خانه / اخبار مهم روز / ادامه سکوت سپاه پاسداران درباره «ویروس‌یاب»؛‌ معاون سابق وزارت علوم:‌ کلاهبرداری است

ادامه سکوت سپاه پاسداران درباره «ویروس‌یاب»؛‌ معاون سابق وزارت علوم:‌ کلاهبرداری است

با ادامه سکوت سپاه پاسداران نسبت به واکنش‌ها درباره دستگاهی که «ویروس‌یاب کرونا» معرفی شد؛ معاون سابق وزارت علوم تحقیقات و فناوری آن را «کلاهبرداری» خوانده و خبرگزاری رسمی دولت از سابقه نامشخص مخترع آن گزارش داده است.

رضا منصوری،‌ فیزیکدان برجسته ایرانی و معاون سابق وزارت علوم، در یادداشتی که روز شنبه ۳۰ فروردین منتشر کرد اظهارات حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، در رونمایی از این دستگاه را مورد انتقاد قرار داد و نوشت: «دیگر می‌ترسم حرفی بزنم. حرمت نیروهای نظامی ما کجا رفته؟»

او جزییات و قابلیت‌های مطرح‌شده برای این دستگاه از سوی سلامی را زیر سوال برد و اضافه کرد: «ویروس دو قطبی؟ از فاصله صد متری؟ در پنج ثانیه؟ چه حکمتی در این پنج ثانیه است؟ خارق‌العاده است؟ بله، تقیه می‌کنم، تقیه‌ای خارق‌العاده! می‌ترسم. نگران ایرانم!»

منصوری استاد بازنشسته دانشگاه «صنعتی شریف» در تهران و پژوهشگر حوزه گرانش،‌ نسبیت عام و کیهان‌شناسی است که در دولت محمد خاتمی معاونت وزیر علوم را بر عهده داشت.

این پژوهشگر سامانه موسوم به «مستعان» را کلاه شیادان در دنیا و ایران بر سر قدرت‌مداران خواند و افزود: «من که خوب یادم هست در تمام دوران انقلاب چه کسانی چه کلاه‌ها بر سر اهل مذهب و اهل قدرت گذاشته‌اند.»

منصوری با طعنه نوشت: «کلاه تتلو بر سر روحانیت یک جور و کلاه شیادان علم و فناوری بر سر اهل قدرت جور دیگر.»

از سوی دیگر روز یکشنبه خبرگزاری ایرنا گزارش مشروحی درباره فردی به نام «کامبیز گلشنی» به عنوان مخترع این دستگاه منتشر کرده و نوشته است جست‌وجوی نام او در وبسایت‌های مربوط به مقالات و نام‌های علمی دانشجویان و پژوهشگران نتیجه‌ای ندارد.

ایرنا او را مدیرعامل شرکت «پویان کاوش» معرفی کرده که در زمینه تولید تجهیزات فلزیاب،‌ عمق‌یاب و معدن‌یاب فعال است و پیشتر نیز در سال ۱۳۹۷ دستگاه مشابهی را با عنوان ردیاب مواد جامد و مایع رونمایی کرد.

پیش از آن نیز این شرکت در سال‌های ۱۳۹۱،‌ ۱۳۹۶و سال ۱۳۸۸مدعی ساخت دستگاه حس‌گر با عناوین مختلف از جمله مین‌یاب شده بود.

روزنامه کیهان،‌ تحت مدیریت نماینده علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی، نیز گزارشی از دستگاه مین‌یاب او منتشر کرده بود.

خبرگزاری رسمی دولت ایران در همین زمینه به سابقه انتقادها به رونمایی از برخی دیگر از تجهیزات سپاه پاسداران و نیروهای نظامی از جمله زیردریایی «السابحات» در سال ۱۳۹۴ و شباهت آن به «اسباب‌بازی» پرداخته است.

سخنگوی سپاه: نشست خبری می‌گذاریم

در آخرین واکنش به انتقادها رمضان شریف،‌ سخنگوی سپاه پاسداران،‌ روز ۲۸ فروردین گفته بود که قابلیت‌های این دستگاه «به زودی» با حضور اصحاب رسانه و متخصصان تشریح خواهد شد.

او مجددا بر «منحصر به فرد» بودن این دستگاه تاکید کرد و گفت این سامانه «راستی‌آزمایی» شده است. شریف واکنش‌ها به این دستگاه را ناشی از «حقارت، ‌استیصال و احساس ضعف» عنوان کرد.

با این حال، سه مقام رسمی دولت هم این اقدام سپاه پاسداران را مورد انتقاد قرار داده و زیر سوال برده‌اند.

کیانوش جهان‌پور،‌ مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی،‌ از عدم تایید و بدون مجوز بدون آن سخت گفته و حسام‌الدین آشنا،‌ رییس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست‌جمهوری،‌ برنامه تلویزیونی رونمایی از این دستگاه را «رپورتاژ آگهی» عنوان کرده است.

سیامک سمیعی، مدیرکل آزمایشگاه مرجع سلامت سازمان غذا و دارو، هم گفت: «از این دستگاه خبر نداریم و آن را ارزیابی هم نکرده‌ایم.»

انجمن فیزیک ایران: تخیلی است

علاوه بر مقام‌های دولتی، انجمن فیزیک ایران دستگاه رونمایی شده از سوی سپاه را «باور ناپذیر و در حد داستان‌های علمی و تخیلی» خواند که با «دانش روز بشر» هم‌خوانی ندارد.

برنامه تلویزیونی رونمایی از دستگاه سپاه با حضور سلامی و تعدادی از فرماندهان نظامی روز چهارشنبه به صورت زنده پخش شده بود.

در این برنامه سلامی اظهار کرد که دستگاهی که بسیجی‌ها ساخته‌اند بدون نیاز به آزمایش خون قابلیت تشخیص کرونا «از فاصله ۱۰۰ متری» و در فاصله زمانی «پنج ثانیه» را دارد.

اخبار تلویزیون ایران قیمت این دستگاه را ۸۰۰ میلیون تومان اعلام کرد.