خانه / اخبار مهم روز / عقب‌نشینی خبرگان از مصوبه منع دسترسی به شبکه‌های خارجی

عقب‌نشینی خبرگان از مصوبه منع دسترسی به شبکه‌های خارجی

احمد خاتمی،سخنگوی خبرگان رهبری در حاشیه جلسه کمیسیون سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مجلس خبرگان رهبری که پنجشنبه ۳۰ آبان در قم برگزار شد اعلام کرد که اعضای این کمیسیون در مصوبه‌ای از مسئولان خواستند از این پس به «شبکه‌ها و فضای مجازی خارجی» اجازه فعالیت ندهند. چهار روز بعد احمد خاتمی عقب‌نشینی کرد. او گفت مصوبه خبرگان رهبری توصیه‌ای بیش نبوده است.

قطع اتصال ایران به شبکه جهانی اینترنت در اعتراضات سراسری آبان ۹۸ (عکس: توییتر معترضان)

شورای امنیت کشور به ریاست عبدالرضا رحمانی‌فضلی، وزیر کشور غروب ۲۵ آبان برای مقابله با موج اعتراض‌ها به افزایش قیمت بنزین ارتباط ایران با شبکه جهانی اینترنت را قطع کرد. همزمان با برقراری تدریجی اتصال ایران به شبکه جهانی اینترنت احمد خاتمی از مصوبه فراقانونی مجلس خبرگان رهبری برای لغو مجوز فعالیت «شبکه‌ها و فضای مجازی خارجی» خبر داد. سخنگوی خبرگان رهبری ادعا کرد که این شبکه‌ها «در حوادث اخیر جنایت‌کارانه عمل کردند و به صراحت تخریب و اغتشاش را آموزش می‌دادند.» با بالا گرفتن انتقادها از دخالت فراقانونی خبرگان رهبری در کار دولت، خبرگان مصوبه خود را در حد توصیه کاهش داد. خاتمی دوشنبه ۴ آذر به ایرنا گفت:

«آنچه بنده بیان کردم نظر کمیسیون سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مجلس خبرگان رهبری بوده است. نظر مذکور توصیه محسوب می‌شود چرا که مجلس خبرگان کار قانون‌گذاری نمی‌کند.»

آیت‌الله هاشم هاشم زاده هریسی، نماینده آذربایجان شرقی در مجلس خبرگان در مصاحبه با خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت:

« به ‌طورکلی، طبق قانون اساسی مجلس خبرگان اجازه دارد درباره خود قانون‌گذاری کند. مثلاً تعداد اعضا، تجدید انتخابات، آیین‌نامه داخلی و … ؛ حتی مجلس شورای اسلامی نیز حق قانون‌گذاری درباره خبرگان را ندارد.»

عضو خبرگان در ادامه این مصاحبه گفت:

«مصوبات این مجلس نیازی به تأیید شورای نگهبان نیز ندارد و هر آنچه در اجلاسیه‌های خبرگان تصویب می‌شود به‌منزله قانون است و مجری آن نیز خود همین مجلس است اما حیطه قانون‌گذاری خبرگان، در همین حد و خاص خودش است و فراتر از آن حق قانون‌گذاری ندارد.»

هفته گذشته محمد کاظمی، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی در واکنش به مصوبه فراقانونی خبرگان رهبری به خبرگزاری‌های داخلی گفته بود:

«ماهیت وظیفه مجلس خبرگان، نظارت بر عملکرد رهبری و انتخاب رهبر در شرایط خاص است. ممکن است مجلس خبرگان رهنمودی به مجلس، دولت و مردم بدهد اما این نهاد نمی‌تواند مصوبه‌ای لازم‌الاجرا را صادر کند.»

به گفته کاظمی حتی مجلس خبرگان رهبری نمی‌تواند مصوبه صادر کند. عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس، در ادامه یادآوری کرد که قطع اتصال ایران به اینترنت جهانی غیر قانونی است:

«استفاده از اینترنت به عنوان مقوله‌ای اجتماعی و رسانه‌ای حق شهروندان ما است و اینترنت را نمی‌شود محدود کرد، همان‌گونه که فیلتر کردن تلگرام نیز منشاء قانونی نداشت. این‌ گونه مسائل قابل تعقیب هستند.»

کاظمی همچنین اعلام کرد که در زمینه اینترنت مسئولیت مستقیم با دولت است.

بر اساس سیاست‌های کلی جمهوری اسلامی در زمینه امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات ( افتا) که سال ۸۹ خامنه‌ای ابلاغ کرد، تأمین امنیت اینترنت با دولت است.