به دلیل مخالفت چین با صدور قطعنامه علیه ایران در چهار جلسه مجازی شورای حکام سازمان بینالمللی انرژی اتمی، قرار شد جلسه بعدی این شورا به صورت حضوری برگزار شود.
فرانسه، بریتانیا و آلمان پیشنویس قطعنامهای را به شورای حکام آژانس ارائه دادهاند که از جمهوری اسلامی میخواهد از بازرسی آژانس از دو سایت هستهای، که تهران قبلا وجود آنها را اعلام نکرده بود، ممانعت نکند.
رویترز به نقل از دیپلماتهای مطلع گزارش داد روسیه نیز به شورای حکام گفته که لزومی به صدور قطعنامه نیست، اما چین به طور علنی مخالفت خود را اعلام کرده است. چین میگوید شورای حکام، خطرات چنین اقدامی را نادیده میگیرد.
به گزارش رویترز، چین معتقد است اعمال فشار برای تصویب قطعنامه برای یک موضوع «غیر ضروری» می تواند در نهایت به اقدام شورای امنیت سازمان ملل و «فسخ نهایی» توافق هستهای ایران منجر شود.
همین امر باعث شد شورای حکام آژانس در روز جمعه جلسهای را برگزار کند که در آن بحثهای گستردهتری صورت خواهد گرفت و احیانا به رایگیری منتهی خواهد شد.
در صورتیکه قطعنامه مورد نظر سه کشور اروپایی تصویب شود، فشارها بر ایران افزایش خواهد یافت تا تهران اجازه دسترسی به سایتهای مذکور را بدهد. آژانس نگران است که در دهه اول سال ۲۰۰۰ و بسیار پیشتر از امضای توافق هستهای، جمهوری اسلامی در این دو سایت فعالیتهایی انجام داده باشد که به ساخت سلاحهای هستهای مرتبط است.
آژانس احتمال میدهد هنوز هم در این سایت مواد هستهای اعلام نشده و یا آثار آنها وجود داشته باشد.
دولت دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، در سال ۲۰۱۸ به صورت یک طرفه از قرارداد هستهای ایران با شش قدرت جهانی خارج شد و تحریمهای واشنگتن را علیه جمهوری اسلامی بازگرداند.
بریتانیا، آلمان و فرانسه همچنان در توافق هستهای باقی ماندهاند اما موکدا از ایران خواستهاند که تعهدات هستهای خود را بدون تاخیر و به صورت کامل اجرا کند.