رویترز در گزارش تازهای گفته است که تولید نفت خام ایران به پایینترین سطح در چهار دهه گذشته رسیده است و این به دلیل اشباع مخازن نفتی است.
بهگزارش رویترز، ایران میزان تولید نفت خام خود را به پایینترین سطح در چهار دهه اخیر کاهش داده است، زیرا مخازن و انبار کشتیها بهدلیل افت صادرات و کاهش فعالیت پالایشگاهها ناشی از تأثیرات شیوع ویروس جدید کرونا، تقریباً پُر شدهاند.
مؤسسه تحلیل بازار انرژی افجیای (FGE Energy)، گفته است که کل ذخایر نفت خام روی خشکی از ۱۵ میلیون بشکه در ماه آوریل به ۵۴ میلیون بشکه در ماه ژانویه رسید و در ماه ژوئن به ۶۳ میلیون بشکه افزایش یافت.
براساس گمانهزنیهای شرکت اطلاعات بازار کپلر میانگین ذخیره نفت خام تأسیسات خشکی ایران در ماه ژوئن حدود ۶۶ میلیون بشکه بوده است که این مقدار حدود ۸۵ درصد ظرفیت ذخیره در دسترس در خشکی است.
همایون فلکشاهی، از تحلیلگران ارشد شرکت کپلر به رویترز گفت: «با توجه به محدودیتهای فنی در مخازن ذخیرهسازی و نیز تنگناهای بالقوه در زیرساختها، امکان پُر کردن ۱۰۰ درصدی مخازن وجود ندارد.»
بهگزارش رویترز، ذخیره شناور ایران نیز در حال پُر شدن است. منابع حمل و نقل تخمین میزنند که ایران از ۳۰ تانکر برای ذخیره نفت استفاده میکند که بیشتر آنها تانکرهای عظیمی هستند که هر کدام میتوانند حداکثر دو میلیون بشکه نفت حمل کنند.
این منابع گفتهاند که این مقدار برابر با بیش از ۵۰ میلیون بشکه نفتِ ذخیره است که برای چند ماه ثابت است و احتمالاً ترکیبی از نفت خام و میعانات است که درجهای بسیار سبک از نفت خام بهشمار میرود.
دادههای مؤسسه ریفینیتیو نشان میدهند که تا ۱۳ تیر / ۳ ژوئیه، ۵۶ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه نفت خام ایران در تانکرهای نفت شناور نگهداری شده است.
بهگفته کارشناسهای مؤسسه ارزیابی بازار VesselsValue ناوگان تانکرهای نفت خام ایران ۵۴ کشتی دارد. سخنگوی گروه حمل و نقل «نوردن» (NORDEN) گفت: «انتظار میرود ذخیرهسازی ایران ادامه یابد زیرا ما نمیبینیم این کشتیها به این زودی قادر به تجارت باشند.»
او با اشاره به ردیابی یک کشتی گفت: «[تعیین] شمار دقیق کشتیهای ایرانی در ذخیرهسازی شناور مانند جعبه سیاه است زیرا همه آنها سیگنالهای شناسایی خود را خاموش میکنند.»
وزارت نفت ایران سعی دارد با توقف تولید بیشتر، ذخایر نفت خام را مدیریت کند.
براساس گزارش مؤسسه افجیای، کل تولید ایران، از جمله نفت خام، میعانات و مایعات گاز طبیعی، از ۳,۱ میلیون بشکه در روز در ماه مارس به ۳ میلیون بشکه در روز در ماه ژوئن کاهش یافته است. این شرکت پیشبینی کرده است که تولید این محصولات در ماه ژوئیه ۱۰۰ هزار بشکه در روز کاهش مییابد.
براساس بررسی رویترز از دادههای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، تولید نفت خام ایران در ماه ژوئن یک میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه در روز بوده است. این میزان نیمی از تولید نفت این کشور در سال ۲۰۱۸ و پایینترین میزان تولید نفت خام از آغاز جنگ ایران و عراق در سال ۱۹۸۱ تاکنون بوده است.
شیوع ویروس کووید ۱۹ و اشباع بازار عرضه نفت موجب شد تا صادرات نفت ایران نیز کاهش یابد و عرصه بر تهران سختتر شود تا بتواند مشتریانی را که مایل به خرید محصولات نفتی هستند، پیدا کنند.
شرکت کپلر میگوید صادرات نفت خام ایران در ماه مه حدود ۱۰۰ هزار بشکه در روز بود. مؤسسه افجیای نیز صادرات نفت ایران در ماه مه را ۲۱۰ هزار بشکه در روز ارزیابی کرده است. این ارزیابیها در مقایسه با صادرات دو نیم میلیون بشکه در روز در آوریل ۲۰۱۸ کاهش شدیدی را در صادرات نشان میدهند.
مدیریت موجودی میعانات نیز برای ایران دشوارتر خواهد بود، زیرا این محصولات حاصل از تولید بنزین هستند که کشور بهشدت به آن وابسته است.
مؤسسه افجیای پیشبینی میکند که وضعیت در مورد میعانات نیز در ۱۲ ماه آینده به سطح بحرانی برسد.