خانه / اخبار مهم روز / دفاتر شبکه الجزیره و آسوشیتدپرس در غزه با حمله هوایی اسرائیل ویران شد

دفاتر شبکه الجزیره و آسوشیتدپرس در غزه با حمله هوایی اسرائیل ویران شد

ساختمانی که مقر رسانه‌های بین‌المللی از جمله شبکه الجزیره و خبرگزاری آسوشیتدپرس در غزه بود، با حمله هوایی ارتش اسرائیل در روز شنبه ۲۵ اردیبهشت‌ماه به کلی ویران شد.

یک ساعت پیش از حمله، ارتش اسرائیل طی تماس تلفنی به ساکنان این ساختمان ۱۲ طبقه که شماری واحد مسکونی نیز در آن قرار دارد، درباره تخلیه محل هشدار داده بود.

بر همین اساس، خبرنگاران حاضر در ساختمان بلافاصله اقدام به جمع‌آوری وسایل شخصی و تجهیزات حرفه‌ای به‌ویژه دوربین‌ها کردند و سپس از آن‌جا خارج شدند.

هنوز مشخص نیست که آیا حمله روز شنبه تلفاتی داشته است یا نه، اما گزارش‌ها نشان می‌دهد که محل واقعه پس از بمباران با خاک یکسان شده است.

همچنین مشخص نیست که چرا ارتش اسرائیل این ساختمان را هدف قرار داده است. با این حال، خبرگزاری آسوشیتدپرس از نوار غزه گزارش داده است که اقدام اخیر اسرائیل با هدف متوقف کردن مخابره و ارسال گزارش‌ها از منطقه‌‌ای که نبرد ارتش و شبه نظامیان حماس در آن ادامه دارد، انجام شده است.

اوایل روز شنبه، در جریان حملات هوایی اسرائیل به خانه‌ای سه‌طبقه در اردوگاه پناهجویان شاتی در شهر غزه، هشت کودک و دو زن از خانواده‌ای پرجمعیت کشته شدند.

دور جدید درگیری‌های اسرائیل و فلسطینیان، از آغاز ماه رمضان بر سر اختلاف در خصوص مالکیت چند خانه در محله فلسطینی‌نشین «شیخ جراح» در شرق بیت‌المقدس آغاز شد که در آخرین جمعه ماه رمضان به درگیری‌های گسترده در «حرم شریف» منجر شد. بیش از ۶۰۰ فلسطینی در رویدادهای حرم زخمی شده بودند.
بیشتر در این باره:
بحران غزه؛ نماینده آمریکا در اورشلیم، تظاهرات در اروپا

حماس روز دوشنبه ۲۰ اردیبهشت به اسرائیل ضرب‌الاجل داد که تا غروب آن روز نظامیانش را از «حرم شریف» بیرون ببرد و ساکنان فلسطینی محله «شیخ جراح» را به حال خود بگذارد. حماس با به سر رسیدن ضرب‌الاجل، حملات راکتی به اسرائیل را با شلیک هفت فروند راکت به اطراف اورشلیم آغاز کرد.

اسرائیل این اقدام حماس را «عبور از خطوط قرمز» نامید و ساعتی پس از حملات راکتی حماس، ضربات سنگین هوایی علیه این جنبش فلسطینی و سایر زیرساخت‌های وابسته به حماس در غزه را آغاز کرده که کماکان ادامه دارد.

این بحران در حالی ادامه یافته که فلسطینیان قصد داشتند در روز شنبه که مصادف با هفتاد و سومین سالروز تشکیل کشور اسرائیل است، تظاهرات علیه اسرائیل را گسترش دهند.

در همین حال، دولت جو بایدن با اعزام یک دیپلمات آمریکایی به نام هادی عمرو به منطقه تلاش برای پایان دادن به بحران را آغاز کرد. معاون وزیر خارجه آمریکا در امور اسرائیل و فلسطین که روز گذشته (جمعه) وارد اسرائیل شد، امروز در اورشلیم با مقام‌های دولت اسرائیل دیدار و گفت‌وگو می‌کند.

