
«یاهو نیوز» در گزارشی به نقل از مقامهای پیشین آمریکا نوشته سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیآیای) پس از گرفتن اختیارات گسترده از دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ میلادی، تعدادی عملیات سایبری سری علیه ایران و چند هدف دیگر انجام داده است.
طبق این گزارش، دونالد ترامپ دو سال پیش فرمان سری صادر کرده که بر اساس آن با کاهش محدودیتهای وضعشده در دولتهای پیشین، به سیآیای آزادی بیشتری در نوع عملیاتهای که انجاممیدهد و اهداف مورد نظر داده شده است.
یاهو نیوز نوشته بر اساس فرمان مذکور، سیآیای این امکان را داشته که راحتتر مجوز عملیات سایبریاش را بدون کسب اجازه مستقیم از کاخ سفید صادر کند.
یک مقام پیشین دولت آمریکا به یاهو نیوز گفته است که این دستورالعمل «شدیدا تهاجمی» از چهار کشور نام برده که عبارتند از روسیه، چین، کره شمالی و ایران. با این حال یک مقام پیشین دیگر افزوده این فرمان به شکل بالقوه میتواند بر سایر اهداف نیز اعمال شود.
این گزارش میافزاید اختیارات جدید سیآیای صرفا درباره هک اهداف برای جمعآوری اطلاعات نبوده، بلکه به این سازمان قدرت میداده عملیات سایبری تهاجمی با هدف ایجاد اختلال در زیرساختها، مثل قطع برق، و ایجاد تخریبهایی شبیه حمله ویروس استاکسنت در سال ۲۰۰۹ که نیروگاه اتمی نطنز را هدف قرار داد، انجام دهد.
در هفتههای گذشته آتشسوزی و انفجارهایی در چندین نیروگاه و تاسیسات نظامی و اتمی در ایران رخ داده است.
چند تن از مقاماتی که در مورد انفجار نطنز اطلاعات دارند در گفتوگو با روزنامه نیویورکتایمز ابعاد انفجار در مرکز مونتاژ سانتریفیوژ در نطنز را از لحاظ پیچیدگی با حمله سایبری استاکسنت مقایسه کردهاند. طراحی حملات سایبری به تاسیسات هستهای ایران یک سال به طول انجامیده بود.
بنابر این گزارش، فرضیه اصلی این است که احتمالا در قسمتی از تاسیسات، مانند مسیر لوله گاز، یک وسیله منفجره کار گذاشته شده باشد. اما برخی دیگر از کارشناسان این احتمال را هم مطرح می کنند که ممکن است ذخیره گاز تاسیسات نطنز از طریق حمله سایبری منفجر شده باشد.
نیویورک تایمز به نقل از دو مقام امنیتی آگاه، گزارش داد دو سال طول میکشد تا ایران بتواند برنامه هستهای خود را به شرایط پیش از انفجار نطنز بازگرداند.