خانه / اخبار مهم روز / از استرالیا تا ایران؛ دولت‌ها برای مقابله با تبعات اقتصادی شیوع کرونا چه می‌کنند؟

از استرالیا تا ایران؛ دولت‌ها برای مقابله با تبعات اقتصادی شیوع کرونا چه می‌کنند؟

بسته‌های حمایتی ۲۵ میلیارد یورویی ایتالی

پیشرفت شیوع ویروس مهلک کرونا، اقتصاد کشورها جهان را با مشکلات بسیاری رو به رو ساخته‌است. این بحران به ویژه در کشورهایی که بیشتر در معرض خطر کرونا قرار دارند به شکل پررنگ‌تری احساس می‌شود. دولت‌ها برای عبور از این شرایط، بسته‌های حمایتی و مالی ویژه‌ای در دستور کار خود قرار داده‌اند تا صاحبان صنایع و شرکت‌های کوچک و بزرگ بتوانند با آسیب کمتری از این دوران عبور کنند.

کرونا اقتصاد ایتالیا را به مرز تعطیلی کشانده است. ابعاد بحران هر روز شکل دیگری می‌یابد و دولت ایتالیا همراه با اقدامات محدود کننده، در پی جبران خسارات اقتصادی ناشی از شیوع کرونا برای شهروندان این کشور است.

وزیر دارایی ایتالیا، روبرترو گوالتیری از تخصیص ۲۵ میلیارد یورو برای این امر خبر داده است. آقای گوالتیری روز سه‌شنبه گذشته اعلام کرد کابینه به احتمال زیاد تا روز جمعه نخستین بسته حمایتی به ارزش ۱۲ میلیارد یورو را به تصویب برساند.

این بسته حمایتی ابعاد مختلفی دارد و از کمک‌های مالیاتی گرفته تا تعویق پرداخت قبوض را شامل می‌شود.

بر این اساس، دولت ایتالیا اعلام کرده است مهلت ارسال اظهارنامه‌های مالیاتی تا سه ماه آینده به تعویق می‌افتد. همچنین مهلت پرداخت قبوض برق، گاز و آب تا ۳۰ آوریل به تعویق می‌افتد. کسانی که برای خرید خانه اول خود وام گرفته‌اند، می‌توانند تا مدتی از پرداخت اقساط این وام معاف شوند.

همچنین دولت ایتالیا تصویب کرده است که کمک هزینه ماهیانه ۵۰۰ یورو به کسانی که به صورت خود اشتغالی فعالیت می‌کنند پرداخت شود. این کمک هزینه به مدت سه ماه ادامه خواهد داشت. ضمن اینکه اقدامات لازم برای تسهیل دورکاری کارمندان فراهم می‌شود و کارمندان بخش‌های دولتی می‌توانند با دریافت تجهیزات لازم همچون لپ تاپ و تبلت از منزل امور کاری را انجام دهند.

ضمن اینکه دولت دوران قرنطینه کارمندان دولتی را معادل طول درمان و بستری در بیمارستان در نظر می‌گیرد و بر همین اساس حقوق این افراد به آنها پرداخت می‌شود.

اما به جز مشاغل دولتی، دولت ایتالیا همچنین تصویب کرده است وام با سود صفر درصد و بازپرداخت ۱۵ ساله جهت تامین نقدینگی و کمک به بازپرداخت وام‌های پیشین به صاحبان مشاغل خصوصی تخصیص داده شود. همچنین پرداخت هزینه‌های تامین اجتماعی و عوارض شهرداری از ۲۳ فوریه تا پایان آوریل به حالت تعلیق در آمده است و شرکت‌ها می‌توانند بعد از این تاریخ هم این مبالغ را به صورت اقساطی به دولت پرداخت کنند.

دولت ایتالیا اعلام کرده برای حمایت از صاحبان مشاغل کوچک و متوسط تسهیلات لازم را فراهم می‌کند تا بتوانند از دولت و اتحادیه اروپا وام دریافت کنند. این شرکت‌ها که برای دریافت وام مشکل دارند، از سوی دولت و از طریق یک صندوق حمایت تامین ضمانت می‌شوند.