تلاش‌های دیپلماتیک شماری از کشورها، از جمله آمریکا و چند کشور عربی، برای پایان دادن به دور جدید خشونت‌ها افزایش یافته است.

تخریب برج رسانه‌ها

بعد از ظهر شنبه یک ساختمان در نوار غزه که محل استقرار دفاتر برخی رسانه‌ها از جمله خبرگزاری آسوشیتدپرس و شبکه تلویزیونی الجزیره بود با اصابت یک موشک ویران شد.

اسرائیل با اشاره به اینکه حماس از این ساختمان به عنوان پناهگاهی برای واحدهای اطلاعاتی خود استفاده می‌کرد گفت ساکنان این محل از پیش در جریان حمله به آن قرار گرفتند و فرصت کافی به آنان برای تخلیه داده شده بود.

گری پروییت، مدیرعامل آسوشیتدپرس، با اشاره به اینکه کارمندان این خبرگزاری موفق شدند به موقع ساختمان را ترک کنند، از تخریب این برج اظهار شگفتی کرد و آن را ناراحت‌کننده خواند.

مدیرعامل آسوشیتدپرس گفت: «از اینکه نظامیان اسرائیلی ساختمانی را هدف قرار دهند که محل حضور دفتر آسوشیتدپرس و دیگر سازمان‌های خبری در غزه است غافلگیر و وحشت‌زده شدیم.»

مدیرعامل خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس این رویداد را بسیار «ناراحت‌کننده» خواند و گفت برای کسب اطلاعات در این زمینه با وزارت خارجه آمریکا و همچنین مقام‌های اسرائیلی در تماس است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس همچنین در واکنش به این اقدام ارتش اسرائیل، گفت: «دولت اسرائیل می‌گوید این ساختمان از مراکز اطلاعاتی حماس بوده است، ما از دولت اسراییل می‌خواهیم برای ادعای خود در مورد حضور حماس در ساختمان دفتر ما در غزه مدرک ارایه دهد.»

آسوشیتدپرس افزود که «ما ۱۵ سال در این ساختمان ‌بودیم و هیچ نشانی از حضور حماس در این ساختمان وجود نداشت»، ضمن اینکه ما هرگز آگاهانه روزنامه‌نگاران خود را در معرض خطر قرار نمی‌دهیم.

از سوی دیگر جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، در توییتی نوشت در تماسی مستقیم با مقام‌های اسرائیلی یادآور شدیم که اطمینان از سلامت و امنیت روزنامه‌نگاران و رسانه‌های مستقل «مهم‌ترین مسئولیت» است.

تجمع در برخی از شهرهای جهان

روز شنبه شماری از شهرهای جهان شاهد برگزاری تجمعاتی عمدتا در همبستگی با فلسطینیان بود.

هزاران تظاهرکننده در مرکز لندن، پایتخت بریتانیا، با در دست داشتن شعارنوشته‌هایی به سمت سفارت اسرائیل راه‌پیمایی کردند.

تجمع‌های مشابهی نیز در سیدنی، مادرید و برخی از شهرهای فرانسه برگزار شد.

در پاریس با وجودی که پلیس برگزاری تجمع هواداران فلسطینیان را ممنوع اعلام کرده، برگزارکنندگان گفته‌اند به خیابان‌ها خواهند آمد.

در مرزهای اسرائیل نیز تنش ادامه دارد و از جمله روز شنبه گروهی از شهروندان لبنان و همچنین فلسطینیان ساکن این کشور به سوی مرز اسرائیل رفتند. بنابر گزارش‌ها، ارتش لبنان مانع از عبور برخی از تظاهرکنندگان از مرز شد.

معترضان در چند شهر عراق در محکومیت بمباران غزه تجمع کردند. به گزارش رویترز، این اعتراض‌ها با فراخوان مقتدا صدر و سایر رهبران شبه‌نظامی عراق انجام شدند.

آمریکا نماینده ویژه خود در امور خاورمیانه، هادی عمرو، را به منطقه فرستاده و شورای امنیت سازمان ملل نیز قرار است روز یکشنبه نشست دیگری را برای بررسی وضعیت خشونت‌ها میان اسرائیل و فلسطینیان برگزار کند.