با هیئت وزیر امور خارجه  جمهوری اسلامی به خبرگزاری رویداد ۲۴ اعلام کرده  است: برای آخرین نشست در استکهلم به سمت سرویس ایاب و ذهاب خبرنگاران می‌رفتیم که متوجه شدم فاضل به سمت دیگری حرکت می‌کند. مسیر را به او نشان دادم که گفت می‌رود سیگار بکشد و به زودی بر می‌گردد. این آخرین دیدار ما بود چرا که او در نشست حاضر نشد.

خبرگزاری «موج» یکی از خبرگزاری‌های اصولگرا اولین وبسایتی بود که فهرست مدیران دوتابعیتی را از قول جواد کریمی ‌قدوسی منتشر کرده بود.

امیر توحید فاضل در حوزه دولت و سیاست خارجی فعال بود و همکاران او در حوزه سیاست خارجی معتقدند مواضع فاضل به شدت اصولگرا و سوالات او در نشست‌های خبری سخنگوی وزارت خارجه، عمد تا مبتنی بر گمانه‌ زنی محافل اصولگرا بوده است.

واکنش‌ها در فضای مجازی

جدایی نامنتظره‌ی امیر توحید فاضل از تیم خبری اعزامی ‌جمهوری اسلامی همراه با محمدجواد ظریف، با واکنش‌های فراوان در فضای مجازی همراه شد. برخی افشاگری‌هایی علیه او کرده و همکاران خبرنگار او نیز نظرات تندی پای آخرین توئیت وی نوشته‌اند.

تناقض‌ها در توئیت‌های توحید فاضل این سوال را مطرح می‌کند که آیا پناهندگی او در اروپا تغییر نگرش ناگهانی فکری است یا او همان خبرنگاریست که تا چندی پیش می‌گفت: «عده‌ای که کارنامه آنها در رسانه سوال برانگیز است، امروز مدعی حفظ حرمت و اخلاق حرفه‌ای خبرنگاری شده‌اند. باید به اینها گفت اگر شما ادب ندارید و عیدی‌ای که از میان قرآن داده می‌شود را پاره می‌کنید، ما با خانواده هستیم ودر روز میلاد امام رضا (ع) با لبخند عیدی می‌گیریم و عیدی می‌دهیم»! و یا در جایی دیگر عنوان کرده بود « گام دوم انقلاب یعنی تقویت روحیه انقلابی و جهادی. یعنی دور ریختن انقلابی‌نماها و جایگزین کردن مدیران جهادی واقعی. یعنی خط گرفتن از آرمان اصیل انقلاب و نه پیروی از سلبریتی‌های خوش‌بدن و خوش‌نما»! و شاید دلیل دیگر ظاهرا فرار وی، فشار و بسته بودن فضای فعالیت برای خبرنگاران در ایران بوده است که در توئیتی دیگر توسط خود وی اعلام شده بود: «آغاز حذف خبرنگاران منتقد از برنامه‌های وزارت خارجه با دستور مستقیم سخنگوی جدید وزارت خارجه. همچنین خبرنگاران پیش از حضور در نشست مطبوعاتی سخنگو حتما باید سوالات خود را اعلام کنند و در صورتی که این سوالات به مذاق آقایان خوش نیاید، حق پرسیدن ندارند».

وی در ایام انتخابات سال ۱۳۸۸ با کاندیدای ظاهرا تندرو اصلاح‌ طلبان یعنی مهدی کروبی همراه شد. این همراهی به ‌صورتی بود که در جریان حوادث بعد از آن، فاضل جزو خبرنگارانی بود که نامه ۱۸۰ نفری خبرنگاران اصلاح‌ طلب ظاهرا تندرو را در اعتراض به اقدامات حقوقی قوه قضاییه امضا کرده و شاید این گذشته برای بسیاری کشف نشده باشد.

اصولگراها می‌گویند او اصلاح‌طلب بوده

روزنامه کیهان تهران چاپ ۳ شهریور۹۸ نوشته است: «امیر توحید فاضل دبیر سیاسی خبرگزاری موج معرفی شده اما مرور سوابق وی نشان می‌دهد که با خبرگزاری ایرنا و برخی روزنامه‌ها مانند شهروند همکاری می‌کرده است». از طرفی خبرگزاری مشرق نیوز گفته است: «هدف مدعیان اصلاح‌ طلبی از فریبکاری اخیر، لاپوشانی خیانت صدها نفوذی حاضر در این طیف است که پس از ارتکاب خیانت‌های متعدد، از کشور گریختند و پناهندگی گرفتند. در این فهرست، می‌توانید از وزیر ارشاد و معاون وزیر ارشاد در دولت اصلاحات پیدا کنید تا ده‌ها سردبیر و دبیر سرویس و خبرنگار و نویسنده نشریات زنجیره‌ای که از رادیوها و شبکه‌های ماهواره‌ای ضد انقلاب سردرآوردند.»

محدودیت خبرنگاران اعزامی؟

این اقدام فاضل احتمالا برای فعالیت خبرنگارانی که همراه مقامات جمهوری اسلامی به سفرهای خارجی می‌روند، مشکلاتی ایجاد کند چرا که پیش از این امیرحسین متقی، خبرنگار ایسکانیوز (ارگان دانشگاه آزاد) در جریان پوشش خبری مذاکرات اتمی ‌ایران نیز در سوئیس درخواست پناهندگی کرده بود.