روزنامه نیویورکتایمز گزارش داد وزارت دفاع آمریکا به تازگی بخشنامهای سری برای طراحی اقدام نظامی علیه یک گروه شبهنظامی تحت حمایت ایران در عراق که تهدید به اقدام نظامی علیه نیروهای آمریکایی کرده ارائه داده است.
بر اساس این بخشنامه که به نوشته نیویورکتایمز در تاریخ ۲۶ اسفند به ژنرال رابرت پی وایت، فرمانده نظامیان آمریکایی در عراق، ابلاغ شده، به برنامهریزان در ستاد فرماندهی ارتش آمریکا و همچنین برنامهریزان در عراق دستور داده شده تا راهبردی برای متلاشی کردن گروه کتائب حزبالله در این کشور طراحی کنند.
نیویورکتایمز به نقل از تعدادی از مقامهای آمریکایی که بخشنامه فوق به رویت آنان رسیده یا از محتوای آن مطلع شدهاند نوشت که دستورالعمل پنتاگون تصریح کرده نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در صورت مشاهده شدن در کنار نیروهای کتائب حزبالله «هدف مشروع» نظامی به حساب میآیند.
حملات راکتی کتائب حزبالله در ۲۱ اسفند به یک پایگاه نظامی به کشته شدن دو نظامی آمریکایی و یک سرباز انگلیسی انجامید. به فاصله یک روز پس از این حمله، جنگندههای آمریکایی به مقر نیروهای کتائب حمله کردند.
مقامهای آمریکایی شواهد روشنی مبنی بر اینکه حکومت ایران دستور مستقیم این حملات را داده باشد ارائه نکردهاند، اما میگویند نیروهای کتائب با هماهنگی کامل با نیروهای قدس، شاخه برونمرزی سپاه پاسداران، عمل میکنند.
به نوشته نیویورکتایمز، ژنرال وایت هشدار داده که اقدام علیه نیروهای کتائب ممکن است خونبار و بیحاصل بوده و خطر جنگ با ایران را در پی دارد.
وایت در یادداشتی که یک روز پس از ابلاغ دستور پنتاگون ارسال کرده، نوشته است هر اقدام نظامی جدید در عراق نیازمند اعزام هزاران نیروی جدید به این کشور و تغییر ماموریت نظامی آمریکا در عراق یعنی آموزش نیروهای عراقی برای مبارزه با داعش است.
او همچنین گفته است چنین اقدامی مغایر با توافق حاصلشده با دولت فعلی عراق برای حضور نظامیان آمریکایی در این کشور است.
نیویورکتایمز به نقل از دو مقام ارشد در کابینه دونالد ترامپ نوشت موافقت مارک اسپر وزیر دفاع با اقدام نظامی جدید در عراق با این هدف صورت گرفته که اگر گروههای شبهنظامی آمریکا حملات خود را علیه نظامیان آمریکایی افزایش دهند، ترامپ گزینه کافی در اختیار داشته باشد.
این مقامهای آمریکایی به نیویورکتایمز گفتند در جلسهای که در تاریخ ۲۹ اسفند در دفتر ریاستجمهوری آمریکا برگزار شد، ترامپ درباره اینکه اقدام نظامی جدید در عراق مجاز است یا خیر نظری نداد، اما برنامهریزی در این باره را مجاز کرد.
این تحولات در حالی رخ میدهد که اخیرا برخی گزارشها حاکی از اختلافنظر جدی میان اعضای کابینه ترامپ بر سر نحوه برخورد با ایران و تصمیم بر سر موضوع عراق بود.
برخی مقامهای ارشد مانند مایک پمپئو، وزیر امور خارجه، و رابرت اوبرین، مشاور امنیت ملی، خواستار اقدام نظامی علیه ایران و نیروهای نیابتی آن هستند و درگیر بودن مسئولان جمهوری اسلامی در مبارزه با شیوع ویروس کرونا را فرصت مناسبی برای اقدام به متلاشی کردن گروهای شبهنظامی تحت حمایت ایران در عراق میدانند.
اما مارک اسپر، وزیر دفاع، و ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش، میگویند افزایش حضور نظامی آمریکا در مقطعی که ترامپ در صدد کاهش حضور نظامی در منطقه است، سبب بیثباتی بیشتر خاورمیانه میشود.
ایران از سالها پیش از گروههای شبهنظامی در عراق بهعنوان نیروهای نیابتی برای مبارزه با نظامیان آمریکا و عراق در جهت اعمال نفوذ سیاسی در این کشور حمایت کرده است.
به گفته کارشناسان، کتائب حزبالله دارای شاخههای سیاسی و نظامی بوده و با بخشهای مختلف در این کشور ارتباطاتی دارد.