همچنین دولت اقدامات ویژه‌ای را برای حمایت از صنعت توریسم و گردشگری این کشور در دستور کار قرار داده است. از آن جمله می‌توان به معافیت پرداخت مالیات تا پایان ماه آوریل و همچنین پرداخت کمک‌های تامین اجتماعی و رفاهی برای کارگران شاغل در هتل‌ها و اماکن گردشگری از دیگر مواردی است که دولت ایتالیا در دستور کار خود قرار داده است.

جوزپه کونته، نخست وزیر ایتالیا روز سه‌شنبه در یک ویدیو کنفرانس به همراه دیگر رهبران اروپا از آنها خواست تا در مسیر عبور از این بحران همراه ایتالیا باشند. بلومبرگ به نقل از یک منبع آگاه در بانک مرکزی اروپا می‌گوید نخست وزیر ایتالیا از این نهاد اروپایی درخواست کمک مالی کرده است.

از سوی دیگر آقای کونته با فشارهای داخلی جدی رو به رو است و به ویژه ماتئو سالوینی رهبر حزب دست راستی لیگا که پیشتر بخشی از دولت بود، حالا به شدت عملکرد دولت ائتلافی دموکرات‌ها و جنبش ۵ ستاره را زیر سوال برده است.

این اقدامات در ایتالیا در حالی صورت می‌گیرد که در حال حاضر این کشور به یکی از اصلی‌ترین مراکز بحران کرونا در جهان تبدیل شده است. تا عصر روز پنجشنبه ۱۲ مارس بیش از ۱۵ هزار نفر به این ویروس آلوده شده‌اند و ۱۰۱۶ نفر هم در این کشور جان خود را بر اثر ابتلا به ویروس کرونا از دست داده‌اند.
بسته حمایتی ۱۸ میلیاردی در استرالیا

نخست وزیر استرالیا، روز پنجشنبه ۱۲ مارس اعلام کرد که دولت این کشور مبلغ ۱۷ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار برای طرح ویژه مقابله با اثرات اقتصادی ویروس کرونا اختصاص داده است.

اسکات موریسن با بیان این مطلب جزئیات بیشتری در خصوص این طرح به زبان آورد. این بسته پنج گروه اصلی را به عنوان جامعه هدف در نظر می‌گیرد و به شرح زیر به افراد کمک‌هایی را تخصیص می‌دهد.

۱ – بسته رفاهی به مبلغ ۷۵۰ دلار برای افرادی واجدالشرایط اختصاص پیدا می‌کند. دولت استرالیا پیش‌بینی کرده است در مجموع ۶ میلیون و پانصد هزار نفر در سراسر کشور از این کمک‌هزینه استفاده کنند.

۲- صاحبان مشاغل کوچک همراه با کارآموز، مبلغ ۲۱ هزار دلار برای کارآموزی دریافت خواهند کرد و این مبلغ به صورت یارانه‌های پرداخت دستمزد به صاحبان این مشاغل تخصیص داده خواهد شد.

۳ – مشاغل کوچک و متوسط بین ۲ هزار تا ۲۵ هزار دلار کمک نقدی برای گردش پول دریافت می‌کنند.

۴ – دیگر مشاغل (به استثنای شرکت‌های بزرگ) مشمول تخفیف‌های مالیاتی و همچنین کمک‌های ۱۵۰ هزار دلاری برای تشویق به سرمایه‌گذاری می‌شوند.

۵- مشاغل و کمپانی‌های بزرگ نیز به یک صندوق جدید ۱ میلیارد دلاری دسترسی پیدا می‌کنند.

آقای موریسون می‌گویند هدف او از این برنامه‌ها این است که افراد همچنان انگیزه و شوق برای کار و سرمایه‌گذاری و فعالیت اقتصادی را حفظ کنند. این در حالیست که برخی از منتقدان نگرانند این بسته‌های کمکی باعث شود افراد این پول‌ها را پس انداز کنند و آن‌را وارد زنجیره تولید نکنند.

البته آقای موریسون می‌گوید تمام این اقدامات موقتی خواهد بود و هدفش پشتیبانی از مشاغل متوسط و کوچک است و همچنین مشاغل بزرگ را به ادامه فعالیت‌های اقتصادی خود دلگرم کند.

