احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی صبح امروز سهشنبه ۱۸ آبان ۱۴۰۰ برای توضیح درباره مسائل اقتصادی کشور به مجلس شورای اسلامی رفت. احسان خاندوزی در صحن علنی مجلس گفت که “بیش از یک دهه رشد اقتصادی نزدیک به صفر و تورم بیسابقۀ مزمن بنگاهها را با چالش تأمین مالی تولید مواجه کرده است.”
تبلیغ بازرگانی
وزیر اقتصاد علت اصلی رشد حبابی و سپس سقوط ۴۵ درصدی شاخص بورس در نیمه دوم سال ۱۳۹۹ را سوءمدیریت دولت حسن روحانی دانست و سپس اطمینان داد که دولت رئیسی قصد ندارد همانند دولت روحانی کسری بودجه را با فشار مضاعف بر بازار سرمایه تأمین کند.
در واکنش به سخنان وزیر اقتصاد، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، از احسان خاندوزی و دولت رئیسی خواست “که هر چه سریعتر به وضعیت بازار سرمایه سر و سامان دهند.”
البته، قالیباف هم همانند خاندوزی کوشید منشاء مشکلات اقتصادی کشور را یک نفر، حسن روحانی و سوءمدیریت او، معرفی کند و نه کل نظام اقتصاد سیاسی کشور. او گفت که بر اساس تشویق ها و سیاستهای دولت حسن روحانی مردم به بورس اعتماد کردند به طوری که تعداد سهامداران از چهار یا پنج میلیون نفر، به چهل تا پنجاه میلیون نفر افزایش یافت که بسیاری شان از سهامداران خُرد بودهاند.
رئیس مجلس شورای اسلامی سپس به وزیر اقتصاد یادآوری کرد که دولتها “باید نسبت به بازار سرمایه پاسخگو باشند.” زیرا، بازار بورس به طور مستقل عمل نمیکند و “تحت تاثیر سیاستهای اقتصادی، پولی و بانکی دولت است. از صادرات و واردات تا تصمیمهای بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت در این بازار تاثیرگذار هستند.”
محمد باقر قالیباف سپس گفت که مجلس انتظار دارد که بانک مرکزی هماهنگ با دیگر بخش های اقتصاد کشور عمل کند و “سیاستهای دولت هم مشخص، شفاف و روشن باشند.”
قالیباف سپس از وزیر اقتصاد، احسان خاندوزی، خواست که حمایت از سهامداران خرُد و همچنین ثبات بازار بورس را از یاد نبرد. او گفت “فلسفۀ وجودی بازار سرمایه این است که موجب رونق تولید و توسعۀ زیرساختهای کشور شود.” قالیباف سپس از بازار بورس نیز خواست که مانع از “رانتهای اطلاعاتی” شود که باعث ثروت عده ای معدود و آسیب و زیان جمعیت بزرگ سهامداران خُرد می شود.
در اظهاراتی جداگانه، مجتبی رضاخواه نمایندۀ تهران در مجلس اسلامی از تشویق مردم توسط دولت روحانی برای انتقال اندوختههای خود به بازار بورس به عنوان “خبط بزرگ” یاد کرد. زیرا، به گفتۀ او، پس از انتقال سرمایه ها و اندوختههای مردم به بازار بورس، بورس ناگهان نزول کرد و بر اساس گزارش های رسمی دست کم هفتاد میلیارد دلار از سرمایه های مردم به ویژه سهامداران خُرد نابود شد.
مجتبی رضاخواه سپس گفت که دولت مستقیماً در این سقوط دست داشته و بعید نیست که علت تشویق مردم برای انتقال اندوخته های خود به بورس و خرید سهام شرکتهای ورشکستۀ دولتی تنها تأمین کسری بودجۀ دولت بوده باشد. البته، علاوه بر حسن روحانی، رهبر حکومت اسلامی، علی خامنهای، نیز قویاً مردم را برای انتقال سرمایههای خود به بازار پول جهت تأمین کسری بودجه تشویق کرد.