درپی غرق شدن یک خانواده پناهجوی ایرانی در کانال مانش در نزدیکی منطقه دانکرک در شمال فرانسه، دادستان دانکرک اعلام کرد یک مرد ۳۷ ساله ایرانی که هدایت قایق آنها را به عهده داشته بازداشت شده است. همزمان، اعلام شده برای بازگرداندن اجساد آنها ۳۰۰ میلیون تومان پول لازم است.
به گزارش رویترز، این فرد در صورتیکه جرمش ثابت شود به ۱۰ سال زندان و پس از آن اخراج از فرانسه محکوم خواهد شد. در حال حاضر، این شخص به قتل غیرعمد، به خطر انداختن جان دیگران و همکاری با باندهای جنایی سازمانیافته متهم است.
گارد ساحلی فرانسه میگوید قاچاقچیان بیش از حد ظرفیت این قایق سرنشین سوار کرده و در «شرایط بسیار نامناسب» آبوهوایی و ناآرام بودن دریا به قاچاق پناهجویان اقدام کردهاند.
به گفته دادستان دانکرک تحقیقات برای برچیدن این باند قاچاق انسان ادامه دارد.
این خانواده پناهجوی اهل سردشت قصد داشتند از طریق کانال مانش خود را به بریتانیا برسانند. از پنج عضو این خانواده پناهجو، رسول ایراننژاد و شیوا محمدپناهی هر دو ۳۵ ساله، آنیتا ۹ ساله و آرمین شش ساله جانباختند و از سرنوشت آرتین، فرزند ۱۵ ماهه این خانواده اطلاعی در دست نیست. به گفته یکی از بستگان این خانواده، آنها برای رسیدن به بریتانیا با قایق بادی به قاچاقچیان انسان حدود ۲۱ هزار پوند پول داده بودند.
روزنامه شرق روز شنبه ۱۰ آبان از قول یک دوست نزدیک این خانواده گزارش داد برای بازگرداندن اجساد آنها حدود ۳۰۰ میلیون تومان پول لازم است.
شرق به نقل از سلام ابراهیمی، دوست نزدیک رسول ایراننژاد، نوشت: «جنازه آرتین، فرزند ۱۵ ماهه خانواده هنوز پیدا نشده. ما در حال تلاشیم که اجساد را برای خاکسپاری به کشور بازگردانیم.»
او ادامه داد: «با نماینده سردشت در منزل هم صحبت کردیم و قولهایی دادهاند، اما نماینده گفته، حدود ۳۰۰ میلیون برای انتقال اجساد لازم است و این هزینه برای این خانواده که تمام داراییشان را برای انتقال بچهها به خارج از کشور خرج کرده بودند، غیرممکن است.»
به گزارش رویداد۲۴، کمال حسینپور نماینده سردشت، در نامهای از وزارت امور خارجه ایران درخواست کرده مقدمات پیگیری بازگرداندن اجساد به کشور را فراهم کند.
او همچنین به این پایگاه خبری گفت که از حدود ۵ ماه پیش «بیش از هزار نفر از مردان و زنان جوان سردشتی» از کشور مهاجرت کردهاند و بیشتر این مهاجران را «مردان و حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد را مردمی تشکیل دادهاند که به صورت خانوادگی اقدام به مهاجرت کردهاند.»
به گفته این نماینده مجلس، وضعیت ناگوار اقتصادی در آن منطقه به گونهای شده که مردم مانند خانواده ایراننژاد «هرچه دارند میفروشند و با کمک قاچاقچیان کشور ترکیه به این کشور رفته و از آنجا راهی اروپا میشوند.»
به گزارش گاردین، رسول ایراننژاد یک کارگر با دستمزد پایین بود و به دلیل فشار اقتصادی شدید به همراه خانواده خود ایران را ترک کرده بود. آنها ابتدا از ترکیه با قایق به ایتالیا رفته و از آنجا خود را به فرانسه رسانده بودند. براساس این گزارش، این خانواده پولی را که به قاچاقچیان انسان دادند، از اقوام خود قرض کرده بودند.
پیشتر، سازمان حقوق بشری ههنگاو هم گزارش داده بود این خانواده پیش از این دو بار سعی کرده بودند با قطار به بریتانیا بروند اما پس از اینکه موفق به این کار نشدند تصمیم گرفتند این مسیر را با قایق طی کنند.
بنا بر این گزارش، بقیه پانزده نفر مسافری که از این سانحه نجات پیدا کردهاند بیشتر پناهجویان ایرانی و عراقی بودهاند.
غرق شدن این خانواده واکنشهای گستردهای را در میان رسانهها و کنشگران بریتانیایی و فرانسوی برانگیخته و بسیاری از فعالان خواستار اقدام دولت فرانسه و بریتانیا در تامین امنیت پناهجویان شدند.
روز پنجشنبه، یوت کوپر، رییس کمیته امور کشوری پارلمان بریتانیا با اشاره به ناایمن بودن قایقهای پناهجویان و اقدام باندهای قاچاق انسان در به خطر انداختن جان انسانها گفت این کمیته در حال بررسی وضعیت کانال مانش است تا برای جلوگیری از تلفات جانی در این مسیر به راه حل برسد.