همزمان با شروع دور جدیدی از مذاکرات احیای توافق هستهای برجام و تماس غیرمستقیم ایران و آمریکا برای رفع تحریم های اتمی و همزمان با آن اعمال محدودیت بر برنامه هسته ای ایران، دولت جو بایدن با انتقادات داخلی رو به رو شده است.
تام کاتن سناتور جمهوریخواه و از اصلیترین منتقدان برجام از رئیس جمهوری دموکرات این کشور انتقاد کرده و گفته وی تیم خود را برای مذاکره “درباره تسلیم شدن آمریکا در برابر آیت الله ها به وین فرستاده است”.
آقای کاتن در توییتر خود نوشته است: “این دولت حاضر نیست رژیم ایران را به خاطر تلاش های باج خواهی هسته ای، حمایت از تروریسم و حملات به نیروهای آمریکایی و متحدان ما پاسخگو بداند”.
سناتور کاتن گفته است: “توافق هستهای بین دولت بایدن و ایران حتی بدتر از آن چیزی خواهد بود که قبل از آن وجود داشت و زمانی که جمهوریخواهان دوباره قدرت را در دست بگیرند، از بین خواهد رفت”.
آقای کاتن در زمان انعقاد توافق برجام که در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما به دست آمد، گفته بود که پس از ریاست جمهوری وی این توافق “با یک چرخش قلم به روی کاغذ” از بین خواهد رفت.
پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ به عنوان جانشین آقای اوباما، وی که بارها برجام را “بدترین توافق تاریخ” خوانده بود با امضای یک فرمان اجرایی از آن خارج شد و تمامی تحریم های رفع شده را دوباره اجرا گذاشت.
محمدجواد ظریف وزیر خارجه وقت ایران که مجادلات توییتری با تام کاتن داشت گفته بود که دولت آمریکا نمیتواند از این توافق خارج شود.
به گفته مقام های دولتی تحریم ها باعث سقوط درآمدهای نفتی ایران از ۱۰۰ میلیارد دلار در سال به کمتر از ۸ میلیارد دلار شده است.همزمان وبسایت نشنال نیوز در آمریکا عصر سه شنبه گزارش داده است که گروهی شامل ۲۵ عضو جمهوری خواه کنگره در نامه ای به رئیس جمهور آمریکا در این هفته قول داده اند که مانع هرگونه تنفس از تحریم ها برای ایران شوند.
به گزارش نشنال نیوز این گروه کاخ سفید را به خودداری از اشتراک اطلاعات با کنگره و نادیده گرفتن درخواست ها برای ارائه جزئیات درباره ماهیت مذاکرات با ایران متهم می کنند.
آنها می گویند که علیرغم ده ها نامه اعضای کمیته مطالعاتی حزب جمهوری خواه که در آنها خواستار اطلاعات درباره اعمال تحریم های ایران بودند، دولت جو بایدن کنگره را درباره تضعیف تحریم ها یا ارائه ارائه معافیت ها به ایران بی اطلاع گذاشته.
این کمیته بیش از ۱۵۰ عضو دارد و سیاست های محافظه کارانه را در امور دفاعی و خارجی ترغیب می کند.
دولت بایدن می گوید که هدفش بازگشت دو کشور به اجرای تعهدات برجام است و این را بهترین راه تضمین منافع آمریکا می داند.
در حال حاضر ایران با گروه ۱+۴ و به طور غیرمستقیم با آمریکا سرگرم مذاکره برای احیای توافق هسته ای برجام است. آمریکا گفته است که تمامی تحریم های مغایر با برجام را رفع خواهد کرد اما سایر تحریم های غیرمرتبط همچون تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و تحریم های حقوق بشری را حفظ خواهد کرد.
علی خامنه ای، رهبر ایران، که مذاکره مستقیم میان دو طرف را قبول نکرده گفته است که آمریکا برای بازگشت به برجام باید تضمین بدهد که دولت های بعدی هم از این توافق خارج نخواهند شد اما دولت ایالات متحده می گوید اختیاری در این زمینه ندارد که دولت های بعدی از خود را متعهد به انجام اقدامی کند که قانونا به آن ملزم نیستند.
همزمان با شروع مذاکرات اتمی در وین، نفتالی بنت نخست وزیر اسرائیل در پیامی ویدئویی خطاب به کشورهای ۱+۴ و آمریکا گفته است که ایران به دنبال “باج خواهی اتمی” است و نباید تحریم های آمریکا را علیه این کشور رفع کرد.
بریتانیا، فرانسه، چین و روسیه به همراه آلمان اعضای گروه ۱+۴ هستند.
نخست وزیر اسرائیل به شلیک نیروهای مسلح ایران به شهروندان در اصفهان که هفته گذشته در اعتراض به بی آبی دست به تجمع زده بودند اشاره و از حکومت ایران بابت سیاستهایش انتقاد کرده است.
وزیر خارجه اسرائیل هم در یک تور اروپایی است و با سفر به بریتانیا و فرانسه در صدد قانع کردن رهبران این کشورها در لزوم مقابله با توسعه برنامه ایران است.
ایران از این سفر و میزبانی اروپایی ها از وزیر خارجه اسرائیل انتقاد کرده و آن را نشانه ای از نبود عزم احیای توافق برجام خوانده است.
در تحولی دیگر آنتونیو گوترش دبیر سازمان ملل متحد روز سه شنبه گفت که “بازگشت به دیالوگ در مورد اجرای کامل و موثر برجام یک گام مهم است.”
او که در جلسه دوم کنفرانس ایجاد منطقه عاری از سلاح های هسته ای و سایر سلاح های کشتار جمعی در خاورمیانه صحبت می کرد، افزود که همه طرف ها باید برای حفظ “کارایی” برجام تلاش کنند.