خانه / اخبار مهم روز / تشییع نوزده تن از پرسنل ناوچه کنارک؛ از میان سران سه قوه فقط رییس مجلس خواهان تحقیق شد

تشییع نوزده تن از پرسنل ناوچه کنارک؛ از میان سران سه قوه فقط رییس مجلس خواهان تحقیق شد

مراسم تشییع پیکر نوزده تن از پرسنل نیروی دریایی ارتش که در جریان آنچه منابع غیررسمی «شلیک اشتباهی ناو جماران به ناوچه کنارک حین تمرین نظامی» عنوان کردند، صبح سه‌شنبه درحالی برگزار می‌شود که تاکنون جزییات این سانحه به طور رسمی اعلام نشده است و در پیام‌های منتشر شده سران سه قوه، فقط علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در متن پیام‌ خود از «ناوچه کنارک» نام برده و خواهان تحقیق در این باره شد.

حسین خانزادی، فرمانده نیروی دریایی ارتش و مسئول مستقیم در سانحه ناوچه کنارک، نیز در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که «با بسیج کلیه امکانات و منابع انسانی و فنی رسیدگی به ابعاد حادثه و تجسس و نجات مصدومین با جدیت ادامه دارد.» او در پیام خود به طور ضمنی به حضورش در محل سانحه اشاره کرد و گفت که «در زمان شهادت در کنار همرزمانش حضور داشته و شاهد پرواز ملکوتی شهدای روزه دار ناو کنارک» بوده است اما توضیحی بیشتری درباره چگونگی وقوع این سانحه نداد.

علی لاریجانی در پیام خود با بیان اینکه شهادت جمعی از رزمندگان و پرسنل خدوم ناوچه کنارک نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی که در حین انجام تمرین به فیض عظیم شهادت نائل آمدند، موجب تاسف و تاثر شد»، تاکید کرد که «با تجلیل از رشادت‌های قهرمانان‌ ‌میهن اسلامی و دریادلان سرافراز نیروی دریایی ارتش لازم است ابعاد این حادثه تلخ، مورد ارزیابی و پیگیری قرار گیرد.»

این در حالی است که حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران، در پیامی خطاب به عبدالرحیم موسوی، فرمانده کل ارتش، نوشت: «سانحه ناگوار و دلخراش برای یک فروند شناور نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و شهادت و مجروح شدن جمعی از دریادلان ارتش که در حین انجام رزمایش دریایی در راستای افزایش امنیت ملی و حفظ و تقویت آمادگی دفاعی کشور به وقوع پیوست، موجب اندوه و تاثر عمیق شد.»

روحانی از نیروهایی که در این سانحه کشته شدند با عنوان «مدافعان وطن» تجلیل کرد اما به چگونگی این رخداد یا احتمال پیگیری و ارائه جزییاتی از چگونگی و دلایل بروز این سانحه اشاره‌ای نکرد و در پیام خود به ابراز تسلیت و همچنین آرزوی سلامتی « برای مجروحان» اکتفا کرد.

ابراهیم رییسی، رییس قوه قضاییه، نیز در پیام خود، این سانحه را «حادثه تلخ و تاسف‌بار شهادت شماری از دریادلان نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران در حین ماموریت یگانی در آب‌های دریای عمان» خواند و آن را به رهبر جمهوری اسلامی «تبریک و تسلیت» گفت و برای «مجروحان این سانحه» آرزوی سلامتی کرد.

رییس قوه قضاییه نیز به عنوان بالاترین مقام دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، که سازمان قضایی نیروهای مسلح نیز تحت نظر او فعالیت می‌کند، در پیام خود به تشکیل پرونده، تحقیقات احتمالی برای روشن شدن ابعاد بروز این سانحه و همچنین جزییات آن، هیچ اشاره‌ای نکرد.

محمدباقری، رییس ستاد کل نیروهای مسلح، نیز طی پیامی «شهادت تعدادی از افسران و کارکنان خدوم و شجاع نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در تمرین یگانی در آب‌های دریای عمان» را به رهبر جمهوری اسلامی و خانواده‌های پرسنل جان‌باخته نیروی دریایی ارتش «تبریک و تسلیت» گفت.

رییس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران توضیح بیشتری درباره سانحه رخ داده حین «تمرین یگانی در آب‌های دریای عمان» نداد و در پیام خود به ناوچه کنارک یا ناو جماران نیز اشاره نکرد. در پیام محمد باقی اشاره‌ای به تحقیق یا تحقیقات در این باره نشده است.

