خانه / اخبار مهم روز / بازداشت ۱۵۹ دانشجو در اعتراضات دانشجویی دانشگاهی در استانبول

بازداشت ۱۵۹ دانشجو در اعتراضات دانشجویی دانشگاهی در استانبول

اعتراضات دانشجویان دانشگاه بغازیچی استانبول که از یک ماه پیش آغاز شده، با بازداشت چهار دانشجو به دلیل خلق یک اثر هنری شدت گرفت. دانشجویان به انتصاب رییس دانشگاه که برای اولین بار مستقیم از سوی اردوغان صورت گرفته معترضند.

در اعتراضات دانشجویان دانشگاه بغازیچی استانبول ۱۵۹ دانشجو بازداشت شدند. علت دستگیری دانشجویان از سوی فرمانداری استانبول “ادامه تظاهرات علیرغم هشدار برای پایان دادن به آن” عنوان شده است.

شامگاه دوشنبه ۱۳ بهمن (اول فوریه) نیز پلیس با ورود به محوطه کمپوس دانشگاه حداقل ۲۰ دانشجوی دیگر را بازداشت کرد.

این دانشجویان به انتصاب رییس دانشگاه از سوی رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه اعتراض دارند. این اولین بار است که انتصاب ریاست این دانشگاه معتبر و خوشنام به جای آنکه از داخل دانشگاه صورت گیرد، مستقیم از سوی رییس جمهوری انجام شده است.

ملیح بولو از اعضای حزب حاکم عدالت و توسعه حدود یک ماه پیش از سوی اردوغان به ریاست دانشگاه بغازیچی منصوب شد. دانشحویان معترض خواهان استعفای او و نیز آزادی چهار دانشجویی هستند که پیشتر به دلیل خلق یک اثر هنری بازداشت شدند. این پوستر که بخشی از یک نمایشگاه هنری در اعتراض به انتصاب ملیح بولو است، کعبه را پوشیده با موجودات افسانه‌ای و در کنار پرچم چندرنگ ال‌جی‌بی‌تی (نماد دگرباشان جنسی) نشان می‌دهد.

این پوستر از سوی گروه‌های اسلامی دانشجویی توهین‌آمیز تلقی شد. وکیل دانشجویان بازداشت‌شده به خبرگزاری آلمان گفته اتهام اولیه موکلانش “تنزل ارزش‌های دینی” عنوان شده بود، اما بعد به “تحریک مردم به نفرت و دشمنی” تغییر کرد. به عقیده این وکیل، دانشجویان بازداشتی هیچ گونه عمل مجرمانه‌ای مرتکب نشده‌اند.

اعتراضات از یک ماه پیش و هم‌زمان با انتصاب ملیح بولو به ریاست دانشگاه آغاز شده بود اما با دستگیری چهار دانشجو بیشتری گرفت. اردوغان در سخنانی تلویزیونی از دستگیری این دانشجویان دفاع کرد و گفت: «ما جوانانمان را به آینده هدایت خواهیم کرد، نه به عنوان جوانان ال‌جی‌بی‌تی بلکه جوانانی که در گذشته‌ی درخشان سرزمین ما وجود داشته‌اند.»

رجب طیب اردوغان در نشستی خبری در آنکارا مسئله تغییر قانون اساسی ترکیه را مطرح کرد؛ تغییری که به او امکان می‌دهد، از سال ۲۰۲۸ به بعد نیز در مقام خود باقی بماند. او پس از کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ قدم به قدم با دستورات اجرایی یا تغییر قوانین در تلاش افزایش اخیتارات و قدرت خود بوده است.

اردوغان در نشست خبری خود مشکلات ترکیه را ناشی از قانون اساسی‌ای دانسته که “کودتاچیان” آن را نوشته‌اند و از “لزوم تغییر آن سخن” گفته است.