گزارش جدیدی که کارشناسان سازمان ملل تهیه کردهاند نشان میدهد برخی از سلاحهای جدید شورشیان حوثی مشخصات فنی شبیه سلاحهای ساخت جمهوری اسلامی را دارند. این گزارش به نقض بالقوه تحریم تسلیحاتی یمن اشاره کرده است.
براساس یک گزارش جدید توسط سازمان ملل متحد، سلاحهایی که گروه حوثیهای یمن در اختیار دارند شبیه سلاحهایی هستند که در ایران تولید میشوند.
این خبر را خبرگزاری فرانسه منتشر کرده است که میگوید نسخهای از گزارش سازمان ملل به دستش رسیده است.
گزارش جدید که توسط کارشناسان سازمان ملل تهیه شده است نشان میدهد برخی از سلاحهای جدید که از سال ۲۰۱۹ در اختیار گروه شورشیان حوثی هستند “مشخصات فنی شبیه سلاحهای ساخت جمهوری اسلامی را دارا هستند.”
گروه کارشناسان سازمان ملل، که نقض تحریم تسلیحاتی یمن را بررسی میکنند، به ارسال مستقیم سلاح از ایران به حوثیهای یمن اشارهای نکردهاند.
ایران بارها ارسال سلاح برای حوثیها وبه دین ترتیب نقض تحریم تسلیحاتی یمن را انکار کرده است.
در این گزارش همچنین آمده است: «افزون بر سلاحهایی که تا کنون [حوثیهای یمن] استفاده میکردهاند، آنها از نوعی پهپاد دلتا و نوع جدیدی از موشک کروز زمین به زمین استفاده کردهاند.»
کارشناسان سازمان ملل بر این نظرهستند که این سلاحها و همچنین قطعاتی که در سلاحهای جدید بهکار رفتهاند، به طور بالقوه از موارد نقض تحریم تسلیحاتی یمن به شمار میروند.
این کارشناسان همچنین مستقل از این گزارش اعلام کردهاند که ادعای حوثیها مبنی بر انجام حملات پهپادی علیه دو تاسیسات مهم نفتی سعودی در ماه سپتامبر “غیرمحتمل” است.
این گزارش افزود: «موارد گسترده نقض قوانین بین المللی بشردوستانه و حقوق بشر بین المللی توسط همه طرفهای درگیر در جنگ یمن بدون اعمال هیچگونه مجازاتی ادامه دارد.»
قطعنامه تحریم تسلیحاتی یمن
در نشست ماه فوریه سال ۲۰۱۸ شورای امنیت سازمان ملل متحد، تمام ۱۵ عضو این شورا به تمدید قطعنامه سال ۲۰۱۷ برای تحریم تسلیحاتی یمن رأی موافق دادند.
روسیه قطعنامه پیشنهادی بریتانیا، آمریکا و فرانسه برای تمدید تحریم تسلیحاتی یمن و انتقاد از نقش احتمالی ایران در ارسال سلاح به یمن را وتو کرد.
به این ترتیب ماموریت کارشناسان سازمان ملل برای نظارت بر تحریم تسلیحاتی علیه شورشیان حوثی که مورد حمایت ایران هستند تمدید شد.
ادعای حمله به تاسیاست نفتی عربستان توسط حوثیها
شبهنظامیان حوثی یمن مدعیاند روز چهارشنبه نهم بهمن (۲۹ ژانویه) به تاسیسات نفتی آرامکوی عربستان در منطقه جازان، در دریای سرخ با موشک حمله کرده و خساراتی به منافع عربستان وارد کردهاند.
حوثیها سپتامبر سال گذشته (۲۰۱۹) هم به تأسیسات نفتی بقیق و خریص متعلق به شرکت آرامکوی عربستان حمله کرده بودند. با وجود اینکه حوثیها، مسئولیت این حملات را برعهده گرفته بودند، واشنگتن و ریاض اما جمهوری اسلامی ایران را متهم به دست داشتن در این حملات کردند.
دولتهای آمریکا و عربستان، از حوثیها به عنوان “نیروهای شورشی مورد حمایت جمهوری اسلامی” نام میبرند.
ویرانیهای جنگ یمن
جنگ داخلی یمن از حدود پنج سال گذشته تا کنون باعث کشته و آواره شدن هزاران نفر شده است. بر اساس آمار سازمان ملل متحد بیش از ۱۰ هزار نفر در جنگ داخلی یمن کشته و سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفر نیز آواره شدهاند.
این جنگ زمانی آغاز شد که “شورشیان حوثی که ساکن شمال یمن هستند، در سال ۲۰۱۴ صنعا، پایتخت این کشور را تحت کنترل خود درآوردند. در مقابل، ائتلافی از کشورهای عربی و غربی به رهبری عربستان سعودی با هدف نابودی حوثیها و بازگرداندن دولت سرنگون شده یمن ایجاد شد.
عربستان، کشورهای غربی و سازمان ملل متحد همواره ایران را به حمایت نظامی از حوثیها متهم میکنند. ایران هر گونه دخالت در اوضاع یمن را رد کرده است.