در چهارمین کنفرانس اهداکنندگان کمک به سوریه، سازمان ملل موفق شد ۷,۷ میلیارد دلار جمعآوری کند. این کمک در شرایط بحران کرونا دور از انتظار بود. اتحادیه اروپا وعده کمک ۲,۳ میلیارد یورویی داد.
پرچمهای سازمان ملل و اتحادیه اروپا در بروکسل ـ عکس از شاتر استاک
کنفرانس اهداکنندگان کمک به سوریه سهشنبه ۱۰ تیر / ۳۰ ژوئن با حضور ۶۰ کشور و سازمان بینالمللی به میزبانی سازمان ملل و اتحادیه اروپا بهشکل مجازی برگزار شد. در این کنفرانس ۷,۷ میلیارد دلار کمک به آوارگان سوری جمعآوری شد.
مارک لوکوک، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور انسانی پس از برگزاری این کنفرانس با اشاره به وضعیت دشوار اقتصادی جهان در پی شیوع ویروس کووید ۱۹ گفت: «ما میدانیم که شرایط بسیار غیرمعمول است، برای هر کشوری در این شرایط یافتن منابع [مالی] لازم بهمنظور رفع رنج مردم سوریه دشوار است.»
در این کنفرانس کشورهایی همچون قطر وعده کمک ۱۰۰ میلیون دلاری و آلمان وعده کمک ۱,۵۸ میلیارد دلاری دادند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در آغاز این کنفرانس اعلام کرد که این اتحادیه ۲,۳ میلیارد یورو به مردم نیازمند و آوارگان سوری کمک میکند و بیش از یک میلیارد یوروی آن برای سال جاری میلادی در نظر گرفته شده است.
کنفرانس روز سهشنبه، چهارمین کنفرانس از این نوع است که با هدف جمعآوری کمک به آوارگان سوری در کشورهای همسایه مانند لبنان، اردن و ترکیه برگزار میشود. در کنفرانس سال گذشته میلادی سازمان ملل توانست ۷ میلیارد دلار کمک جمعآوری کند.
سازمان ملل و کشورهای همسایه سوریه امسال خواهان کمک ۱۰ میلیارد دلاری بودند. سازمان ملل گفته بود که برای کمک به آوارگان داخل سوریه به ۳,۸ میلیارد دلار و برای آوارگان سوری در خارج از این کشور به ۶,۰۴ میلیارد دلار نیاز است.
مسئولان سازمان ملل هنوز هم برای تعهدات بیشتر در طول سال فشار خواهند آورد زیرا زمان تقسیم مبلغ جمعآوریشده بین سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در کنفرانس اهداکنندگان کمک به سوریه خواستار یافتن راه حل سیاسی برای جنگ سوریه شد و آن را تنها راه پایان دادن به مصیبتهای مردم سوریه دانست.
گوترش در همین حال روند صلح تحت نظارت سازمان ملل را بسیار کُند توصیف کرد.
بهگفته فرانچسکو روکا، رئیس فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر شیوع ویروس کرونا چالشهای تازهای در سوریه ایجاد کرده است، از جمله آزادی رفتوآمد و انتقال اموال با محدودیت روبهرو شده، مرزها مسدود شده و برخی فعالیتها با تأخیر انجام میشوند و از سوی دیگر کادر بهداشتی به تجهیزات کافی محافظتی دسترسی ندارند.
براساس برآوردهای سازمان ملل در حال حاضر بیش از ۱۱ میلیون نفر در سوریه نیازمند کمک هستند و ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از مردم این کشور به کشورهای همسایه پناه بردهاند.
در اثر جنگ در سوریه حدود پنج میلیون و ۵۰۰ هزار نفر نیز در داخل این کشور آواره شدهاند.
برنامه جهانی غذا وابسته به سازمان ملل گفته است که بهدلیل عقبماندگیهای اقتصادی سوریه و اجرای محدودیتهای مربوط به شیوع ویروس کووید ۱۹ نرخ مواد غذایی در این کشور در کمتر از یک سال به بیش از دو برابر افزایش یافته است.
آمریکا از دو هفته پیش تاکنون سوریه را بر اساس قانون سزار تحت تحریمهای اقتصادی قرار داده است. بر اساس این قانون افراد، نهادها، شرکتها یا کشورهایی که با حکومت اسد مبادلات تجاری داشته باشند یا بهطور مستقیم و غیرمستقیم در بخشهای سوخت و انرژی، تأمین قطعات هواپیما و هلیکوپتر، ساختوساز و تأسیسات با این حکومت وارد معامله شوند، شامل تحریمها خواهند شد.
در پی تصویب قانون سزار در کنگره آمریکا، ارزش لیره سوریه بهمیزان ۴۴ درصد سقوط کرد و کشور با مشکلات بیشتر اقتصادی و اجتماعی روبهرو شد. در حال حاضر بیش از ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در سوریه از کمبود مواد غذایی رنج میبرند.
جنگ سوریه که ۹ سال به درازا کشیده تا کنون بیش از ۴۰ هزار نفر کشته بر جای گذاشته است.