دولت همچنین قول داده روند پرداخت این پول‌ها نهایتا تا ۳۱ مارس آغاز شود و انتظار می‌رود تا ماه آوریل ۹۰ درصد پرداختی‌ها پایان پذیرد.

این طرح‌های حمایتی دولت استرالیا در حالی در دستور کار قرار گرفته که در این کشور تا کنون تنها ۱۹۹ مورد ابتلا به ویروس کرونا مشاهده شده و از این میان ۳ نفر هم جان خود را از دست داده‌اند.
بسته‌های حمایتی در ایران

ایران اما یکی دیگر از کشورهایی است که اوضاع کرونا در آن شدیدا بحرانی توصیف می‌شود. دولت ایران هم اعلام کرده اقدامات حمایتی برای این منظور تخصیص می‌دهد. حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران روز پنجشنبه دستور داد برای حمایت از اقشار کم درآمد و صاحبان کسب‌وکارهایی که بر اثر شیوع این بیماری دچار آسیب و لطمه شده‌اند، سه بسته حمایتی در اختیار آنها قرار گیرد. آنطور که دولت ایران می‌گوید احتمالا ۳ میلیون خانوار ایرانی مشمول دریافت این بسته‌های حمایتی شوند.

براساس دستور روحانی ، نخستین بسته حمایتی تا پیش از پایان اسفندماه در اختیار افراد مشمول قرار می‌گیرد که با کمک بانک اطلاعات ایرانیان شناسایی و یا ثبت‌نام شده‌اند.

دو بسته حمایتی دیگر نیز در ابتدای سال آتی، در اختیار مشمولان این طرح قرار خواهد گرفت.

محمد شریعتمداری وزیر کار و رفاه اجتماعی روز پنجشنبه اعلام کرد: «حمایت از اقشار کم‌درآمدی که درآمد ثابت ندارند از مهم‌ترین اولیت‌های دولت است.»

رضا عوض پور رئیس امور سلامت و رفاه اجتماعی سازمان برنامه و بودجه ایران در یک گفتگوی تلویزیونی جزئیاتی در این خصوص مطرح کرد: «برای افرادی که مشاغل موقت داشتند و آن را از دست دادند مثل کارگران ساختمانی، فصلی، روزمزد، دست فروشان، رانندگان تاکسی و کارگران رستوران ها مقرر شد وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی با همکاری اصناف آنها را شناسایی کند که ما برای آنها طرح خرید اعتباری در نظر گرفته‌ایم.»

وی تاکید کرد: «رقم آن برای خانوار با بعد یک نفر، یک میلیون تومان و دو نفره و بالاتر دو میلیون تومان است. حدود ۳ میلیون خانوار تسهیلات ۴ درصدی دریافت می‌کنند که فرآیند آن از یکشنبه هفته آینده شروع خواهد شد و وزارت کار سامانه را اعلام می کند.»

عوض پور ادامه داد: «افراد ثبت نام می کنند و با ۵۲ بانک اطلاعاتی و همکاری اصناف استحقاق سنجی شده و تسهیلاتی با دوره تنفس و ۲۴ ماه بازپرداخت ارائه می شود. پرداخت آن بستگی به فرایند ثبت نام و نهایی شدن اسامی دارد که پرداخت آن تا آخر سال و یا فروردین ۹۹ خواهد بود.»

این مقام ایرانی همچنین در خصوص جزئیات بسته دوم می‌گوید: «بسته دیگر شامل کسانی است که شغل نداشتند و حدود یک میلیون و پانصد هزار خانوار هستند که سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها آنها را شناسایی کرده و هفته آینده اولین بسته حمایتی در اختیارشان قرار می‌گیرد بر این اساس خانوار تک نفره ۲۰۰ هزار تومان، دو نفره ۳۰۰ هزار تومان، سه نفره ۴۰۰ هزار تومان، چهار نفره ۵۰۰ هزار تومان و ۵ نفره و بالاتر ۶۰۰ هزار تومان کارت یارانه آنها شارژ خواهد شد.»