جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ۲۷ آذر ماه، گفت این نهاد در برابر وقایع ایران در آبان ماه، اعتراضات گسترده و گزارشها در مورد کشتهشدن صدها معترض و بازداشت هزاران تن دیگر «سکوت نکردهاست».
آقای بورل روز چهارشنبه در پارلمان اتحادیه اروپا در استراسبورگ گفته «ما سکوت نکردهایم، بلکه برعکس، چه بهصورت خصوصی، چه به صورت آشکار به وقایع واکنش نشان دادهایم».
جوزف بورل در عین حال به نخستین بیانیه خود در مقام مسئول سیاست خارجی اتحادیه اشاره کرده، که در مورد اعتراضات ایران بود.
جوزف بورل از مقامهای حکومت ایران خواسته است که با تحقیقات معتبر و شفاف، شمار جانباختگان و افراد بازداشت شده را روشن کنند.
ب
او در ۱۷ آذر ماه در این بیانیه «خشونت گسترده و بیپروای» جمهوری اسلامی در برابر معترضان را «غیرقابل قبول» توصیف کرده و گفته بود «نیروهای امنیتی ایران واکنشی نامتناسب به تظاهرات نشان دادند که کشتهها و مجروحان زیادی برجای گذاشته است».
این مقام ارشد اتحادیه اروپا میگوید آنها در تلاش برای دستیابی به مدارک و اطلاعات مستند و قابل اعتماد در مورد شمار جانباختگان، زخمیها و بازداشتشدگان هستند.
بورل در عین حال تاکید کرده مقامهای اتحادیه اروپا «ویدئوهای تکتیراندازانی که مشغول شلیک به معترضان هستند را دیدهاند».
سازمان عفو بینالملل در تازهترین گزارش خود در ۲۴ آذر ماه شمار کشتهشدگان در اعتراضات گسترده آبانماه را ۳۰۴ نفر عنوان کرده، و میگوید هزاران تن از جمله کودکان ۱۵ ساله بازداشت شدهاند. این سازمان تاکید کرده این آمار ممکن است افزایش یابد.
ت
وبسایت کلمه شمار کشتهشدگان را دستکم ۳۶۶ نفر اعلام کرده است. در گزارشی در روزنامه نیویورکتایمز به نقل از برخی سازمانهای ناظر این رقم افزونتر از ۴۰۰ نفر عنوان شدهاست. رئیسجمهوری آمریکا گفته باور دارد بیش از هزار تن کشته شدهاند.
جوزف بورل در عین حال به هزاران بازداشتشده اشاره کرده و میگوید: «این موضوع خود تاکید دیگری بر گستره و شدت رخدادهاست؛ آنچه رخ داد و آنچه هنوز ادامه دارد».
او در عین حال از مقامهای جمهوری اسلامی خواسته در مورد تحقیقاتی قابل اعتماد و شفاف اطمینان دهند تا شمار دقیق کشتهشدگان و بازداشتشدگان مشخص شود: «و ما توقع داریم تمامی کسانی که دست به خشونت زدهاند، به اقدام خود پاسخگو شوند».
مقامهای رسمی جمهوری اسلامی تا کنون از اعلام شمار کشتهشدگان سرباز زدهاند. هرچند حتی در اظهارات برخی از آنها، از جمله رهبر جمهوری اسلامی، آشکار است که شهروندانی غیرمسلح و یا کسانی که حتی «نقشی در اعتراضات» نداشتند در جریان آن کشته شدهاند.
در عین حال به نظر میرسد حتی شماری از مقامهای محلی یا نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز خواستار اظهار نظر مقامهای مسئول شدهاند.
سه روز پیش محمود صادقی، نماینده مجلس، گفته بود در نشست گروهی از نمایندگان، با وزیر کشور، آنها با اشاره به «این مقدار تیراندازی و این همه جانباخته» پرسیدهاند چرا به مغز شهروندان شلیک شده، و در پاسخ وزیر کشور گفته «خب! شلیک به پا هم انجام شده بوده است».
مقامهای جمهوری اسلامی تا کنون به خواسته سازمانهای فرادولتی، از جمله سازمان ملل و سازمان عفو بینالملل برای انجام تحقیقات مستقل و شفاف پاسخی ندادهاند.