خانه / اخبار مهم روز / یکی از نامزدهای وزارت خارجه جو بایدن: رژیم ایران براى بازگشت آمریکا به برجام باید چند شرط را قبول کند

یکی از نامزدهای وزارت خارجه جو بایدن: رژیم ایران براى بازگشت آمریکا به برجام باید چند شرط را قبول کند

یکى از نامزدهاى مورد نظر جو بایدن که پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری سوم نوامبر از سوی رسانه‌ها اعلام شده براى تصدى وزارت خارجه آن کشور گفته است: در صورتى ایالات متحده دوباره به برجام مى پیوندد که رژیم جمهورى اسلامى از حمایت مالى و تشویق نیروهاى نیابتى به جنگ‌افروزى در منطقه دست بردارد و برنامه‌هاى موشکى خود را محدود کند.
کریس کونز سناتور حزب دموکرات؛ واشنگتن؛ ۲۲ اکتبر ۲۰۲۰

کریس کونز تأکید کرده: عمل به این دو شرط از سوى حکومت جمهورى اسلامى بایستى همزمان صورت بگیرد.

جو بایدن که مدتى رئیس کمیته روابط خارجى مجلس سناى آمریکا بوده، در جریان فعالیت‌هاى انتخاباتى خود گفته بود: در صورتى که رئیس جمهور شود، به قرارداد برجام باز خواهد گشت. او در عین حال محدود شدن فعالیت‌هاى موشکى رژیم ایران را نیز مطرح کرده بود.

دونالد ترامپ در هشتم ماه مه ٢٠١٨ از برجام خارج شد و علت آن را هم حمایت رژیم جمهورى اسلامى از القاعده، حزب‌الله، طالبان و دیگر گروه‌هایى که آنها را تروریستى خواند، عنوان کرد و به دنبال آن تحریم‌هایى سخت‌تر و سنگین‌تر بر رژیم ولایت فقیه تحمیل نمود.

بعد از این تصمیم دونالد ترامپ بود که على خامنه‌اى به سازمان انرژى اتمى رژیم دستور داد میزان غنى‌سازى اورانیوم را افزایش دهد.

کریس کونز که سناتور ایالت Delaware در شمال شرقى آمریکا در سناى ایالات متحده است اخیرا گفته بود: جو بایدن و من دیدگاه‌هاى بسیار مشابه و همسویى با یکدیگر داریم.

وى از سال ٢٠١٠ نماینده این مجلس و عضو کمیته روابط خارجى بوده و از طرفداران بسیار پر و پا قرص اسرائیل است. بجز کریس کونز، آنتونى بلینکن که سابقه فعالیت در دولت‌هاى بیل کلینتون و باراک اوباما را دارد، سناتور کریس مورفى، سوزان رایس مشاور پیشین امنیت دولت اوباما، ویلیام برنز معاون سابق وزیر خارجه آمریکا که آشنایى بسیار نزدیک و آگاهى‌هاى فراوانى در مورد رژیم جمهورى اسلامى و گروه‌هاى مخالف آن در داخل و خارج از ایران دارد، در فهرست وزراى خارجه احتمالى دولت بایدن قرار دارند.

سوزان رایس که چندى مشاور امنیت ملى کاخ سفید و مدتى هم سفیر ایالات متحده در سازمان ملل بود نیز امیدوار است بایدن به او پیشنهاد مقام وزارت خارجه را بدهد. سوزان رایس در دومین دوره ریاست جمهورى بیل کلینتون، از اعضاى شوراى امنیت ملى آمریکا و دستیار وزیر خارجه در امور کشورهاى آفریقایى بود.

کریس مورفى سناتور ۴٧ ساله ایالت کنتیکت یکى از اعضاى فعال کمیته روابط خارجى مجلس سنا است که در اوایل سال جارى با محمدجواد ظریف دیدار کرد و به او گفته بود: اگر با دشمنانتان گفتگو نکنید برایتان خطرناک است.
وندی شرمن (سمت چپ در کنار جان کری وزیر خارجه دولت اوباما) در مذاکرات اتمی حضور داشت؛ وین؛ ۳۰ ژوئن ۲۰۱۵

از دیگر گزینه‌هاى احتمالى جو بایدن، سامانتا پاور، سفیر پیشین آمریکا در سازمان ملل متحد، وندى شرمن و نیکلاس برنز معاونان اسبق وزارت خارجه و تام دانیلون مشاور سابق امنیت ملى هستند.

در میان این نامزدها، وندى شرمن از بالتیمور به دلیل شرکت در مذاکرات هسته‌اى گروه ۱+۵ در نزد ایرانیان چهره شناخته‌تر شده‌اى است.

گفتنى است در حالى که گمانه‌زنى‌ها براى انتخاب جانشین مایک پمپئو همچنان در رسانه‌هاى آمریکا ادامه دارد، وى روز شنبه وارد دوحه پایتخت قطر شد.

او با نمایندگان دولت افغانستان و گروه طالبان بطور جداگانه دیدار و جلسه داشته است. از جمله موضوعات مورد صحبت پمپئو خروج دو هزار تن از نیروهاى آمریکا مستقر در افغانستان بوده است. ایالات متحده در حال حاضر نزدیک به پنج هزار نظامى در افغانستان دارد.