عبدالرحیم موسوی، فرمانده کل ارتش، نیز در پیام تسلیتی که در آن اشاره حتی به اسم ناوچه کنارک اشاره نشده جان‌باختن شماری از پرسنل نیروی دریایی به علی خامنه‌ای به عنوان فرمانده کل قوا «تبریک و تسلیت» گفت اما هیچ اشاره‌ای به چگونگی جان‌باخن آنها نکرد.

حسین سلامی، فرمانده کل سپاه در پیام تسلیت خود که خطاب عبدالرحیم موسوی، فرمانده کل ارتش، منتشر کرد عنوان کرد که این پرسنل «در تمرین نیروی دریایی آن سازمان [ارتش]، در آب‌های دریای عمان، شهید شده‌اند» و از مجروحان نیز با عنوان «مجروحین فداکار حادثه» نام‌برد.

علی شمخانی، نماینده خامنه‌ای در شورای عالی امنیت ملی و دبیر این شورا، نیز در پیام تسلیت خود، نوشت که «شهادت جمعی از همرزمانم در نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران» را به فرمانده کل قوا، ارتشیان و خانواده‌های جان‌باختگان «تبریک و تسلیت» می‌گویم.

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، هم در پیام تسلیت خود نوشت که بامداد دوشنبه بیست و دوم اردیبهشت ماه و «پیش از سحر، از وقوع حادثه دردناک برای ناوچه کنارک» مطلع شده است. او گفت که جان‌باختن تعدادی از پرسنل نیروی دریایی ارتش «عمیقا قلبم را به درد آورد و نمی‌دانم چه بگویم که حق مطلب را ادا کنم». ظریف از این رویداد به عنوان «رخداد تلخ و متاثر کننده» نام برد.

درحالی که از میان سران سه قوه فقط علی لاریجانی خواهان انجام تحقیق درباره سانحه ناوچه کنارک شد، اسحاق جهانگیری معاون اول روحانی، نیز در صفحه توییتر خود از عنوان «حادثه دردناک و ناگوار ناوچه کنارک» استفاده کرد و با اشاره به اینکه تاکنون ۱۹ تن از پرسنل نیروی دریایی ارتش در این سانحه جان‌باخته و ۱۵ تن مجروح شده‌اند، نوشت: «بی تردید بررسی دقیق و بدون اغماض علت وقوع این حادثه تلخ به گونه‌ای که از تکرار چنین حوادثی در آینده جلوگیری کند، موجب کاهش آلام و رنج مردم و بازماندگان می‌شود.»

همزمان مصطفی کواکبیان، نماینده تهران مجلس شورای اسلامی، از نحوه اطلاع‌رسانی در این باره انتقاد کرد و در صفحه توییتر خود نوشت: «ای کاش برای جلوگیری از شایعات در همان ساعات اولیه نسبت به نحوه وقوع اصابت موشک به ناوچه کنارک و تعداد شهدا اطلاع‌رسانی دقیق می‌شد.»

کواکبیان نحوه اطلاع‌رسانی مقام‌های مسئول درباره سانحه ناوچه کنارک را با آنچه در جریان هدف قرار دادن هواپیمای اوکراینی با موشک‌های پدافند سپاه پاسداران رخ داد، مقایسه کرد و با بیان اینکه این «ضعف خبررسانی» هنوز در ذهن مردم است، تاکید کرد که «علت وقوع چنین اشتباهاتی باید بیان شود.»

بر اساس گزارش‌های غیررسمی این سانحه بر اثر شلیک موشک از ناو جماران متعلق به نیروی دریایی ارتش و اصابت آن به یک ناوچه این نیرو رخ داده است با گذشت نزدیک به دو روز از این سانحه، تاکنون تنها نیروی دریایی دو اطلاعیه در این باره منتشر کرده که در اولی وقوع «سانحه برای یک شناور سبک» را تایید و عنوان کرد که شمار جانباختگان را یک نفر است.

در اطلاعیه دوم نیز اعلام کرد که این سانحه «عصر یکشنبه حین انجام تمرین دریایی تعدادی از شناورهای نیروی دریایی ارتش در آب‌های جاسک و چابهار» برای « شناور پشتیبانی سبک کنارک» رخ داد و ۱۹ تن از پرسنل این ناوچه کشته و ۱۵ تن مجروح شدند.

این نیرو همچنین با بیان اینکه «شناور حادثه‌دیده کنارک طی عملیاتی برای بررسی‌های فنی به محل اسکله دریایی منطقه منتقل شده است»، خواهان توقف هرگونه «گمانه‌زنی» درباره چگونگی وقوع سانحه شد و تاکید کرد که «انتظار می‌رود تا بررسی دقیق تیم‌های کارشناسی حاضر در محل حادثه، از هرگونه گمانه‌زنی در این خصوص پرهیز شود.»